Triggers (Değişim Çarkı) – Marshall Goldsmith, Mark Reiter

Yazan: Anıl İlkay Bozkurt

İş dünyasının tanınan isimlerine danışmanlık yapan Amerikalı yönetici koçu Marshall Goldsmith’in Mark Reiter ile yazdığı, MediaCat’in okurla buluşturduğu Değişim Çarkı sayesinde kendinize soruyorsunuz: Olmak istediğim kişi miyim?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 6 Aralık 2022

Orjinal Adı: Triggers

Ülke: ABD

Türü: Kurgu dışı, kişisel gelişim

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Kişisel gelişim alanına ilgi duyanlar.

Sayfa Sayısı: 256 sayfa

Çevirmen: Mirel Benveniste

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 21,5 x 14,5 cm

İnceleme

Triggers (Değişim Çarkı), olmak istediğiniz kişiye dönüşme yolunda, uzun yılların deneyiminden süzülen alternatif çözümlerin sunulduğu bir kişisel gelişim kitabı. Satırlar arasında Marshall Goldsmith ile danışmanlık seansındaymış hissi ile doluyorsunuz. Danışanlarıyla yaşadığı örnekler üzerinden anlatılanlar ışığında kendinizi davranışlarınızı sorgularken buluyorsunuz, aktif soru listenizi hazırlamak üzere kalemi kâğıdı elinize alıyorsunuz.

Goldsmith bir meslektaşının hayatını kaybetme ya da sakat kalma riski ile karşı karşıya kaldığı bir olayı anlatarak giriş yapıyor ve kitabın akışını, çizdiği yol haritasını birkaç cümleyle özetliyor. “… yetişkinlerin davranışlarını değiştirmesi konusunu ele alıyoruz. Bu konuda neden bu kadar beceriksiziz? Nasıl daha başarılı olabiliriz? Neyi değiştireceğimize nasıl karar vereceğiz? Değiştiğimizi başkalarına nasıl göstereceğiz?” Hedef, olmak istenilen kişiye adım adım yaklaşmak ve nihayetinde daha mutlu bir hayata kavuşmak.

Durum tespiti: Neden olmak istediğimiz kişi olamıyoruz?

Neden Olmak İstediğimiz Kişi Olamıyoruz? başlığı altında birinci kısımda durum tespiti ve tetikleyici tanımlamalar yapılıyor. Çözüm yolunda doğru ilerleyebilmek için sorunun ne olduğunun tespiti ve soruna sebep olan faktörlerin tanımı önem taşıyor. Başlamak için davranışlarda kalıcı, sürdürülebilir değişimler sağlamanın zor olduğunun ve bu değişimin gerçekten istenmesi gerektiğinin kabulü, ön şart olarak masaya konuyor.

Kendimizde memnun olmadığımız davranışların farkında olmamız yetmiyor, değişimin karşısında durmak için mantıklı sebepler buluyoruz, bahaneler üretiyoruz, direncimizi koruyacak inançlar besliyoruz. Yazarın en önemli tetikleyicilere maruz kaldığımızı söylediği çevrenin etkisini görmezden geliyoruz ya da hiç farkında değiliz. Bu bizim eksiğimiz çünkü çevreden gelen tetikleyiciler gizli değil, olabildiğince açık. Yeter ki biz görmek isteyelim. Değişken tetikleyicilere farklı tepkiler veriyor ve davranışlarımızı yönetmekte zorlanıyoruz. İçimizdeki yönetici, planlamacı ve eylemci olarak ikiye bölünmüş olduğu için işler daha da karışıyor.

Bu kitapta ayrıca Değişim Çarkı grafiği ile tanışma şansı bulacaksınız. Bu çarktan yola çıkarak davranış değişimi için dört seçenek karşımıza çıkıyor: Pozitif ögeleri devam ettirmek veya değiştirmek, negatif ögeleri değiştirmek ya da devam ettirmek.

Yaratacağınız, koruyacağınız, eleyeceğiniz ve kabulleneceğiniz davranışların hangileri olduğuna karar verebiliyorsanız süreç ilerliyor demektir.

Hatırlayın, çaba göstermek gerek

Farkındalığımızı artırabildiğimiz ölçüde davranışlarımızı değiştirmek için harekete geçmeye hazırız. İkinci kısım bize bir aksiyon planı sunuyor.

“Özür dilemek davranışsal değişimin başlangıç noktasıdır.”

“Yardım istemek değişim sürecini besler ve ilerlemesini sağlar.”

“İyimserlik, değişim sürecini neredeyse kendi kendine gerçekleştiren bir kehanete dönüştürür.”

Yazarın sihirli olarak tanımladığı bu üç davranış ile çevremizdekilere kendimiz hakkında olumlu mesaj iletiyoruz. Bunların uygulanması da oldukça kolay, ekstra çaba harcamadan hepimiz yapabiliriz değil mi?

