Zaman/Zemin/Zuhur – Beliz Güçbilmez

Yayınevi:

Düzenleyen: Büşra Tangal

Akademisyen tarihçi Ali Yaycıoğlu Yaşam ve Temsil adlı eseriyle konuk olduğu, yazar ve akademisyen Beliz Güçbilmez’in kitabı Zaman/Zemin/Zuhur, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskısıyla Kolektif Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 17 Haziran 2023
Kategoriler:

İnceleme

Zaman/Zemin/Zuhur’da yazar, Antik Yunan’dan beri süregelen Batılı tiyatro geleneğine özenen Türk tiyatrosunun çocukluğunu ve bir nevi ergenlik sancılarını dışarıdan, son derece detaycı ama bir o kadar da anlayışlı bir bakış açısıyla analiz ediyor.

Daha önce iki ayrı yayınevinden iki baskısı yapılmış olan kitabının gözden geçirilmiş yeni baskısı için yazar Beliz Güçbilmez şunları söylüyor:

“Kitabı şimdi Kolektif Kitap için birlikte yeniden gözden geçirirken Murat Oğurlu yerinde bir uyarıyla dikkatimi daha önce kullandığımız alt başlığa çekti; hayretle gördüm ki kitabın bölümlere yayılmış içerik ağırlıklarına hiç uygun değilmiş. Sahiden de kitabı yazdığım yıllarda “Gerçekçi Türk Tiyatrosunda Minyatür Kurgusu”nu görmek beni müthiş heyecanlandırmıştı, bir bakıma o sezginin peşine düşerek başlamıştım yazmaya. Hedef o olunca da o nihai argümanı destekleyebilmek için kurduğum Batı tiyatrosu analizini fikrin hazırlık bölümü gibi düşünegelmiştim. Bu yeni alt başlığın kitabın üzerine oturduğu ikili ekseni daha iyi açıkladığını düşünüyorum.”

Arka kapaktan

“Geçmişinden kaçan toplum, o geçmişi yok saymanın yolunu bulmuş, tiyatrosunda, üstelik de gerçeği temsil etmeyi vaat eden “gerçekçi” tiyatrosunda geçmişle hiç ilgilenmemiş, yekpare bir an’da, dondurulmuş bir zaman’da ve salt bir “satıh”a dönüşmüş zemininde, kendini, ansızın zuhur eden hikâyelere tutturmuştur. Öyleyse gerçekçi Türk tiyatrosu kendini derinliksiz, iki boyutlu bir satıh olarak kurdukça, anlattığı hikâyeyi ona yaklaşmadan, kişilerini canlandırmadan dışardan anlattıkça, sadece görünümü, sathı ya da dışıyla ilgilenen bir zâhirperest’e dönüşmüş; Araba Sevdası’nın züppesi Bihruz’un ruhunu hiç durmadan şâd etmiştir.”

Beliz Güçbilmez kimdir?

Beliz Güçbilmez, Mülkiye’de İktisat lisansından sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde tiyatro yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. 2008-2017 yılları arasında aynı bölümde “Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı” olarak görev yaptı. 2014 yılında tiyatro teorisi alanında profesör unvanı aldı. Kadir Has Üniversitesinde “Film ve Drama” yüksek lisans programında konuk öğretim elemanı olarak yazarlık dersleri yürüttü. İlk tiyatro oyunu 2006’da yayımlandı. Oyunları Türkiye’de ve ABD’de bağımsız tiyatrolarda, İstanbul Devlet Tiyatrosunda ve Nilüfer Kent Tiyatrosunda sahnelendi. Tiyatro teorisi alanında yazdığı kitap ve makalelerde “sahne dışı”, “tekinsiz tiyatro”, “doğrusal perspektifli dramatik yapı” ve “an dramaturgisi”, “minyatüresk dramatik yapı” kavramlarını geliştirdi. “Tiyatro Kavramları”, “Tiyatrallik” ve “Deneyim Olarak Tiyatro” başlıkları altında yüksek lisans ve doktora dersleri yürüttü. Tiyatro alanında İngilizceden kuramsal kitaplar ve oyunlar çevirdi. Tiyatro Araştırmaları Dergisi’nin editoryal ekibinde yer aldı. Sahneleme çalışmaları yaptı. 2017 yılından beri kendi adıyla yürüttüğü okuryazarlık eğitimlerinde kurmaca-gerçek ilişkisi üzerine çalışırken geliştirdiği “Manyetik Alan Metodu”nu anlatmaya, yazmaya ve inceltmeye devam ediyor.

Künye

Yayınevi: Kolektif Kitap
Kitap Adı: Zaman/Zemin/Zuhur
Yazar: Beliz Güçbilmez
Dizi: Kurgu Dışı
Tür: Araştırma
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 264 sayfa
Ebat: 13,5 x 19,5 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Zaman/Zemin/Zuhur – Beliz Güçbilmez”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar