Çocuk Yetiştirmenin Tao’su – Greta Nagel, Ph.D.

Editör: Tutku Çetin

Çocukların mutlu, sağlıklı ve özgüvenli olarak büyümeleri hangimiz için önemli değil ki? Günümüz koşullarında bunun kolay olmadığını düşünebiliriz ama Greta Nagel aynı fikirde değil. Çağlar öncesinin bilgeliğinden yola çıkarak ebeveynlere harika bir rehber sunuyor. Onun eşliğinde, ne kadar zor olursa olsun yolu yürümek için gerekli olanı keşfediyoruz.     

 

Sitede Yayınlanma Tarihi: 12 Şubat 2022

Orjinal Adı: The Tao of Parenting

Ülke: ABD

Türü: Kurgu Dışı

Okur Yaşı: Genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Anne - babalar, öğretmenler

Sayfa Sayısı: 283 sayfa

Çevirmen: Nazlım Arıca

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 14 x 20 cm

Kategoriler:

İnceleme

Size Çocuk Yetiştirmenin Tao’su kitabından bahsetmek istiyorum. Bana felsefe yapma, cümlesini duyarak büyüyen nesillerin felsefeyi küçümseyip gereksiz görmesiyle açılan o büyük boşlukta başka şeyler yeşerdi çünkü yaşam boşlukları sevmez, hemen dolduruverir. Felsefe, yani aklın anlam arayışı yoksa; adalet, doğruluk, dürüstlük, saygı, cesaret gibi erdemler tutunup gelişecekleri zemini ayrık otlarına terk ederler. Bugün ayrık otlarıyla kaplı yollarda zorlanarak yürüyorsak nedeni, varoluşumuza biçtiğimiz maddi değerle birlikte ilke ve erdemlerden vazgeçmemizdir. Oysa onlar hem kalbin hem aklın pusulasıdır, onlarsız yolumuzu kaybederiz. O zaman birilerinin bize yolu göstermesini ve kurtarmasını istemekten başka çaremiz kalmaz. Evet, felsefenin olmadığı yerde kurtarıcılar vardır.

Kurtarmak, kahraman olmak, hele ki “çocuğunun kahramanı” olmak kuşkusuz harikadır. Ama kahraman olmak bir yana, çağımızın zorlu koşulları hemen her alanda olduğu gibi bize ebeveynliğimizi ve özgüvenimizi de sorgulatıyor. Teknolojinin akıl almaz hızına, değişen yaşam koşullarına, sosyal yapıya ve olaylara uyum sağlamak bile başlı başına zorlukken tüm bu değişimler karşısında çocuklarımıza nasıl rehberlik edeceğimiz konusu bizi kaygılandırıyor. Hata yapmaktan, yeterince iyi anne babalar olamamaktan, onları koruyamamaktan korkuyoruz. Çocuklarımızın iyi bir öğrenim görmesini, bilgiye, beceriye sahip olmalarını istiyor, tüm maddi imkânlarımızı onlar için seferber ediyor, en iyi uzmanların en iyi kitaplarını okuyor, en başarılı çocuk yetiştirme formüllerinin peşine düşüyoruz. Tüm bunlara rağmen istediğimiz sonucu alamayabiliyor ve birilerinin bize yolu göstermesini, bizi kurtarmasını bekliyoruz.

İşte tam da burada Greta Nagel’ın kitabı yardımımıza yetişiyor ve aslında tek ihtiyacımızın, çocuklarımıza sunacağımız sağlam bir felsefi temel olduğunu dile getiriyor. Bilgi, beceri ve yetenekle donatmak istediğimiz çocuklarımızın öncelikle ilke ve değerlere ihtiyaçları vardır ve bunları eğer biz içselleştirmişsek kabul ederler. Çünkü ebeveyn olmak her şeyden önce kendini çocuklarınla paylaşmaktır.

Çocuk Yetiştirmenin Tao’su, bundan 2500 yıl önce Lao Tzu tarafından yazıldığı söylenen Tao Te Ching adlı bilgelik felsefesinin ışığında, orijinaline bağlı kalınarak seksenbir bölüm halinde hazırlanmış. Tao’nun damıtılmış bilgeliği ve ilkeleri günümüz için de önemli mesajlar taşımakta. Onları eşsiz kılan şey ise, yaşamın formüllere sığmadığını ve herkes için geçerli bir yöntemin bulunmadığını dile getirmeleri.

Bu kitap genel formüller vermek yerine anne babaların Tao felsefesinin kavramlarını hayata nasıl geçirebilecekleriyle ilgilidirdiyor G. Nagel. Taocu felsefe bir model oluşturmanın önemini vurgular ama bir çocuk için işe yarayan, bir diğerinde işe yaramayabilir. Bir aile için yararlı olan yöntem, diğer ailede sonuç vermeyebilir.

Tao doğanın, doğal olanın yoludur. Hayatı “nasıl” yaşayacağımız bize önceden söylenmediğinde her şey daha basittir çünkü o zaman yapmamız “gereken” hiçbir şey yoktur. O zaman tıpkı bir çocuk gibi içtenlikle yaşar, kabul eder ve keşfederiz. Tao akıştır, sadeliktir, uyumdur ve tüm çocuklar aslında Tao’cudur; çünkü tüm çocuklar doğaya aittir.

Doğaya müdahale edip, keyfi kurallarımızı ona zorla yüklemeye çalıştığımızda çatışma ve direnç kaçınılmazdır. Yasalarını, ilkelerini öğrenip onunla uyum içinde yaşamak, birlikte akmak bizi gerçek doğamıza ulaştırır. İşte orada bağımsız, açık-zihinli ve bir çocuk gibi görebilen bir bilge vardır. Bilgeler bilen çocuklardır, denir.

Bu bilgeliği uyandırıp çocukluğun eşsiz yaşam gücünü koruyabilmek ebeveynliğin belki de en önemli işi olmalı:

Doğurmak, beslemek,
dünyaya getirmek ama sahiplenmemek,
eylemek ama karşılık beklememek,
yol göstermek ama hükmetmemek:
Budur akıl sır ermez güç.*

Tao felsefesinde gücün anlamı batılılarca kabul edilenden oldukça farklıdır. Batı gücü dışarıda ararken doğunun Tao’su içsel gücü öne çıkarır ve gerçek gücün denge, yumuşaklık, esneklik, sabır, güven ve kararlılık olarak belirdiğinden söz eder:

Dünyadaki en yumuşak şey
Dünyadaki en sert şeyin üstünden
Atlar ve akar gider.
Elle tutulamayan
Sızar girer
Geçit vermeyene.

 On bin şey,
Yaşayan otlar, ağaçlar,
Yumuşaktır, esnektir.
Ölünce kuru ve kırılgan.
O yüzden sertlik ve katılık
Ölüme aittir;
Yumuşaklık ve hassasiyet,
Hayata.*

Çocuk Yetiştirmenin Tao’su bu eşsiz bilgelik denizinden derlediği ilkeleri günümüzün koşullarına uyarlayarak ve gerçek yaşamdan örnekler vererek ele alıyor, bu bakımdan kolay anlaşılır bir dili var. Anne-babaların ve çocuklarla birlikte yol alan herkesin, okuduklarında kendilerinden çok şey bulacakları kuşkusuz. Ama her şeyden önce, benimsediğimiz değerleri ve hayattan beklentilerimizi sorgulamamız sadece çocuklarımız için değil bizim için de çığır açıcı olacak.

Kitabın baskısı tükenmiş bulunduğu için yeniden basılması, alanındaki ihtiyaca cevap verecektir.

* Tao Te Ching

Greta Nagel, PhD Kimdir?

ABD’li yazar, eğitimci, felsefe doktoru ve Tao uygulayıcısı Greta Nagel Kalifornia Eyalet Üniversitesi’nden profesör oldu. Öğretmen ve yönetici olarak okullarda 40 yıldan fazla görev yaptı. Düzinelerce eğitim makalesine ek olarak, The Tao of Teaching ( Eğitimin Tao’su) ve Türkçeye “Çocuk Yetiştirmenin Tao’su” olarak çevrilen The Tao of Parenting adlı kitapları yazdı. Kaliforniya’daki Museum of Teaching and Learning’in (Öğrenme ve Öğretme Müzesi’nin) kurucusu ve yönetici direktörü. Kısa adı MOTAL olan ve kar amacı gütmeyen bu kuruluşun misyonu “İnsanları Eğitim Konusunda Eğitmek”.

Diğer kitap incelemeleri için tıklayın. 

 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Çocuk Yetiştirmenin Tao’su – Greta Nagel, Ph.D.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar