Dünya Kupası Tarihi – Mert Aydın

(1 Yorum)
Yayınevi:

Yazan: Özgenur Aydın

Başak Bingüler

Profil Kitap tarafından yayımlanan Dünya Kupası Tarihi kitabı, Dünya Kupası’nın doğuşundan itibaren okuyucuyu mücadelelerin seyrine davet ediyor. Mert Aydın, futbolun en büyük organizasyonunun tarihinin derinliklerini futbol sevgisiyle aktarıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 16 Aralık 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Spor

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Spor ve spor tarihi sevenler.

Sayfa Sayısı: 454 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Dünya Kupası Tarihi kitabı ile Dünya Kupası’nın görkemli atmosferine, mücadelelerin heyecanlı hikâyelerine, dünyaca ünlü yıldızların performanslarına Mert Aydın’ın uzmanlığıyla beraber farklı perspektiflerden bakma imkânına erişiyorsunuz.

Eğer siz de neredeyse her futbolsever gibi turnuvanın başlamasını iple çeken ve Dünya Kupası’nı kalbinizde ve geçmişinizde ayrı yere koyanlardansanız bu kitap hem bir futbolseverin kaleminden yazıldığı için tatmin edecek hem de hafızanızı tazeleyecek.

Dört yılda bir aynı heyecanla

Dünya Kupası Tarihi, erkek milli takımlarının Dünya Kupası’nı 1930’dan 2014’e kadar olan tarihinin aktarımıyla futbolseverleri zaman yolculuğuna çıkartıyor. Spor kültürünün önemli kalemlerinden Mert Aydın’ın arşiv niteliğindeki kitabı, klasik tarih anlatımından daha fazlasını içeriyor.

Kitapta Dünya Kupası’nın o yılki maçlarına geçilmeden önce süreci ve hikâyesi hakkında genel bilgiler verilip ülkeler ve futbolcuların yolculuğuyla devam ediyor. İstatistikler, gol krallıkları, puan cetvelleri ve anlatımı destekleyen görsellerle hikâyeler bütünleşiyor.

Dünya Kupası Tarihi’nde hafızalardan silinmeyen anlar

Organizasyonun arka planındaki işleyişler, ülkelerin turnuvadaki konumları, futbolcuların milli kimlikleri gibi meselelerle Dünya Kupası’nın evriminin her hâlini gösteriyor.

Türkiye’nin Dünya Kupası serüveninden de elbette söz edilmiş. 1954’ten sonra 2002’deki geri dönüş ve sonrasındaki turnuvalar, elemelerle beraber aktarılmış.

“Onun ortasında İlhan Mansız uzun yıllar unutulmayacak voleyi vurdu. Top, daha sonraları Trabzonspor forması giyecek Tony Sylva’nın uzanamayacağı köşeden ağlarla buluştu. Altın Gol’le sahaya giren herkes ağlıyordu. Türkiye 48 yıl aradan sonra geldiği Dünya Kupası’nda yarı finalist olmuştu.”

Ayrıca Dünya Kupası ekseninde futbolun değişim sürecine dair birçok bilgi içeriyor. Bazı ünlü taktiklerin doğuşu, hakemlerin oyundaki görevleri, şu an kulağa çok tuhaf gelen eleme ve grup sistemleri, devşirme futbolcu akımının başlangıcı, oyuncu ve teknik direktörlerin Dünya Kupası rekorları… Bazı maçlarla ilgili ilginç anekdotları okurken internetten de o maçları izlemek, dönemin tribün görüntülerine bakmak isteyeceksiniz.

Kupanın peşinde

Kitabı okurken futbolun siyasetle olan yakınlığını göz ardı etmek mümkün değil. Devletler arası gerginliğin sahaya yansıdığı onca maçın yanı sıra kanlı mücadeleler, doping skandalları, mafya ilişkilerine de kitapta yer verilmiş.

“Kendi kalesine attığı golle 2-1’lik yenilgide açılışı yapan Andres Escobar, bu maçtan 10 gün sonra Medellin’de bir bar çıkışında bir ilkokul öğretmeni tarafından 12 kurşunla vurularak öldürüldü… Mafyanın etkisinin üst düzey olduğu bu ülke, futbol ve Dünya Kupası sebebiyle bir evladını kaybetmişti.”

FIFA’nın her geçen yıl oy kaybetmemek ve daha fazla gelir için neler yaptıklarını da kronolojik olarak kitaptan takip etmek mümkün. Sep Blatter’in keskin kararları, oyuna getirilen teknolojik yenilikler, statlardaki kurallar ile futbolun karanlık tarafını da düşününce Dünya Kupası Tarihi, bir yandan organizasyon ile alınan yeni kararları sorgulatıyor.

Ülkesinin işgalini protesto etmek için işgalcilerin kurduğu milli takımla kupaya gelmeyi canı pahasına reddeden yıldız, devletin asimilasyon politikalarından dolayı başka isimle oynayan futbolcu, milli takımın kadrosunu belirleyen diktatör, futbolcusunun başka ülkeye transferini istemediği için onu “devlet mülkü” olarak ilan eden ülke ve daha birçok detayı kitapta bulabilirsiniz.

Geleneklerle beraber

Efsaneleşen milli takımların günümüze dek taşıdıkları gelenekler, taraftarların yıllar içerisinde yarattığı renkli tribünler, “ölüm grupları”ndan çıkan favori gösterilmeyen takımlar ile Dünya Kupası Tarihi, insanların bir araya gelerek yarattığı ritüelleri de gözler önüne seriyor. Güney Afrika’da aklımızdan çıkmayan ses “vuvuzela”, ahtapot Paul gibi sahadaki faaliyetlerin yanında unutamadığımız detaylara da değinilmiş.

Bir tarafta kaybedenlerin diğer tarafta kazananların birleşimiyle turnuvanın ikonik isimleri, tartışmaları, ilkleri ve daha birçok detayla Dünya Kupası Tarihi, futbol tutkunlarının spor kitaplığında yer alması gereken bir kitap.

Mert Aydın’ın Alp Ulagay ile devam ettiği Ada Sahilleri podcastinin hem güncel Dünya Kupası bölümlerini hem de farklı branşlarla ilgili içeriklerini dinleyebilirsiniz.

Kitabın ön sözünde yazarın dediği gibi: “Dünya Kupası dolu yıllar dileğiyle…”

Mert Aydın Kimdir?

1971’de İstanbul’da dünyaya geldi. 1989’da Gelişim Spor dergisinde gazeteciliğe başladı. Spor&Spor dergisi, Spor gazetesi, Sabah, Fotomaç, Four Four Two dergisi ve Vatan gazetesinde görev yaptı. Lig TV ile başlayan televizyon yorumculuğuna NTV Spor kanalında devam etti. Dört yıldır İngiltere’de yaşıyor. Hâlen Milliyet gazetesinde yazıyor ve Alp Ulagay ile Ada Sahilleri isimli podcasti yapıyor. Evli ve bir çocuklu.

 Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (1)

Dünya Kupası Tarihi – Mert Aydın için 1 değerlendirme.

  1. ANIL ILKAY BOZKURT

    Futbolu sevmesem de inceleme yazınız sayesinde kitabı merak ettim. Güzel bir proje kitabı olmuş gibi gözüküyor.

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products