İstanbul Hatırası – Ahmet Ümit

(2 Yorum)
Editör: Zeynep Ceren Burak

İstanbul’un kuruluşundan bugününe kadar okuyucuyu tarihte bir yolculuğa çıkaran ve yine soluksuz okunan Ahmet Ümit’in hacimli kitaplarından İstanbul Hatırası, İstanbul’da yedi günde işlenen yedi ayrı cinayeti anlatıyor. Başkomiser Nevzat bu kez ellerine sikke yerleştirilerek tarihi mekânlara bırakılan cesetlerin katilinin peşinde. Kitap ilk kez 2010 yılında basıldı. Bugünlerde yayımlandığı YKY’de ise ilk baskısını 2019 yılında yaptı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 29 Eylül 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Polisiye

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Türk polisiyesi ve İstanbul tarihi seven okurlar

Sayfa Sayısı: 632 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13.5 x 23 cm

Kategoriler:

İnceleme

Dört ayrı dönem ve yedi ceset

“Evet, yine vakitsiz gelen bir telefon. Evet, yine bir cinayet. Evet, yine bir gece yarısı, yine tarihi bir mekân, yine cesedin avuçlarında bir sikke…”

Bu cümlelerle tanımlar Başkomiser Nevzat cinayetleri. Günlerdir İstanbul’da aynı türden cinayetler işlenir. Kurbanlar öldürülmeden önce kısa etkili bir anestetik olan propofol ile etkisiz hâle getirilir ve belirli bir mantıkla seçilen mekânlarda sergilenir. Kral Byzas, Konstantinopolis’in doğuşu, kara surları, Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet dönemi, Kanuni, Mimar Sinan ve günümüz Türkiye’si simge olarak seçilir romanda.

Bana “İstanbul’un kurucusu kim?” diye sorsanız, düşünmeden Konstantin derim pek çoğumuz gibi. Ahmet Ümit de ezber ve eksik tarih bilgilerimize biraz çekidüzen verebilmek umuduyla bir yolculuk başlatıyor. Suriçi İstanbul’u mekân mekân geziyoruz, rehberimiz de en önemli tarihi yerlerin önüne bırakılan cesetler…

Hatıralarımızda kalan İstanbul

Yazar, romanın adını niçin İstanbul Hatırası olarak seçtiğini şöyle dile getiriyor: “Bir oyun var o adda. Eskiden fotoğrafların fonu olan İstanbul Hatırası yazısı gibi algılanıyor, ama öyle değil. Burada hatıradan kastım ‘yadigâr’. Kahramanlarımın İstanbul’a ‘Sana kendimizi adıyoruz’ demesi. Bunu okur ancak, kitabın sonunu okuduğunda anlayacak.”

Gittikçe artan merakımız, katille empati kurduğumuz bir noktaya kadar varıyor. İstanbul Hatırası kitabında iyilerden çok İstanbul’un kazanmasını isteriz, kaybedenin mirasına sahip çıkamadığımız İstanbul olduğunu bildiğimiz hâlde…

Bir Başkomiser Nevzat kitabı

Ahmet Ümit’in birçok romanından tanıyıp sevdiğimiz Başkomiser Nevzat bu kitapta da soruşturmanın başında. Balatlı ve karısı ile kızını faili bulunamayan bir patlamada kaybeden başkomiserle ilk Agatha’nın Anahtarıkitabındaki hikâyelerde tanışmıştık. İlk kahramanı olduğu roman ise Kavim.

“Ahmet Ümit, tıpkı Dashiell Hammett belki daha çok Raymond Chandler gibi polisiye roman yazmaktadır ve onlar gibi okuyucusunu küçümsemeyen ve onlara saygısı olan bir yazardır,” der Erol Üyepazarcı. Bana kalırsa İstanbul Hatırası bunu en çok hissettiğimiz ve tarihe doyduğumuz kitaplardan.

Kaynaklar

  1. Zehirli Edebiyat – Bookinton
  2. Türkmenoğlu, S (2019) -İstanbul’un Şehir Tarihine Ayna Tutan Bir Tarihî Polisiye: İstanbul Hatırası. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi / Cilt: 21, Sayı: 4

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Yorumlar (2)

İstanbul Hatırası – Ahmet Ümit için 2 değerlendirme.

  1. ASLI SABUNCU

    İstanbul ile ilgili kitaplar hep çok başarılı oluyor. Özellikle cinayet romanı ise tadından yenmiyor. Okumak istedim şimdiden kitabı. Tebrikler.

  2. zoritoler imol

    An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

Ortalama Puan

5.00

2 Yorum
5 Yıldız
50%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar