Yaz denince aklımıza deniz, güneş, kum elbette gelir ama bunların hemen ardından da tadı damağımızda kalan dondurmanın gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. Küçük büyük herkes, yaşam enerjimizi düşüren bu aşırı sıcaklarda bir top dondurmayla gününü güzelleştirmek ister. Peki hem kitap hem dondurma tutkunlarını serinletecek bir seçkimiz var desek? Hadi gelin bakalım!

Gonca Gül Kurtulmuş

Sıcak bir yaz günü, yollar artık bulanık görünmeye başlamış, alında şıpır şıpır terler birikmiş, en ufak esinti belirtisi bile dört gözle bekleniyor… Adımlar yavaşlıyor, nefes daralıyor, kışın soğukta tüm söylediklerimiz unutulup “Kim bu yaz gelsin, yaz gelsin diye tutturanlar!” diye söylenilmeye başlanıyor ki o da ne! Ufukta bir tabela! Tabelayı görür görmez yüze yayılan bir gülümseme, çölde bir vaha bulmuş gibi oluyor insan. Evet, evet, işte bir dondurmacı!

Biraz önce dermanı kalmayan ayaklar şaşırtıcı şekilde hızlı adımlarla hemen tezgâhın önüne geliyor. Büyümüş gözbebekleriyle bakışlar rengarenk dondurma çeşitlerinin üzerinde geziyor; baştan çıkarıcı kırmızılığıyla enfes karadut, mis kokulu kavun, tüm zarafetiyle vanilya, küçük büyük herkesin sevgilisi çikolata, damakta karamelli bir tat bırakan bal badem…İşte şimdi yaz mevsimi yeniden sevilebilir bir hâl alıyor. 

Dondurmaya duyulan bu sevginin hayatımızı böylesine güzelleştirmesi elbette kitaplara da konu olmuş. Kimi zaman kendimize verdiğimiz bir ödül kimi zaman çabuk hastalanan bir çocuğa karne hediyesi olarak kırk yılda bir alınan bir mükafat olan dondurma bakalım hangi kitaplarda kendine yer bulmuş! Belki siz de bu kitapları en sevdiğiniz dondurmanın keyfini çıkarıp serinlerken okumak istersiniz. 

Aşk ve Dondurma – Jenna Evans Welch (Yabancı Yayınları, 2017)

Lina yaz tatilini geçirmek için Toskana’daydı fakat o hiç de İtalya’nın ünlü yazları ve güzel manzarası için hevesli değildi. Orada olmasının tek sebebi, annesinin ölmeden önceki son dileğiydi: Lina’nın, babasıyla tanışması. Fakat ne tür bir baba on altı sene boyunca kızının hayatına hiç dâhil olmazdı ki? Lina’nın tek dileği eve dönmekti.

Fakat bir gün, annesinin İtalya’da yaşarken tuttuğu bir günlüğü okumaya başlayınca Lina gizli aşkların, sanatın ve saklı pastanelerin büyülü dünyasını keşfetti. Yanında, inanılmaz karizmatik Ren’le beraber annesinin peşinden, fazlasıyla uzun bir süredir saklı kalmış sırları ortaya çıkarmaya başladıkça Lina’nın annesi, babası ve hatta kendisi hakkında bildiği her şey değişecekti.

İnsanlar İtalya’ya aşk ve dondurma için gelirdi ama bazen çok daha fazlasını keşfederlerdi.

Çilekli Dondurma – Sevim Ak (Can Yayınları, 2015)

Gülüş, şeker mi şeker bir kızdır. Evin tek kızı olmasına karşın, yalnız kalmaya hiç niyeti yoktur. Müzede çalışan halasıyla, annelerini kaybetmiş, yüreği yaralı yavru köpeklerle, odasında aniden canlanan heykelcikle, sıkıcı emeklilik günlerini renklendirmek isteyen Bay Fonti’yle ve tonton dedesiyle kurduğu dostluk, onu birbirinden keyifli serüvenlere sürükler… “Çilekli Dondurma”daki güzel öykülerin tadı, damağınızda kalacak…

Dondurmam Tılsım – Müge İplikçi (Günışığı Kitaplığı, 2016)

Ödüllü yazar Müge İplikçi, yeni çocuk romanında, okurlarını yeraltı karanlığından güneşli zeytin bahçelerine çıkarıyor. Zeytinliklerin yok edilmesi ve maden kazaları gibi acıtıcı konuları, umut ve sevgi dolu bir pencereden aktaran yazar, yaşamı ve dayanışmayı yüceltiyor. Zengin dil kullanımı ve gerçekçi karakterleriyle dikkati çeken roman, sorunlarla baş etmenin; geçmişe inat, yeni öyküler yazabilmenin gücünü duyumsatıyor.

Babasını maden kazasında yitirmiş Seher, annesiyle birlikte Zerrin Hala’sının yanına sığınmıştır ve hem yaşamlarını hem de zeytin ağaçlarını korumaya çalışır. Çevredeki tüm zeytinlikleri yok etmeye kararlı Hulki Sungur yetmezmiş gibi, havuz problemleri de Seher’in canını çok sıkmaktadır. En yakın arkadaşı Saniye ile yedikleri dondurmanın tadı, yepyeni ve beklenmedik olaylara neden olacaktır. Zerrin Hala ve Seher, yaşamın “çoktan seçmeli” sorularını çözebilecek midir?

Kertenkeleler Dondurma Yer mi? – Etta Kaner (Türkiye İş Bankası, Kasım 2021)

Kurbağalar ciltlerini korumak için yüksek korumalı güneş kremi mi sürerler? Sincaplar güneşten korunmak için şapka takar mı? EVET!

Ama ağaç kurbağaları kremlerini tüpten sıkıp çıkarmazlar, çöl sincapları da süslü şemsiyelerle dolaşmazlar. Bunun yerine, yeryüzündeki tüm diğer hayvanlar gibi, onlar da sıcaklarla başa çıkmak için son derece yaratıcı çareler bulmuşlardır.

Kertenkeleler Dondurma Yer mi? bu soruyu –ve daha pek çoğunu!- mizah ile bilgi arasında kurulmuş kusursuz bir dengeyle yanıtlıyor. Hayvanların çevre koşullarına sağladıkları uyum tüm dünyadan inanılmaz öykülerle anlatılırken, buna çok eğlenceli illüstrasyonlar eşlik ediyor.

Kertenkeleler Dondurma Yer mi? okurlarını yeni sorular sormaya teşvik ediyor.

Dondurma Nasıl Yapılıyor? – Lale Süphandağı (Nesil Çocuk Yayınları, Eylül 2012)

Bu aralar çocuklardan kim ve nasıl ile başlayan soruları çok mu duymaya başladınız? Cevaplayacağınız sırada aklınıza ilk gelen “Acaba doğrusunu nasıl anlatabilirim?” sorusu mu oluyor? Öyleyse “Acaba Nasıl?” serisi tam size göre. Her gün yediğimiz ekmek nasıl yapılıyor? Fırıncı amcaya ekmek yapma aklını veren kim? Mis gibi kokan güller nasıl yaratılıyor? Lezzetli mi lezzetli yumurtaları olan tavuk nasıl yaratılıyor? Buna benzer tam 10 sorunun cevabı, 10 kitaplık bir seri olarak artık Nesil Çocuk raflarında!

Dondurma Ülkesi – Ceylan Koryürek (Kora Çocuk, Ekim 2019)

“Ben Anna, Belçika’dan Montreal’e uzanan bir yolda tekrardan Hans’la karşılaşacak mıyım bilmiyorum. Kardan Adam yaparken, Hans’ın sütlü dondurma, sütlü dondurma diye bağırarak koşup benimle arkadaş olması, ikimizin de bu şehre sınav için gelmemiz, benim balerin olma tutkum, onun ise müzisyen olma tutkusu, seçtiğimiz bu yollarda acaba bir gün karşılaşacak mıydık?

O zamanlar ikimiz de çocuktuk. Ama ben Hans’ı yine de unutamadım. Her Kardan Adam yapışımda, yanımda başka arkadaşlarım da olsa, onlarda Hans’ın neşesi ve heyecanını aradım. Hep Kardan Adam yapışımda ‘Sütlü dondurma, sütlü dondurma!’ diye bağırdım.” Anna’nın macerasını hepimiz merakla okuyacağız!

Çubuklu Dondurma Cumhuriyetini Kurtarma – Yong Beom Kang, Hui Yeong Sun (Erdem Çocuk)

Nobinson, sürekli uçak kazası geçirip kurtulan, her kurtuluşun onu bambaşka maceralara sürüklediği Koreli bir gençtir. Nobinson’un şapşal bir görüntüsü vardır. Bu sebeple gittiği yerlerde ciddiye alınmaz ama o bulmacalara, sorulara bulduğu akılcı çözümlerle herkesi yanıltır. Nobinson, tıpkı Robinson Crusoe gibi ıssız bir adaya düşer, Amazon ormanlarını kurtarmaya çalışır, Ay’a kaçırılır… Tüm bu heyecanlı kurguya bilimsel bilgiler de eşlik eder. Hem eğlendiren hem bilgi veren bu seri, öğrenmeye meraklı çocukları bekliyor.

Nobinson, üçüncü kez bütün ihtar ve engellemelere rağmen uçağa biner. Uçak yine kaza yapar ve Nobinson kendini 10 bin yıl sonrasında bulur. Burası insanlığın son devleti Çubuklu Dondurma Cumhuriyeti’dir. Dünya, Amazon ormanlarına asteroid düşmesi sonucu büyük bir felaket yaşamış, ağır kayıplar vermiştir. Güneş patlamasından sonra ise Çubuklu Dondurma Cumhuriyeti aşırı sıcaklara maruz kalmıştır. İnsanlık sahip olduğu bilgileri unuttuğundan felaketlerle nasıl mücadele edeceğini bilemez. Nezle, ishal gibi hastalıklar ölümlere sebep olmaktadır. Çubuklu Dondurma Cumhuriyeti böyle çaresiz kaldığı bir anda kurtarıcı olarak Nobinson’u getirtir. Nobinson’un 21. yüzyıla geri dönüp insanlığı kurtarmak için gereken şeyleri geleceğe götürebilecek mi?

Diğer kitap öneri listelerini okumak için tıklayın.