Gaston Bachelard, kitabında maddenin insan – hayal gücü üzerindeki etkisini irade ve imgelemin zengin dünyasında araştırıyor. Yazar, okuyucuları doğayla kurdukları ilişkileri yeniden düşünmeye teşvik ediyor. Bachelard, ateş, su, hava ve toprak gibi dört temel unsurun, yalnızca fiziksel varlıklar olmadığını, aynı zamanda bilinçaltında derin yankılar uyandıran güçlü imgelere sahip olduğunu savunuyor. Bu imgelerin, bireylerin hayal gücünü şekillendirerek, onları maddi dünyada anlam arayışına yönlendirdiğini düşünüyor.
Arka Kapaktan
Yaratıcılık, zanaatkârın maddeye dokunuşunda, işçinin emeğinde somutlaşır. Maddenin dirençli yapısı, insanda iradeyi tetikler ve hayal gücünü çalışmaya yöneltir. Bachelard, insanın, maddeyi şekillendirirken kendi içsel derinliğini de şekillendirdiğini savunarak, madde ve insan arasındaki bu karşılıklı etkileşimi bir felsefi keşif yolculuğu olarak ele alıyor.
Gaston Bachelard Kimdir?
Fransız filozof ve yazar Gaston Bachelard, 27 Haziran 1884’te Bar-sur-Aube’da dünyaya geldi. Ortaöğretimini bu şehirde tamamladıktan sonra, 1903-1905 yılları arasında Remiremont’ta Posta ve Telgraf İdaresi’nde çalıştı. Ardından, 1907-1913 yılları arasında Paris’te aynı alanda görev yaptı. 1912 yılında Matematik Bilimleri diploması aldı. Ekim 1919’da ortaöğretim öğretmeni olarak göreve başladı, 1922’de felsefe alanında ve 1927’de ise Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat doktoru unvanını kazandı. 1930 yılında Dijon Edebiyat Fakültesi’nde felsefe profesörlüğüne atandı. 1940’ta, on dört yıl süresince profesörlük yapacağı Sorbonne Üniversitesi’nin Bilim Felsefesi ve Tarihi Kürsüsü’ne geçti. Ayrıca, o dönemde Bilim Tarihi Enstitüsü’nün yöneticiliğini de üstlendi. 1951 yılında Légion d’honneur nişanıyla onurlandırıldı.
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Gaston_Bachelard
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok