İnternet Diktatörlüğü – Çağdaş Gökbel

Düzenleyen: Dilek Aygün

İnternet DiktatörlüğüBir İletişim Mucizesinin Yükselişi ve Düşüşü kitabı gazeteci yazar Çağdaş Gökbel tarafından iki yıllık emeğin sonucunda kültürel çalışmalar kategorisinde Doruk Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 4 Şubat 2023
Kategoriler:

İnceleme

Kitap, “İletişim İnsana Ait Bir Edimdir”, “Üçüncü Uzvumuzla Tanışmak” ve “Araştırma” adlı üç ana başlık altında konuya dair can alıcı bölümlerden oluşuyor.

Sertaç Canbolat İnternet Diktatörlüğü için yazdığı önsözde: “… SSCB’nin çözülmesini bir milat olarak kabul edip, 90’larda üniversitelerin ilgili bölümlerinde ‘iletişim çağı’ olarak kutlanan çağı elimizdeki mevcut verilerle yeniden okumalı, günümüzü yeniden tahlil etmeli ve gelecek için yeniden bir tahlilde bulunmak gerekiyor ki diyalektik bir iç bağı bütüncül olarak saptayabilelim. Birbiriyle bağıntılı bu üç iş için sanırım Çağdaş Gökbel’in çalışması bize bir çerçeve sunuyor,” demekte.

Çağdaş Gökbel, “Bir Deli Gömleği Giymek” başlıklı giriş yazısında “İnsanlık kırılgan bir dönemden geçiyor. 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkan çıkan korona virüs salgını, küresel bir krize hazırlanan kapitalizm için sarsıcı bir sürpriz oldu,” sözleriyle başlıyor kitaba ve içinden geçmiş olduğumuz sürecin de ele alınacağının ipuçlarını veriyor.

Arka kapaktan

İnternet tüm dünyaya gerçekten bir basın özgürlüğü getirdi mi? Bir Soğuk Savaş savunma silahı nasıl “büyük bir özgürleştiriciye” dönüştürüldü? Değişen davranış kalıpları ve küresel salgında interneti olmadığı için yurttaşlık haklarından (eğitim hakkından) yararlanamayan çocuklar nasıl görmezden gelindi? Çağdaş Gökbel, tüm bu sorulara bilimsel yöntemle cevap bulmaya çalışıyor ve internetin gerçek bir özgürleşme sağlayıp sağlamadığını sorgulayarak alanında uzman kişilere yönelttiği sorularla propagandanın ağır sis perdesini aralıyor.

İnsanlığa bir deli gömleği giydirildi ve insanlık bu deli gömleğinden kurtulabilecek mi? İrlanda ve Türkiye internetin gazeteciliğe yeni bir soluk getirip getirmediğini tartışıyor. Bilimin sınırlarının başladığı yerde Gökbel, bir yöntem olarak gazeteciliği yardıma çağırıyor. Bu sayede alanında uzman kişileri yan yana getiriyor ve onlara sorular yöneltiyor. Orhan Gökdemir, Nevzat Erim Önal, Ahmet Çınar, Tolga Kaan, Nagehan Kızılkaya, Kaya Emre Uzmay, Helena Sheehan, Ger Scully, Ali Ufuk Arıkan, Mustafa Kenan Aybastı, Sertaç Canbolat, Mutluhan İzmir, Cangül Örnek…

Tüm bu isimlerin yanıtlarını merak ediyorsanız İnternet Diktatörlüğü gerçeği merak edenler ve sorgulayanlar için yazıldı.

Çağdaş Gökbel kimdir?

Sol Haber portalı yazarı ve Ulusal Gazeteciler Birliği (NUJ) ile PEN’in İrlanda temsilcisi olan yazarın 2020 yılında yine Doruk Yayınlarından çıkan Kapitalist İdeolojinin Medyadaki Altın Çağı isimli bir kitabı ile çeşitli dergilerde yer almış çok sayıda makalesi bulunuyor. Çağdaş Gökbel aynı zamanda sıkı bir twitter kullanıcısı ve İrlanda’da yaşıyor.

Künye

Yayınevi: Doruk Yayınları
Kitap Adı: İnternet Diktatörlüğü – Bir İletişim Mucizesinin Yükselişi ve Düşüşü
Yazar: Çağdaş Gökbel
Dizi: Kurgu Dışı
Tür: Kültürel Çalışmalar
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 376 sayfa
Ebat: 13,5 x 21 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “İnternet Diktatörlüğü – Çağdaş Gökbel”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar