Toprakları Kapatmak – Melek Mutioğlu Özkesen

Uluslararası siyasi iktisat, tarım çalışmaları ve toprak politikaları alanlarında araştırmalarını sürdürmekte olan Akademisyen Melek Mutioğlu Özkesen’in, Türkiye’de özelleştirmenin köy toprakları, ormanlar, TOKİ, Yeşil Yol Projesi, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve Üçüncü Köprü gibi birçok örneğini ele alan kapsamlı çalışması İletişim Yayınları’ndan çıktı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 24 Mart 2022
Kategoriler:

İnceleme

Editörlüğünü deneyimli yayıncı ve yazar Tanıl Bora’nın yaptığı Toprakları Kapatmak kitabı, mevcut özelleştirme siyasetinin, her şeyden önce devletin kamusal niteliğini aşındıran etkisini ortaya koyuyor.

Meralar, yaylaklar, kışlaklar, otlaklar, harman ve panayır yerleri… Ormanlar… Yollar, meydanlar, köprüler… Kamu hizmet binaları, parklar, bahçeler… Sahipsiz yerler… Kamunun, bütün insanların öteden beri müştereken yararlandığı kaynakların, mekânların, ortamların özelleştirilmesi gerçekten ne anlama geliyor? Melek Mutioğlu Özkesen, kitabında bu yalın sorunun cevaplarını arıyor.

Önsöz’den 

“Geçimini topraktan sağlayan bir ailenin kızı olmam, sanıyorum, bu araştırmaya duyduğum merakın –ve temasın– en temel kaynağı oldu. Örneğin, babamın 2/B borcunu ödemek için para ayırma çabasından ötürü 2/B’nin ne olduğunu kavramaya çalışmam, ilk aşama olarak, 2000’li yıllarda toprak tasarruflarına ilişkin yapılan çok sayıda düzenlemeyi fark etmemi sağladı. Dedemden, hatta dedemin babasının hayatta olduğu yıllardan bu yana, ekip biçtiğimiz tarlamız için şimdilerde neden para ödediğimiz sorusuna babamdan aldığım yanıt “tapu alabilecek” olduğumuzdu. Halihazırda senelerdir fındık topladığımız, bir fındık bahçesine dönüştürülmesi için yüzlerce insanın emek verdiği, bir dağ yamacına konumlandığından dolayı “Kayıplar” diye adlandırdığımız tarlamızın tapusunu neden şimdi almamız gerekiyordu? Gerekiyordu diyorum, çünkü mevcut yasal düzenleme tarlaları üzerinde tasarruflarını devam ettirmek isteyen aileler için başka bir seçenek bırakmıyordu. Öte yandan, madem ki bu toprakların tasarruf yönetiminin bize verilmesi için ödeme yapmak durumundayız; bu durumda ödenecek meblağ neye göre belirleniyor ve ne için kullanılıyordu? Bu sorular Türkiye’de toprak tasarruflarının dönüşümünü belirleyen ve bu dönüşümün yönünü tayin eden güncel siyasi-iktisadi dinamikleri sorgulamayı gerektirdi.”

Bu kitap “toprakları kapatma” siyasetinin, “kamu âlemi”ni mülksüzleştiren, halkı yoksunlaştıran sonuçlarına dikkat çeken bir yayın.

KÜNYE
Yayınevi
: İletişim Yayınları
Tür:
Araştırma-İnceleme
Editör
: Tanıl Bora
Sayfa Sayısı:
268
Ebat: 
13 x 19.5
Kapak:
Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı:
Efsun Polat
Düzelti:
Remzi Abbas
Yayın Tarihi: 
Mart 2022
Baskı Sayısı: 
1. Basım

Diğer Yeni Çıkan kitapları incelemek için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Toprakları Kapatmak – Melek Mutioğlu Özkesen”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar