Çıplak Ceset – Celil Oker
Celil Oker’in kaleme aldığı ve yarattığı özel dedektif Remzi Ünal ile ilk kez tanıştığımız Çıplak Ceset, Altın Kitaplar etiketiyle yayımlandı. Çıplak Ceset polisiye ve macera romanları sevenler için hareketli bir macera sunuyor ve karmaşık olaylar silsilesini çözmeye sizleri de davet ediyor.
Ülke: Türkiye
Türü: Polisiye
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Polisiye kitapları okumayı sevenler.
Sayfa Sayısı: 144 sayfa
İmla: ☺️
Ebat: 11 x 18 cm
İnceleme
Polisiye roman denilince akıllara hep benzer birkaç yazar geliyor değil mi? Benim aklıma ilk olarak Agatha Christie geliyor. Onun her kitabı okudum, kitaptan uyarlama filmlerini bile izledim. Zaten tüm dünyada “Suçlar Kraliçesi” olarak nam salmış. Ülkemizde bu unvan Ahmet Ümit’te. Gerçi her ikisinin kendine has tarzları var ve çok kuvvetli kalemler. Keşke benim de böyle yeteneğim olsa diye zaman zaman düşünürüm. Kendimi bildim bileli polisiye romanları yalamış yutmuş birisiyim.
Ahmet Ümit ve Agatha Christie bitince ne okusam diye araştırıyordum. Biraz da tutucuyum, öyle hemen her yazara alışamıyorum. Karşıma Celil Oker çıktı. Adını ilk kez duydum. Kitabını okuyunca “Bu yazarı daha önce nasıl kaçırmışım?” dedim kendime. O da diğer polisiye roman yazarlarının yaptığı gibi kendine bir dedektif yaratmıştı. Yarattığı Remzi Ünal karakterini de ilk kez Çıplak Ceset kitabında hayata geçirmiş. Sürükleyici bir romandı. Doğrusu bu kadar sürükleyici bir kitabı bir Türk romancının yazmasına da şaşırmıştım ve hoşuma gitmişti.
Remzi Ünal ile yepyeni bir polisiye macera
Kitap, bir pilotun kullandığı uçağı Amerika’da bir havalimanına indirmeye çalışmasıyla başlıyor. Sonra öğreniyoruz ki baş kahramanımız eski bir pilot, önemli bir hava yolu şirketinden kovulmuş ve biraz asabi bir kişi. Artık pilotluğu sadece oyun konsolundaki simülatörde yapabiliyor. Pilotluktan emekli olduktan sonra özel dedektif olmuş.
Macera bir kumaş tüccarının dedektife İstanbul’da iyi bir üniversitede okuyan ve bir anda sırra kadem basan yeğenini bulması için başvurmasıyla devam ediyor. Remzi Ünal’ın almış olduğu iş sadece kayıp bir üniversite öğrencisini bulmak değil aslında. Tüccarın yeğenini ararken uyuşturucu baronlarından tutun da fuhuş sektörünün en rezil adamlarıyla burun buruna geliyor. Aldığı iş sanıldığı kadar kolay çıkmıyor. Kayıp genci ararken bir de cinayet işleniyor ve her şey daha da sarpa sarıyor.
Remzi Ünal zaman zaman bu işi aldığı için pişman olsa da işi alnının akıyla bitirmek istiyor. Gerçeklere ulaşmak için korkusuz olması gerektiğinin farkına varıp her şeyin üstüne gidiyor. Hatta zaman zaman bu kadar soğukkanlı olması ve rahat davranması beni gerse de -en sonunda- demek ki bu şekilde davranmalı dedim.
Hikâyenin ortasında olayı çözseniz de kitaptaki tempo hiç düşmüyor. Romanın sonu ise hiç beklemediğim bir şekilde bitti. Bu büyük bir artı puan kazandırdı yazara.
Akıcı bir dil
Celil Oker’in bir eserini ilk kez okudum. Dili ve anlatımı oldukça yalın ve pürüzsüzdü. Yazarın kendine has bir üslubu var. Hatta “neden daha önce okumadım” dedim kendi kendime çünkü kitap sizi kısa sürede içine alıveriyor. Biraz kafanızı dağıtmak biraz da macera yaşamak ve dedektiflik oynamak istiyorsanız Çıplak Ceset rahatlıkla okuyabileceğiniz bir kitap.
Sadece yarattığı dedektif karakteri hakkında biraz daha detay verebilirdi diye düşündüm. Bu yüzden Remzi Ünal karakteri tam anlamıyla içime sinmedi. Belki diğer kitaplarını okuyunca bu tespitim değişir. Sonuçta dedektifin yer aldığı ilk kitap ve ana karakterin yaratıldığı kitaplar benim gözümde biraz daha yavan kalıyor. Farklı maceralarla kişiliği ve karakteri daha iyi ortaya çıkıyor. Sinirli mi yoksa sakin mi, eğlenceli mi ya da somurtkan mı her türlü bilgiye belli sayıdaki kitap sonrası okuyarak, onu tanıyarak ulaşıyoruz.
Remzi Ünal isimli dedektifin ortaya çıktığı ilk kitap olması sebebiyle diğer kitapları da okumak gerektiğini düşünüyorum. Bir polisiye sever olarak Celil Oker’in kaleme aldığı Remzi Ünal’ın diğer maceralarını da muhakkak okuyacağım. Sizlere de keyifli okumalar ve iyi eğlenceler dilerim.
Aranızda Çıplak Ceset’i okuyan var mı? Sizce kitabın en dikkat çekici mesajı neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok