Avcıların Üç Günü – Sevim Kahraman

Düzenleyen: Nurçin Metingil

Sevim Kahraman’ın, Türkiye tarihinde yadsınamaz bir etkiye sahip olan 9 Mart 1971 – 12 Mart 1971 tarihlerindeki kritik süreci tüm çıplaklığıyla anlattığı Avcıların Üç Günü: Bir “İhtilal” Düşünün Belgesel Romanı, Destek Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 10 Haziran 2023
Kategoriler:

İnceleme

Sevim Kahraman’ın Avcıların Üç Günü: Bir “İhtilal” Düşünün Belgesel Romanı Türkiye’nin siyasi tarihinde kritik bir eşik olan 9 Mart 1971 ile 12 Mart 1971 arasında geçen süreci, o üç günü ele alıyor. Bu belgesel romanda Kahraman, Türkiye’deki siyasi ve toplumsal değişimleri tetikleyen bu dönemi anlatırken kurgusal unsurların da gücünden faydalanıyor.

Kitapta Doğan Avcıoğlu gibi önemli siyasi figürlerin yanı sıra İlhan Selçuk, Mihri Belli, Hikmet Kıvılcımlı gibi sosyalist liderler; Cemal Madanoğlu, Celil Gürkan gibi devrimci-cumhuriyetçi askerler; Muhsin Batur, Faruk Gürler, Cevdet Sunay, Memduh Tağmaç, Atıf Erçıkan gibi diğer siyasi aktörler de yer alıyor. Ayrıca devrimci gençlik hareketinin önde gelen isimleri olan Mahir Çayan ve Deniz Gezmiş’in tarihe bıraktığı izler de var.

Kahraman, meşakatli yollardan geçilerek ilmek ilmek kazanılan cumhuriyetin bugüne kadar geçirdiği değişimlerin nedenlerinden biri olarak görülen bu dönemi anlattığı Avcıların Üç Günü: Bir “İhtilal” Düşünün Belgesel Romanı’yla bir anlamda bugünün Türkiye’sine dair pek çok şeyin köklerinin üzerindeki toprağı da kaldırmış oluyor.

Doğan Avcıoğlu’na şiir

“Doğan’la bir tarihte
Bu şimdi yaşadığım mor sahillerde
Üçer beşer yaşındaki oğullarını gördüydüm
Dudaklarında birer kibrit çöpü Babalarının arkasından…
Babaları da arkasında olup bitenden habersiz
Dudaklarının ucunda sigara, sarkmış öyle külü
Elleri arkasında yürüyordu kumsal boyunca
Düşünceli düşünceli
Memleketi nasıl kurtarayım diye
Ölmek için…” –  Can Yücel

“Tarihin görünmeyen eli, belki hiçbir zaman, 12 Mart olayındaki kadar açık oynamamıştır oyununu. Gelmekte olan, kendini bu ölçüde belli etmemiş, ‘Geliyorum!’ diye böylesine bağırmamıştır.” – İsmail Cem, Tarih Açısından 12 Mart

“9 Mart Olayı ve ardından verilen 12 Mart Muhtırası, 1946’da başlayan ABD emperyalizminin ülkemize egemen olma süreciyle bir bütün olarak ele alınıp bir değerlendirmeye tabi tutulmazsa açık ve net bir biçimde yerli yerine oturtulamaz.” – Tuncay Çelen, Ömer Gürcan, Hesaplaşma

Arka kapaktan

TARİHİN KIRILDIĞI ÜÇ GÜN…

Türkiye, geleceğinin belirsiz olduğu bir alacakaranlık kuşağına nasıl geldi? Batı’yı yakalayan bir ülke, nasıl oldu da yeniden Ortaçağ karanlığına sürüklenmeye başladı?

Cumhuriyet, ilk olarak nasıl ve ne zaman kırıldı?

Harbiye ve Mülkiye, medreseye nasıl yenildi?

Bugün, her şey farklı olabilir miydi?

Türkiye’nin bugününü belirleyen dönüşüm, yakın tarihin kısa ve dramatik kader kesitine, o üç güne sığdırılabilir mi?

Sevim Kahraman elinizdeki belgesel romanında bunu başarıyor…

“Yön” hareketinin kurucu lideri, yaman entelektüel Doğan Avcıoğlu, İlhan Selçuk, sosyalist hareketin tarihsel önderleri Mihri Belli, Hikmet Kıvılcımlı, devrimci-cumhuriyetçi askerler Cemal Madanoğlu, Celil Gürkan… Dönenler: Muhsin Batur, Faruk Gürler… Karşıdakiler: Cevdet Sunay, Memduh Tağmaç, Atıf Erçıkan ve diğerleri…

Devrimci gençlik hareketinin ve sosyalist mücadelenin parlayan yıldızları Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, bütün kuşakların efsane örgütü Dev-Genç ve meçhul kahramanlar. Tümünün hikâyemizde derin izleri var.

Avcıoğlu, Fransa’dan döndüğünde “Arkadaşlarım Çin’de, Vietnam’da devrim yaptılar. Ben de Türkiye’de devrim yapmaya geldim. Ya asılırım ya da başbakan olurum…” demişti.

Avcıoğlu ve kuşağı devrim yapamadı. Bütün bir kuşak kırıldı. Ancak o günlerden beri bu topraklar bir daha iflah olmadı. Olan Cumhuriyet’e oldu, gericilikle hesaplaşması yine yarım kaldı.

İşte elinizdeki kitap, Türkiye siyasi tarihinin, büyük ölçüde günümüzü de belirleyen belki de en önemli kırılma noktasının, 9 Mart 1971 ile 12 Mart 1971 arasındaki o kritik üç günün belgesel romanıdır.

Kimi isimler değiştirilse de bütün olaylar, kişiler ve diyaloglar gerçektir.

Elinizdeki kitap, siyasal ve belgesel romanın örneklerinden biridir.

Sevim Kahraman kimdir?

Biyografik eserleriyle öne çıkan Sevim Kahraman, ilk olarak Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın yaşam öyküsünü anlattığı Karanlık ve Mavi kitabını yazdı. Daha sonra Yarım Kalan Bir Türküdür Sevgi kitabında ise Sevgi Soysal’ın yaşamıyla okuru buluşturuyor. Yalnızca Burjuvazi İçin Parlayacaksa Güneşi De Söndürürüz adıyla Troçki’nin yaşamını anlatan Kahraman, Avcıların Üç Günü adlı belgesel romanında 12 Mart 1971’e varışta kritik olan o üç günü ele alıyor.

Künye

Yayınevi: Destek Yayınları
Kitap Adı: Avcıların Üç Günü: Bir “İhtilal” Düşünün Belgesel Romanı
Yazar: Sevim Kahraman
Tür: Belgesel Roman, Anlatı
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 272 sayfa
Ebat: 13,5 x 19,5 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Avcıların Üç Günü – Sevim Kahraman”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar