Salkım Sokak No: 3
Yazan: İclal Aydın
Düzenleyen: Yasemin Kaya
Editör: Tolga MeriçYeni romanı Salkım Sokak No: 3 ile İclal Aydın, okurlarını çocukluk yıllarına, geçmişin sıcak anılarına doğru nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Artemis Yayınları’ndan çıkan kitap, çocukluktan yetişkinliğe uzanan bir büyüme hikayesi eşliğinde, okurları hem duygulandıracak hem de geçmişin güzelliklerini hatırlatacak bir okuma deneyimi sunmayı hedefliyor.
Orjinal Adı: Salkım Sokak No: 3
Türü: Roman
Yayın Tarihi: Temmuz 2024
Hedef Kitle: Genel okuyucu kitlesi
Editör: Tolga Meriç
Yayın Direktörü: Yusuf Tan
Kapak Tasarımı: Asmin Ayşe Gündoğdu
Ebat: 13,5 x 21
İnceleme
İclal Aydın’ın yeni romanı Salkım Sokak No: 3 ile çocukluktan yetişkinliğe uzanan bir büyüme hikayesi ve geçmişe dönüp yapılan bir hayat muhasebesi sunuyor. 1990’larda İzmir’de çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı bir mahallede geçen roman, neşeli, güvenli ve dayanışmalı komşulukları, çocukların dostluğunu ve birlikte hayatı öğrenmelerini anlatıyor. Kitapta, geçmişin sıcak atmosferinde yaşanan günleri anımsatan bir anlatı sunuluyor.
Romanda, bir vatandan ayrılmanın zorluğu, yeni bir toprağı vatan yaparken verilen emekler, paylaşılan gelenekler, dertler ve sevinçler işleniyor. Çocukların büyürken başarıyı, yenilgiyi, aşkı, ayrılığı ve eksilmeyi düşe kalka öğrendikleri bu sokakta, sayısız hikâye yer alıyor.
Salkım Sokak No: 3, çocukluk dönemine dair anıları hatırlatan bir okuma deneyimi sunarken kurgusu ve yalın diliyle okurların geçmişi anmasına ve duygulanmasına olanak tanıyor.
Kitaptan Bir Alıntı
Her şeye güldüğümüz mutlu yıllardı. Biz çocuktuk, anne babalarımız da gençti. Başkaları yaşlanır, başkaları eksilir sanırdık. Biz değil, başkaları… Salkım Sokak ve “bizimkiler” dokunsam canlanacak bir fotoğraf gibi…
Kalabalık göçmen ailelerin iç içe yaşadığı, küçücük evlere dünyanın en bereketli sofralarının sığdığı; tertemiz, umutlu, erkenci insanların birbiriyle derdini ve ekmeğini paylaştığı, İzmir’de gizlenmiş bir harikalar dünyasıydı sanki o sokak. Solmayan renkleri, çiçekleri, coşkusu, bulaşıcı neşesi, Boşnak halayları, İzmir zeybekleri, Rumeli türküleri, şenlikli kutlamaları ile geldikleri yeri yuvaya dönüştüren insanların inancıyla kurulan bu dünya büyüttü bizi.
Eksik yapbozumun tüm parçalarını saklayan, yetişkinliğimize liman olan bu sokağın hikâyesine gidenler, kalanlar, yaşananlar, hatıralar da dâhildi ve hepsi anlatılmalıydı… Çünkü ben bir mahalle çocuğuyum, bilek-yürek gücüne ve kahramanların “geçmiş” değil “geniş” zamanlarda yaşadığına inanırım.
İclal Aydın Kimdir?
İclal Aydın, Çerkes kökenli bir anne ve Kürt bir babanın kızı olarak Nevşehir’de doğdu. Ankara’da büyüdü ve ortaokul ile lise yıllarını yazarak ve tiyatro çalışmaları yaparak geçirdi. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünü kazandı, ancak ikinci sınıfta okulu bırakıp Berlin’e yerleşti. Almanya’da altı yıl profesyonel tiyatroculuk yaptı.
1996 yılında Türkiye’ye döndü ve 1997’de televizyona geçti. “Sıcak Saatler” dizisindeki rolüyle tanındı. HBB’de “2’den 4’e” adlı kadın programını sundu, Kanal D ve çeşitli radyolarda program yaptı. “Hayat Güzeldir” programıyla 2000 En İyi Sabah Programı Ödülü’nü aldı. Bu program için yazdığı günlükleri ve metinleri bir araya getirerek ilk kitabını yayımladı.
2002 yılında doğacak kızına adadığı “Kızıma” adlı şiir albümünü çıkardı. 2006-2008 yılları arasında Star TV’de yayınlanan “İki Aile” dizisinde Eda rolünü oynadı. 2012 yılında Kanal D’de “Veda” dizisinde Behice karakterini canlandırdı. 2014’te “Arkadaşım Hoş Geldin” komedi programında konuk oyuncu oldu ve ardından “O Hayat Benim” dizisinde rol aldı. 2018 yılında TRT 1’de yayınlanan “Ege’nin Hamsisi” dizisinde ve son olarak Kanal D’de yayımlanan Üç Kız Kardeş” dizisinde oynadı.
İclal Aydın, yazarlık kariyerinde de önemli eserler vermiştir. İlk kitabı Hayat Güzeldir programında yazdığı günlükleri ve metinleri içerir. Geniş bir okuyucu kitlesi tarafından beğeniyle karşılanmış diğer eserleri arasında Bitmiş Aşklar Emanetçisi, Yaz Bitmesin, Gördüğüme Sevindim, Unutursun, “Ev Yapımı Bir Paraşüt, Bir Cihan Kafes, “Söylenmemiş Şarkılar ve Üç Kız Kardeş bulunmaktadır.
Kaynak: Wikipedia
Künye
Yayınevi: Artemis Yayınları
Kitap Adı: Salkım Sokak No: 3
Yazar: İclal Aydın
Editör: Tolga Meriç
Yayın Yönetmeni: Yusuf Tan
Grafiker: Asmin Ayşe Gündoğdu
Basım Tarihi: Temmuz 2024
Sayfa Sayısı: 336
Ebat: 13,5 x 21 cm
Etiketler: Nostalji, büyüme hikayesi, göçmenlik, komşuluk, İzmir.
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok