Bookinton

İzmirli sahaflar depremden etkilenen meslektaşlarını yeniden ayağa kaldırmak için destek çağrısında bulundu. Kampanya beş farklı depremzede sahafın mesleğine devam etmesini hedefliyor. Dört farklı ayağı bulunan kampanyaya kitap bağışı yaparak veya nakdi yardımda bulunarak destek olmak mümkün. Kampanyanın detaylarını çağrının sözcülüğünü üstlenen Ümit Nar anlattı.

Aslı Güntan

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem felaketi pek çok insan gibi sahafların da iş yerlerini kaybetmesine sebep oldu. İzmir’in Konak ilçesindeki Hermes Sahaf’ın işletmecisi Ümit Nar, sosyal medya üzerinden meslektaşlarıyla bir araya gelerek depremzede sahaflar için başlattıkları kampanyayı Twitter ve Instagram üzerinden duyurdu. Meslektaşları için hızlı bir şekilde sosyal medya üzerinden örgütlenen İzmirli sahaflar, dayanışma adına bütün imkânlarını seferber etti. 

İzmirli sahaflar olarak nasıl bir araya geldiniz?

Sahaflık geçmişi epey eskiye dayanan bir meslek, geleneksel olarak çarşılarda bir arada oldukları için de hep örgütlü olmuş. Günümüzde de bunu sürdürmeye çalışıyoruz, büyük şehirlerde hâlâ sahaf çarşıları var. Ama bir yandan sahaf dernekleri üzerinden de örgütlüyüz, yan yana olamasak da teknolojinin imkânlarını kullanarak kurduğumuz iletişim ağları mevcut.

Eskiden beri dara düşen meslektaşlarımızla dayanışma hâlindeyiz ama son yıllarda özellikle Covid-19’la başlayan ve dayanışmanın öneminin daha da öne çıktığı bir süreç var. Bu dönemde sıkıntıya düşen arkadaşlara kendi çabamızla çareler üretmeye çalıştık. İlk genel çaplı hareketimiz, bundan iki sene önce İzmir’deki sel felaketinde dükkânı ve kitapları sular altında kalan sahaf arkadaşımız için yaptığımız dayanışma kampanyası oldu. Benim de üyesi olduğum Sahaflar Derneği’nin çağrısıyla arkadaşımızın dükkânını yeniden kurduk. Sahaflarla dükkânlarına uğrayan okurlar arasında tuhaf, güzel, çoğunlukla ahbaplığa, arkadaşlığa dönüşen bir bağ vardır. Bu bağ, beş hafta gibi kısa bir sürede gönderilen yirmi binin üzerinde kitabı, yeni bir dükkâna, yeni raflara yerleştirip sahafın hayata ve işine dönmesini sağladı. Bu etkinliğin çapı ve güzel sonuçları da hepimize güç verdi elbette.

Deprem felaketi yaşandıktan hemen sonra İzmirli meslektaşlarımla irtibatta olduğumuz ağdan fikir alışverişi yapmaya başladık. İzmir’de sahaflar maalesef toplu bir yerde değil; dağınık. Buna rağmen birlikte hareket ediyoruz, sosyal medyada bilinirliğim biraz fazla olduğu için sözcülüğünü ben yapıyorum ama bahsettiğim on beş arkadaş da destek veriyor.

Mevcut kampanya dâhilinde kaç sahafa destek vermek amaçlanıyor?

İlk arkadaşımız Yeryüzü Sahaf. Kahramanmaraş’tan İzmir’e geldi. Kitapları kısmen kurtuldu. Dükkânını yeniden açacağız. Diğer arkadaşımız Azzefran Sahaf, o da Kahramanmaraş’tan. Sadece altı ay önce açtığı dükkânı yok oldu. Kendisi şu an İstanbul Şile’de. Üçüncü arkadaşımız Hatay İskenderun’dan Kitaphane Sahaf. Kitapları kurtuldu, kitap bağışı istemiyor. Sadece nakdi kısımda yardımcı olacağız. Bir diğeri Kitap Otağı Sahaf-Kitabevi. Aynı zamanda yayıncı. İskenderun’daki dükkânı yok oldu. Adana’daki Fosil Sahaf, dükkânı tamamen yok oldu. Kampanya duyurusundan sonra ulaşılan üç sahaftan birisi Diyarbakır’dan Avesta Sahaf.  Dükkânı tamamen yıkıldı o nedenle hem kitap desteği hem de Kitantik üzerinden nakdi yardım bekliyor. Bir diğeri Hatay Samandağ’dan Emir Sahaf. Dükkânı yok oldu fakat kitap koyabilecek bir yeri olmadığından sadece nakdi yardıma ihtiyaç duyuyor. Deprem bölgesinde elinde kalan kitapları çocuklara dağıtıyor. Son olarak dayanışma çağrısından destek bekleyen sahaf ise Adana’daki Karga Sahaf. Dükkânı kısmen hasarlı, deposu için ise ağır hasarlı/ girilemez raporu var. Kitaplarının akıbeti meçhul olduğu için hem kitap desteği hem de nakdi yardıma ihtiyacı var.

Kampanyaya destekte bulunmak isteyenler neler yapabilir?

İlk olarak nakdi yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar Kitantik.com isimli ikinci el kitap satış sitesi üzerinden satışa sunulan “sembolik destek kitapları”ndan satın alabilir. 10 liradan satışa açılan sembolik kitapların geliri site tarafından herhangi bir kesinti olmadan direkt olarak her sabah depremzede sahafların banka hesabına aktarılacak. 

İkinci bir yardım seçeneği ise kitap bağışında bulunmak. Dükkânları tamamen yok olan sahafların kitap desteğine ihtiyaçları var. Kitap yollamak isteyen vatandaşlar her bir sahaf için verilen adreslere direkt olarak kitapları yollayabilirler. Üçüncü bir seçenek olarak depremzede sahaflara ayrıca nakdi yardımda bulunmak isteyenler hermessahaf isimli Instagram hesabından bana mesaj atarak gerekli banka bilgilerine ulaşabilirler.

Kampanya nasıl devam edecek?

Depremzede sahafların bilgilerini Türkiye Yazarlar Birliği ile paylaştıklarını belirten Nar, birliğin orta vadede devlet destekli bazı çalışmalara adım atacağını belirtti. Son olarak ise ikinci el kitap satış sitesi olan NadirKitap.com’un da yakın zamanda mağdur olan üyeleri için nakdi yardım desteğinde bulunacağını belirten Nar, en önemli desteğin arkadaşlarıyla irtibatta kalıp hâl hatır sormayı unutmamak olduğunun da altını çiziyor. 

Kitap bağışı hangi adreslere yapılabilir?

  • Kahramanmaraş’taki Yeryüzü Sahaf için:
    Adres: 
    Çankaya Mahallesi 136. Sokak Lâtif Bey Köşkü 12/A Küçükyalı Konak – İzmir
    Telefon Numarası: Hermes Sahaf – 0532 468 07 29
    Instagram: @hermessahaf
  • Kahramanmaraş’taki Azzefran Sahaf için:
    Adres: 
    Gülyurt Mahallesi 2. Sokak No: 17 Kat: 2 Sivas – Merkez
    Telefon Numarası: Adnan Yıldırım – 0534 739 03 90
  • Hatay’daki Kitap Otağı Sahaf- Kitabevi için:
    Adres:
     Esentepe Mahallesi 1762 Sokak No: 2 İskenderun – Hatay
    Telefon Numarası: Muhammed Numan Alkaç – 0 546 286 84 13
  • Adana’daki Fosil Sahaf için:
    Adres
    : Güzelyalı Mahallesi 81163 Sokak Cahit Gergin Apt. Zemin Kat Çukurova – Adana
    Telefon Numarası: Enver Yıldız – 0505 784 67 76
  • Diyarbakır’dan Avesta Sahaf için:
    Adres: Dicle Mahallesi 309/2 Sokak No: 11 Yenişehir – Diyarbakır
    Telefon Numarası: Abdülaziz Alkan – 0 533 302 18 43
  • Adana’daki Karga Sahaf için:
    Adres: Güzelyalı Mahallesi 81185 Sokak No: 6 Onur Apartmanı Altı Çukurova – Adana
    Telefon Numarası: Yılmaz Gül – 0 530 119 06 79

Kitantik üzerinden sembolik kitap satın alarak nakdi yardımda bulunmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Diğer haberleri okumak için tıklayın.  

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.