Davranışlarımızda kalıcı değişimler sağlamamızda yardımcı olacak, çoğumuzun bu kitap sayesinde tanışacağı uygulama ise kendimize sorular sorma yöntemi. Marshall Goldsmith bunları “Aktif Sorular” olarak tanımlıyor. Örnek üzerinden hareket etmek daha anlaşılır olacak:

“Bugün ne kadar mutlusun? – Bugün mutlu olmak için elinden geleni yaptın mı?”

“Günün ne kadar anlamlıydı? – Bugün işine anlam katmak için elinden geleni yaptın mı?”

Aktif sorular; kendimize dönük algımızı güçlendiriyor, bakış açımızı değiştiriyor, daha fazlasını görmeye başlıyoruz. Değişimde ilerlememiz ve kendimizi takip etmemiz açısından fark yaratıyor.

Değişim bir süreç, kalıcı hâle getirip yaşam biçimine dönüştürmek gerçek bir başarı. Her hedef için mutlak başarı garantisi bulunmuyor ancak çaba göstermek gerekiyor. Sizi mutsuz eden ve nihayetinde pişmanlık duygusuna sürükleyen davranışlarınızı değiştirmek demek çevrenizdeki insanları da pozitif etkilemek demek. Çaba harcamaya değer gözüküyor, ne dersiniz?

Triggers ile adım adım

Kitaptaki gibi bu incelemede de adım adım ilerliyoruz. Durum tespiti yaptık, değiştirmek istediğimiz davranışları belirledik, aktif soru listemizi hazırladık, çabalıyoruz.

“Bu kitabın temel öğesi olan Günlük Soruların içinde saklı olan avantaj da işte burada yatıyor. Kendimize ‘Elimden geleni yaptım mı?’ diye sormak, ‘Bu konuda yardıma ihtiyacımız olduğunu,’ kabul etmek demek,” diye sürdürüyor anlatımını Goldsmith.

Hedeflediğimiz değişimi sağlamak ve korumak için her gün bu sorulara yanıt vermek bir sistem oluşturuyor, kurulan yapı içinde kendimizi denetliyoruz. Başarabilecek miyim? İlerliyor muyum?

İlerlemek için bir yapıya ihtiyacımız olduğunu anladık ancak bu yapı bizim hedefimize uygun mu? Kısa sürede sonuca gidilecek değişimler hedefliyorsak farklı bir yapı uygulayabilir miyiz? Bu sorular da zihnimizde oluşmaya başlıyor. Peki ya sonra?

Olmak istediğimiz kişiye dönüşüyor muyuz?

“Kendimizle çevremiz arasındaki etkileşimi dürüstçe değerlendirmek olmak istediğimiz kişi olmaya giden yoldur.”

“Birinci hedefimiz farkındalık, yani etrafımızda olup bitenlerin farkında olmak.”

“İkinci hedefimiz ise katılım. Çevremize karşı sadece uyanık olmakla kalmayıp ona katılmamız da gerekiyor.”

Yaşam kalitemizi iyileştirmek istiyorsak farkındalığımızı artırmalı, çevrenin etkileri ile kendi tepkimizi dengelemeliyiz. Hatırımızda kalsın; tetikleyici dürtüyü, dürtü de davranışı yaratıyor. Davranış karşımızdaki kişide bir tetikleyici oluyor ve döngü bu şekilde devam ediyor. Yeterli çabayı gösterdiğimizde bu disiplinin bir yaşam biçimine dönüşmesi kaçınılmaz bir sonuç.

Triggers’ı Türkçeye Mirel Benveniste çevirmiş, iyi bir iş çıkarmış. Kitabın yazımı da danışan- danışman söyleşisi formunda olduğu için sonuna kadar akıcılığını koruyor. Tespitler ve çözüm yolları, örnekler ile açıklandığından uygulamaya geçebiliyorsunuz. Kitap, olmak istediğiniz kişiye dönüşme yolunda doğru adımlar öneriyor, gelişme alanlarının farkında olan okurlara tavsiye ediyorum.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken örnek hangisi? Yorumlarda paylaşır mısınız?  

Marshall Goldsmith kimdir?

Marshall Goldsmith dünyaca tanınan, Amerikalı yönetici koçu ve yazar. Kitapları otuzdan fazla dile çevrildi ve “Triggers”, “Mojo” ve “What Got You Here Won’t Get You There” New York Times çok satanlar listesinde yer aldı. “Yönetim Düşüncesinin Oscarları” olarak tanımlanan Thinkers50 ödülünü iki kez kazandı.

Mark Reiter kimdir?

Mark Reiter Amerikalı yayıncı ve yazar. Marshall Goldsmith, Twyla Tharp, Phil Dusenberry ve Mark McCormack ile ortak kitap çalışmaları yaptı. Goldsmith ile iş birliği yaptıkları kitaplar: Triggers, What Got You Here Won’t Get You There, The Earned Life, Mojo.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Triggers (Değişim Çarkı) – Marshall Goldsmith, Mark Reiter”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar