Denemek – Kobi Yamada, Elise Hurst

Yayınevi:
Editör: Çiğdem Yalman Kopan
Webmaster

Sessiz bir kitabevinde, çocuk kitapları bölümünde karşıma çıkan Denemek, sadece ismiyle bile beni hayatımdaki önemli dönüm noktalarına götürdü. Kitabın ismi sert kapak üstündeki beyaz kaplama kağıdına altın renkle yazılmıştı. Muhtemelen bir Kobi Yamada eseri, diye düşündüm. Haklı çıktım.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 22 Şubat 2022

Orjinal Adı: Trying

Ülke: ABD

Türü: Çocuk Edebiyatı

Okur Yaşı: 4 yaş ve üzeri

Hedef Kitle: 4-7 yaş çocuklar ve ebeveynleri

Sayfa Sayısı: 44 sayfa

Çevirmen: Abdulkerim Enes Eren

Çeviri: ☺️

İmla: ?

Ebat: 23 x 27 cm

Kategoriler:

İnceleme

Denemek kitabını elime aldığımda kitap kapağını şu düşüncelerle inceledim:

Bazı yeni şeylere ilk adımı atmak ne zordu ve bazılarından nasıl da hemen vazgeçtim, bazılarında ise ne iyi ettim de denemeye devam ettim.

Bir Fikirle Ne Yaparsın? kitabı ile tanıdığım Kobi Yamada’nın yaş grubu ayırt etmeksizin ilham veren sade anlatımı Denemek kitabında da varlığını koruyor. Elise Hurst’ün çizimleri ise hayranlık uyandırıcı.

Nar Yayınları tarafından 2020 yılında yayımlanan kitap, heykeltıraş olmak isteyen bir çocuğun bir heykel ustasının rehberliğinde başarısızlık korkusuyla yüzleşme ve denemeyi öğrenme hikâyesini akıcı bir dille anlatıyor.

2,5 yaşındaki oğlum, bu yaşlardaki her çocuğun sahip olduğu “iş becerme gayreti” nedeniyle kitabın anlattıklarına biraz ilgisiz kaldı. Bununla birlikte daha büyük yaş grubundaki çocuklar için kitap cesaret veren konusuyla ilgi çekici olabilir.

Her yaşa uygun motivasyon koçu: Kobi Yamada

Hepimiz zaman zaman başarısızlık -ve beraberinde gelen hayal kırıklığı- korkusu nedeniyle gerçekten arzuladığımız şeyleri denemek yerine bir kenarda seyirci olarak kalmayı tercih edebiliyoruz. Bu, lisede havalı bir müzik grubuna katılmak da olabilir, on yıldır çalıştığımız şirketten ayrılıp yeni bir işe başlamak da. Böyle zamanlarda birinin gelip başarısızlıkların gerçekte ne işe yaradığını ve neden devam etmek gerektiğini hatırlatması harika olmaz mıydı? İşte Denemek kitabı, okuyucuda bu etkiyi yaratıyor.

Kobi Yamada, insanın arkasına yaslanıp şöyle bir nefes almasını sağlayan duru anlatımının yanı sıra motivasyon cümleleri ile dolu diyaloglar sayesinde hikâyeye canlılık katmış.

Elise Hurst’ün siyah beyaz ağırlıklı sürrealist çizimleri ise insanda dönüp tekrar bakma, koyulu açıklı tonlar arasına saklanmış sembollerin ve gizli anlamların peşine düşme isteği uyandırıyor. Resimler sadece ortamı ve hikâye kahramanlarını değil, duyguları da tasvir ediyor. Bu açıdan yazar ve çizer arasındaki uyumu çok etkileyici buldum.

“İlk adım hep en zor olanıdır,” derler…

Bağımsız Yayıncılar Birliği’nin 2021 yılında resimli çocuk kitapları kategorisinde gümüş madalya ile ödüllendirdiği Denemek, etkileyici bir soru ile başlıyor: “Bunu nasıl yaptın?” Devamında, başarısız olacağına gönülden inanan ve fakat heykeller yapmanın nasıl olacağını düşünmeden edemeyen kahramanımızın inişli çıkışlı öğrenme sürecine tanık oluyoruz. Hikâye tam da kendine yakışır bir “devamlılık” göndermesiyle sonlanıyor.

Kitabın son sayfasında yazarın ve çizerin birer cümlelik ithaf notları bulunuyor. Elise Hurst, “İlk adımlarını atan sanatçılara ithafen,” notuyla hikâyede kendinden bir parça bulan tüm okuyuculara göz kırpmış.

Erken çocukluk döneminde kelimenin tam anlamıyla düşe kalka büyüdüğümüz hâlde zamanla unutulan o “başarısızlık korkusuzluğu”nu yeniden değerlendirmemizi sağlayacak bu hikâye, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap ediyor. Diğer Kobi Yamada kitaplarının yanında kütüphanemde yerini aldı.

Dilerim bu kitap denemekten korkan tüm çocuklara ve yetişkinlere ilham, cesaret ve keyif verir.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Kobi Yamada kimdir?

Bir Fikirle Ne Yaparsın?, Bir Problemle Ne Yaparsın?, Belki gibi çocuk kitaplarının yazarı. Aynı zamanda kişisel gelişim kitapları da var. New York Times çok satanlar listesine girmiş olan yazar, Bağımsız Yayıncılar Ödülü’nü (What Do You Do With An Idea?) ve Nautulis Kitap Ödülü’nü (Maybe) kazandı. Aynı zamanda Compendium şirketinin kurucusu ve CEO’su. Kendi ifadesiyle uçan somon balıkları ülkesinde, hayatının aşkı olan eşi ve iki çok eğlenceli çocuğuyla birlikte bütün gün kendi düşüncelerine inanarak mutluluk içinde yaşıyor.

Elise Hurst kimdir?

Melbournelü çocuk kitapları çizeri ve yazarı. Alaylı olarak yetişmiş bir sanatçı olarak çizimleri kitaplar, kartlar ve baskılar aracılığıyla Avustralya’dan başlayıp dünyayı dolaşıyor. Şimdiye kadar ellinin üstünde kitabın çizimlerini yapan Hurst, Adelaide’s Secret World kitabı ile Prime Minister’s Literary Ödülleri için finale kalan adaylar arasında.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Denemek – Kobi Yamada, Elise Hurst”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products

  • Ölümsüz Ece – Gülten Dayıoğlu

    Babanız sizden ölümsüz olacağınız üç bin yıllık bir yolculuğa çıkmanızı istese ne yapardınız?
    Ya bu üç bin yıllık yolculukta her seferinde başka bir vücutta can bulsanız ve çeşitli medeniyetlerle karşılaşsanız… Ölümsüz Ece, çocuk edebiyatı açısından nerede duruyor ve bize ne anlatıyor? Gelin birlikte inceleyelim.

  • Plotinus – Her İçe Yönelme Aynı Zamanda Tanrı’ya Yönelmedir -Turgut Özgüney

    Turgut Özgüney’in kaleme aldığı Plotinus – Her İçe Yönelme Aynı Zamanda Tanrı’ya YönelmedirDestek Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

  • Zamanın Sabrı – Dr. Cansel Poyraz Akyol

    Son zamanlarda “liseliler bilmez” başlığı altında sık sık güzellemesi yapılan ve (belki de artık uzaktan baktığımız için) “o zamanlar her şey ne kadar da güzeldi” özlemiyle andığımız 90’larda madalyonun diğer yüzünde neler oluyordu?

  • Segu – Toprak Surlar

    2018 Alternatif Nobel Ödülü’nün sahibi Maryse Condé’nin, LiBeraturpreis Edebiyat Ödülü kazanan eseri Segu – Toprak Surlar, Bilgi Yayınevi etiketiyle okurlarla buluştu. Kitap, Segu’da kök salmış ve dalları dünyanın dört bir yanına uzanan Traoré ailesinin etkileyici hikâyesini merkeze alıyor.

  • Cahiller – Étienne Davodeau

    Şahane bir grafik roman olan Cahiller, uzun ismiyle Cahiller, Karşılıklı Bir Aydınlanmanın Hikâyesi, Baobab Yayınları’ndan 2017 yılında çıktı. Çizer, Étienne Davodeau ve şarap yapımcısı Richard Leroy bu kitaba hayat veren iki şahane insan. Şunu belirtmeden de geçemeyeceğim; kitabın önsözünü Vedat Milor yazmış.

  • Borsa – Max Weber

    VakıfBank Kültür Yayınları, sosyolojinin kurucu düşünürlerinden Max Weber’in Borsa isimli eserini okurla buluşturuyor. Kitap, Alman toplumundaki sınıf çelişkilerine dair verdiği ipuçlarıyla dikkat çekiyor.