Kavgaz: Çantacı! – Algan Sezgintüredi, Mesut Demirbilek

Yayınevi:
İnceleme Editörü: Sema Adalar Utkueri
Webmaster

Polisiye okuyucularının yakından tanıdığı Algan Sezgintüredi’nin, suç araştırmaları uzmanı emekli emniyet müdürü Mesut Demirbilek ile kaleme aldığı, April Yayıncılık’tan yayımlanan Kavgaz: Çantacı sadece kitabın sonuna kadar heyecanı koruyabilen bir polisiye romanı değil aynı zamanda ustalıkla işlenmiş bir dönem anlatısı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 8 Temmuz 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Polisiye Roman

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Polisiye Roman Sevenler

Sayfa Sayısı: 288 Sayfa

İmla: ?

Ebat: 13,5 x 21 cm

Kategoriler:

İnceleme

Polisiye romanların klasikleşen hayatın sillesini yemiş, görmüş geçirmiş, serseri ruhlu, kederli dedektiflerinden çok farklı bir başkarakterle tanışmak istiyorsanız Kavgaz: Çantacı’nın Polis Akademisi’nden yeni mezun çaylak komiser yardımcısı Mutlu Kavgaz’ı siz de benim gibi çok seveceksiniz. Merak edenler için hemen söyleyelim Kavgaz, Edirne yakınlarındabir yer ismi. Aynı zamanda “devedikeni” anlamına geliyormuş. 1 Temmuz 1987 günü namıdiğer “tabutluk” Sanasaryan Han’da bulunan İstanbul Cinayet Büroda kendi gibi yeni mezun beş arkadaşıyla göreve başlayan Mutlu’yu şöyle anlatıyor yazarımız: “Mavi, boncuk gözler. Tertemiz tıraşlı, akça pakça bir yüz. Alabros saç. Sevimli, sıcak bir gülümseme. Makaslık yanaklar. Açık gri takım elbise, bordo kravat, beyaz gömlek, cilalı ayakkabılar. Kırışıksız. Ne kokuyordu? Losyon, herhalde. İşe bak. Kız istemeye gelmiş sanki. Ne sıska ne toplu; ne uzun ne kısa. Genç…”

Cinayet Büronun çiçeği burnunda komiser yardımcısı Mutlu Kavgaz, sertliğiyle meşhur emrindeki herkesi bakışlarıyla titreten Emniyet Amiri Sabri Ateş, kızdığında mutlaka gülümseyerek sakince fırça atan ve laf sokan Eyüp Aşan,başkomiser falan değil, kıdemli, kıdemli ne, kıdemlinin kıdemlisi polis memuru olduğunu nihayet öğrendikleri Sedat Ulamış ve diğerleri… Bu romanda polisler, şüpheliler ve hatta suçlular bile siyah beyaz değil. Her birinde kendimizi, tanıdığımız birilerini hatırladığımız, hataları, zayıflıkları olan sıradan, gerçek insanlar akıcı ve gerçekçi diyaloglarla, zaman zaman mizahi ögelerle kusursuz bir kurgu içinde anlatılıyor.

Kavgaz: Çantacı 80’li yılların çalkantılı günlerinde geçen ve gerçek olaylara dayanan bir roman

Milenyum serisiyle dünyada en çok satan cinayet romanı yazarlarından biri olan Stieg Larsson (1954-2004) bir söyleşisinde şöyle demiş: “Polisiye romanlarda ait olduğu döneme veya topluma ait hiçbir şeyden söz edilmeden sadece bir veya iki kişinin anlatılmasından çok sıkıldım.” Larsson hayatta olsaydı Kavgaz: Çantacı’yı okuduğunda eminim çok mutlu olurdu. 80’li yılları hatırlayacak yaşta olan okurlara çok tanıdık gelecek daha genç okurların ise o dönemi anlamasını sağlayacak gerçek bir arka planı var hikâyenin.

Kavgaz’ı 9 kitaplık bir dizi olarak planladık. Cinayet Büro ve Mutlu üzerinden önde suç araştırmalarının, arkada ülkemizin nerelerden nerelere geldiğini anlatabilmeyi umuyoruz,” diyor Algan Sezgintüredi.

Kitabın yazarı Algan Sezgintüredi ile yaptığımız röportajı okumak için tıklayın. 

Soruşturmalar, ifadeler, sorgular, operasyonlar, çatışmalar… Ölümle yaşam arasında saniyelik kararlar… Siyasi baskılar… Gecesi gündüzüne karışmış hayatlar…

Darbenin üzerinden yedi sene geçmiş.
Tarihe geçecek denli sert bir kış, ardından feci sıcak bir yaz.
Bu arada…
Şan Sineması yakılıyor.
Silahlı soygunlar, suikastlar, baskınlar, tutuklamalar, grevler yaşanıyor.
Mehmet Terzi, San Francisco maratonunu kazanıyor.
İshal, tifo, menenjit, sarılık salgınları memleketi kavuruyor.
Mihail Gorbaçov göreve başlıyor.
Gordon Milne geliyor.
Milli Takım ikinci kez İngiltere’den sekiz yiyor.
Montajı Türkiye’de yapılan ilk F-16, törenle uçuruluyor.

Çalışana güler şans dediğin

Mutlu ve arkadaşları Cinayet Büro’ya atanıyor ama bu durum daha önce sadece deneyimli polislerin atandığı Büro için alışılmadık bir durum. Emniyet Amiri Sabri Ateş onları sahaya çıkarmadan önce sistemi ve önceki vakaları öğrenmeleri için masa başında dosya okumakla görevlendiriyor. Diğer arkadaşları sahaya kısa zamanda çıkmayı başarıyor ama Mutlu Kavgaz, Belgrad Ormanı’nda bulunan bir kadın cesedi ihbarıyla Sabri Ateş’in onu da beraberinde olay mahalline götürmesine kadar iki ay boyunca dosya okumaya, çevresini izleyemeye, teşkilatı tanımaya azimle ve sabırla devam ediyor.

Hayal edilebilen her şey ihtimal dâhilinde demekti

Asıl olay ise ekim ayında Mutlu ile ekibi Mümin ve Ayhan’ın Bakırköy sahilinde kesik bir el bulunduğu ihbarına gitmesiyle başlıyor. Kurbana dair hiçbir ipucu yok. Olay mahallinde eldiven kullanmanın “kadın işi” olduğu, ceset kokusunu bastırmak için sigara içmenin tavsiye edildiği günler. Ne DNA analizi ne de teknolojinin nimetlerinden yararlanabilme olanağı var. İhtimaller üzerinden deneme yanılma, çokca düşünme, tartışma ve araştırma ve elbette şans faktörünün de desteği ile Mutlu önce kurbanın kimliğine ulaşmaya sonra da katili yakalamaya çalışıyor.

Kavgaz: Çantacı serisinin devamını merakla bekliyorum.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Algan Sezgintüredi kimdir?

1968 yılında, babasının askerlik vazifesi sırasında bulunduğu Erzurum’da dünyaya geldi, İstanbul’da büyüdü. Saint Benoit Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu. Polisiye Yazarlar Birliği (Poyabir) kurucusu olan Sezgintüredi yayımlanmış yedi roman ve seksen çevirisinin yanı sıra, yüze yakın kitabın editörlüğünü ve düzeltmenliğini üstlendi.

Eserleri; Katilin Şeyi (2006), Katilin Meselesi (2007), Katilin Uşağı (2010), Katilin Şahidi (2013), Maktulün Şansı (2014), Süperben (2017)

Mesut Demirbilek kimdir?

Polis Koleji’ni ve Polis Akademisi’ni bitirdikten sonra yaklaşık dokuz yıl İstanbul Cinayet Bürosu’nda dedektif olarak görev yapan, New York’ta -John Jay College of Criminal Justice’de- ‘Suç Araştırmaları ve Teknolojileri’ üzerine yüksek lisansını tamamlayan Demirbilek, 2002 yılında Türkiye’ye döndükten sonra emniyet teşkilatının çeşitli bölümlerinde yöneticilik yaptı. 2005’te emniyet müdürü rütbesindeyken emekliye ayrıldı. Hepimiz Katiliz  ve Cinayet Sohbetleri  adıyla yayımlanan iki kitabı bulunuyor.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Kavgaz: Çantacı! – Algan Sezgintüredi, Mesut Demirbilek”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products