Travma ve Anlatı

Yayınevi:

Düzenleyen: Utku Özer

Travma ve Anlatı, bireysel, tarihsel, kolektif, çevresel ve ekolojik travmanın edebiyatta ve edebiyatla yakın temas eden kültürel çalışmalarda nasıl tezahür ettiğini ele alıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 19 Temmuz 2024

Orjinal Dili: Türkçe

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu dışı

Dizi: Araştırma-inceleme

Yayın Tarihi: Haziran 2024

Editör: Deniz Gündoğan İbrişim

Sayfa Sayısı: 272

Ebat: 13.5 x 19.5 cm

İnceleme

Livera Yayınevi’nin Edebî Patikalar serisinin ikinci kitabı olan Travma ve Anlatı’da kitapta yer alan özgün incelemeler, travmanın anlatıda sancılı dile gelişine veya dile gelemeyişine meydan okuyarak tek tipleşen biçimlere ve sınırlı estetik algılara karşı çıkıyor.

Travma ve Anlatı, bireysel, kolektif, kültürel, siyasi ve çevresel kırılmaların birbirinden esasen nasıl ayrılamaz olduğunu vurguluyor. Bu yanıyla, travmatik deneyimler ile travmatik belleğin sadece zihinsel durumlar aracılığıyla değil, maddesel, duyumsal ve spiritüel süreçlerle de iç içe geçtiğini gösteriyor.

Zamanın ve mekanının travmaları

Covid-19 küresel pandemisi, sınırlarımızın çok yakınında süregiden savaşlar, göçler, yaşadığımız kültürel, ekonomik, politik, çevresel ve iklimsel yerinden edilmeler, tanıklık ettiğimiz depremler, seller ve yersizyurtsuzlaşmalar gibi şimdiki zamana ilişkin felaketleri tartışmaya olanak sağlamak isteyen kitap, okurları dil ve edebiyata dair yeni ve yaratıcı projeksiyonlara davet ediyor. Travma ve Anlatı bu çerçevede okurlara, travmanın anlatıdaki yerini ve önemini derinlemesine kavrayabilecekleri bir rehber sunuyor.

Deniz Gündoğan İbrişim’in hazırladığı kitap, Süreyya Evren, Hazal Bozyer, Aylin Vartanyan Dilaver, Suat Baran, Selen Erdoğan, Zeynep Uysal, Michael Rothberg, Erin McGlothlin, Stef Craps tarafından kaleme alınan yazılardan oluşuyor.

Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Travma ve Anlatı”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir