Erkek Adam Ağlar – Jonty Howley
Babalarının hemen ağlayıveren bir erkek olduğunu minnet ve sevgi karışımı bir duyguyla anlatan kadınların arasında büyüdüm. Yine de burada gözyaşlarına övgüler dizmeyeceğim. Ama duyguları kabullenmekten ve özgürleşmekten bahsedeceğim. Hippo’dan çıkan Erkek Adam Ağlar kitabını birlikte inceleyelim.
Orjinal Adı: Big Boys Cry
Ülke: İngiltere
Türü: Çocuk Edebiyatı
Okur Yaşı: 3 yaş ve üzeri okurlar
Hedef Kitle: Ebeveyn, bakım verenler, duygusal farkındalık konusunda kitap arayışında olanlar.
Sayfa Sayısı: 40 sayfa
Çevirmen: Lora Sarı
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 28 x 22 cm
İnceleme
“Erkek Adam” tabiri bana hiçbir koşulda sevimli gelmiyor, itiraf etmeliyim. Yine de kapak resminde birbirine sarılmış ağlaşan bir baba-oğul çizimi görmek gönlümü çeliverdi.
İngiliz yazar/çizer Jonty Howley’in orijinal adı Big Boys Cry olan bu gerçek duygularla dolu kitabı 2020 yılında Hippo Çocuk tarafından Türkçe çevirisi ile yayımlandı. Ağlamak bizim kültürümüzde hüzünle eş değer olarak kodlanmışsa da kitaptaki renklerin canlılığı bunun düşündüğümüz gibi olmadığını vurguluyor. Erkek Adam Ağlar, ağlamayı ister hüzün kaynaklı olsun ister mutluluk; bir duygunun ifadesi olarak tanıtıyor.
ALA (American Library Association) tarafından düzenlenen The Amelia Bloomer Book List ödülü kazanan hikâye, okulun ilk gününde babasının “Erkek adam ağlamaz,” cümlesi ile endişesini bastıran Levi’nin erkeklerin gerçekten ağlayıp ağlamadığını keşfetmesini anlatıyor. En kuytuda kalmış bilgileri çocuklardan öğreniriz, günün sonunda Levi, babasına ne öğretti dersiniz?
Jonty Howley, duygularını dizginleme eğiliminde olan erkek çocuklarına ve hatta onların babalarına, duygularını yaşama özgürlüğüne erişmiş erkekler üzerinden sade ve akıcı bir hikâye anlatıyor. Üstelik rengârenk resimlediği hayatın içinden sahnelerle etkileyici bir okuma sağlıyor.
Erkekler, salın duygularınızı bir görelim.
Bu kitapla birlikte ilk defa erkeklerin duygularını ifadede yaşadıkları sorunların evrensel olduğunu fark ettim. Üstelik bunu çocuklukta öğreniyorlar. Neler duyduklarını tahmin edebiliyorum: “Ağlama oğlum, ağlanır mı buna hiç”, “Erkeksin sen, ağlamak neymiş”, “Erkek adam ağlamaz, sus bakayım”, “Erkekler ağlamaz oğlum, görmesinler seni böyle” Çocuğun ağlamasına olan tolerans düşüklüğü bir de gerçek dışı bir cinsiyet bağlantısı ile birleştirilince erkek çocuklarına “Ne hissettiğin önemli değil, yokmuş gibi yapacaksın” mesajı çok küçük yaşlarda aşılanıyor. Bu durum elbette her evde böyle değil, öyle olsa kitaptaki ağlayan onca erkek nereden çıktı derdik, değil mi?
Peki, ağlamak zayıflık mıdır? Bence düşünmemiz gereken şey bu. Ağlamak, bir duygu ifade şeklidir, genel kanının aksine hiçbir duygu zayıflığa işaret etmez. Öyle olsa, “İnsan olmak zayıflıktır,“ der geçerdik. Oysa insanlık kırılganlığı beraberinde getirir, aynı oranda güçlü olmayı da.
Bu kitap, insan olmanın getirdiklerini çocuklarınızla paylaşmak için harika bir aracı olabilir. Erkek, kız fark etmez, bütün çocuklar duygularının değerli olduğunu bilmeli. Böyle kitaplar aracılığıyla büyükler de bunu tekrar hatırlayabilmeli. Bu bir fırsattır, değerlendiriniz.
Bu hikâye, duygularını yaşayabilecek özgürlüğe ulaşmış tüm yetişkinlere ve özgür bireyler olarak yetişen tüm küçüklere.
İyi okumalar herkese.
Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Jonty Howley kimdir?
İngiliz çocuk kitabı yazarı ve çizeri Jonty Howley, çocuk edebiyatının yanı sıra kendini bir sanatçı olarak geliştirmek için yeni fırsatlar keşfetme tutkusu olan bir sanatçıdır. İlk kitabı Big Boys Cry’ın ardından Howley’in yine Random House Studio’dan 2023 baharında The Animal Song kitabı çıkacak. En iyisi takipte kalmak!
Diğer Okul Öncesi kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok