Çalışkanlık Devrimi -1650’den Günümüze Tüketici Davranışı ve Hane Halkı Ekonomisi

Yazan: Jan De Vries

Düzenleyen: Zeynep Ceren Burak

Hollandalı ekonomi tarihçisi Jan De Vries’ın Vakıfbank Kültür Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırılan kitabı Çalışkanlık Devrimi raflardaki yerini aldı. De Vries kitabın önsözünde modern ekonomik büyümenin dev literatürünün ağırlıklı arz tarafına odaklandığını, bu dengesizliği ortadan kaldırmak için büyümenin temel unsurlarından olan talep tarafına vurgu yapmaya karar verdiğini anlatıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 29 Temmuz 2024

Orjinal Adı: The Industrious Revolution: Consumer Behavior and the Household Economy, 1650 to the Present

Orjinal Dili: İngilizce

Ülke: İngiltere

Türü: Kurgu Dışı

Dizi: Tarih

Yayın Tarihi: 2023

Türkçe Baskı: 02.07.2024

Okur Yaşı: Yetişkin okur

Hedef Kitle: Genel okuyucu kitlesi

Editör: Dr. Mehmet Yılmaz Akbulut

Yayın Direktörü: Ekrem Demirli

Kapak Tasarımı: Faruk Özcan

Kapak Fotoğrafı: Myron G. Barlow, (1873-1937) Hollandalı Kadınlar Kahve İçiyor Tuval üzerine yağlı boya.

Sayfa Sayısı: 472

Çevirmen: Ramiz Üzümçeker

Ebat: 12,5 * 19,5

Ekonomi profesörü Jan De Vries tarafından kaleme alınan kitapta, hane halkının bir tarihini sunan ve uzun on sekizinci yüzyılda ortaya çıkan Çalışkanlık Devrimi 1650 yılını başlangıç alarak tüketici davranışlarının tarihsel gelişimine katkı sağlıyor. Bir iktisat tarihi çalışması olan kitap benzerlerinden üretim faaliyetleri yerine tüketici isteklerine, birey yerine de hane halkına odaklanmasıyla ayrışıyor. Yazar bu konudaki çalışmalarına 1968 yılında doktora tezini hazırlarken başlamış ve 90’lı yılların sonunda  Oxford Üniversitesi’nde çalıştığı dönemde  olgunlaşma fırsatı bulmuştur.

Kitabın tanıtımından

  1. yüzyılın başlarından itibaren tüketicilerin yeni talepleri, kuzeybatı Avrupa ve Kuzey Amerika’nın maddi kültürlerini kökünden değiştirecek yeni bir çalışkan davranışla birleşti. Bu çalışkanlık devrimi, Sanayi Devrimi ile ilişkilendirilen ekonomik ivmenin içinde şekillendiği bağlamdır. Hollandalı tarihçi De Vries’in erken modern dönem iktisat tarih yazımında dönüm noktası olan bu eseri, tüketim mallarının yeni önemine ilişkin entelektüel anlayışı ve bütün gelir düzeylerinden hane halklarının tüketici davranışlarını araştırıyor. Tüketici davranışını hane halkı ekonomisi bağlamına yerleştirerek, tüketim taleplerinin farklılaşması ve bunların çeşitlenmesi ekonomik kalkınmanın seyrini nasıl şekillendirmişti? Hane halklarının çalışmak ve tüketmek üzerine yoğunlaşmaları nasıl bir iktisadi düzen yaratmıştı? Orijinal kaynakları ve iktisat tarihi modellerini birleştiren bu kitap, mevcut tüketici teorisinin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymakta ve ekonomik soyutlamalara tarihsel gerçekçilik katan revizyonlar önermekte.

           

Jan De Vries kimdir?

Lisans derecesini Columbia Üniversitesi’nden, doktorasını ise 1970 yılında Yale Üniversitesi’nden almıştır. Berkeley’de 1977’den beri Tarih Profesörü ve 1982’den beri Ekonomi Profesörü olarak görev yapmaktadır. En çok Sanayi Devrimi ve Avrupa kentleşmesi ile Hollanda’nın ekonomik tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Ayrıca kentleşme, iklim ve çevre tarihi, demografi, işgücü piyasası tarihi ve erken modern dönemde sanat piyasası üzerine de çalışmıştır.2000 yılında A.H. Heineken Tarih Ödülü’ne layık görülmüştür. 1991-1993 yılları arasında İktisat Tarihi Derneği’nin başkanlığını yapmıştır ve Journal of Economic History dergisinin editörüdür. Hollanda Kraliyet Bilimler Akademisi, İngiliz Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Derneği ve Maatschappij der Nederlandse Letterkunde’nin üyesidir. Yale, Cambridge, Oxford üniversitelerinin yayınevlerinden çıkmış sekiz kitabı ve birçok bilimsel dergide yayımlanmış makaleleri vardır.

Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın. 

Kitaba ilişkin ön okuma yapmak için linke tıklayabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Çalışkanlık Devrimi -1650’den Günümüze Tüketici Davranışı ve Hane Halkı Ekonomisi”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir