Sıcak Kafa – Afşin Kum
İlk baskısını 2016 yılında April Yayıncılık’tan yapan Sıcak Kafa kitabı, aynı isimle 2 Aralık’ta Netflix’te gösterime giren bilim kurgu dizisinin de senaryosu. Bu ödüllü kitap nasıl okuru etkisi altına alabildiyse dizi de senaryosu ve oyuncu kadrosu ile dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor.
Ülke: Türkiye
Türü: Bilim Kurgu - Distopya
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Bilim kurgu, distopya severler.
Sayfa Sayısı: 188 sayfa
İmla: ☺️
Ebat: 14 x 21 cm
İnceleme
Konuşarak bulaşan bir düşünce, dil ve iletişim hastalığı düşünün. İnsanlar arasında çok hızlı yayılır değil mi? Hastalığın ismi, ARDS. Bulaştığı an abuklamaya başlıyorsunuz. Birbiri ile bağlantısız birçok kelimeyi sürekli tekrarlıyorsunuz. Hasta olan kişinin kafa ateşi yükseliyor, bir nevi beyni ısınıyor. Hastalıktan korunmak için, hasta olan kişilerle iletişime girmemeniz gerekiyor.
Ülkede olağanüstü hâl ilan ediliyor ve hasta olduğu tespit edilen kişiler devlet görevlileri tarafından toplama merkezlerinde karantinaya alınıyor.
Sabahın erken saatlerinde işe gitmek için yollara düşen ve hiç konuşmayan insanlar, sağlıklı normal olarak adlandırılıyor kitapta. Düşünmeyi ve iletişimi engellemek için manyetik kart ve barkod sistemi kurulmuş şehre. Araba sesi dışında başka bir ses duyulmuyor. Mesaileri biten normal insanlar evlerine dönüp uyuyana kadar televizyon seyrediyor. Böyle birbirinin aynısı günler geçiriyor bu normal insanlar.
“Fazla düşünmemeye çalışıyorsun, özellikle çelişkiler, paradokslar, dilemmalar falan üzerine düşünmüyorsun. Onlar üzerine düşünmeyi başkalarına bırakıyorsun. Aslında bakarsanız, o kadar korkunç değil, insanların büyük çoğunluğu, zaten, herhangi bir hastalığı olmadığı halde, tam da bu şekilde yaşıyor.” (Sayfa 19)
Salgınla Mücadele Kurumu: SMK
Salgınla mücadele etmek için SMK kurumları kuruluyor. SMK görevlileri, romanın kahramanı dil bilimci Murat Siyavuş’un peşine takılıyor. Kafa ateşinin yüksek olması sebebiyle nam-ı diğer sıcak kafa olan Murat Siyavuş, hastalığa yakalanmış ve tedavi olmuş. Bu nedenle onu incelemek ve kobay olarak kullanmak istiyorlar. Görevlilerden kaçan Murat, arkadaşı Özgür’ü buluyor. Özgür, zekâsı ve ürettikleri ile bu ortamda iyi para kazanan kişilerden. Farklı yaşam tarzları, izledikleri cüce dövüşleri ve beyni uyuşturan ilaçlar, kaçış sürecinde Murat’ın tanık olduklarından bazıları. Hastalığın tedavi araştırmalarına katılan Murat, Şule ile aşkı ve aşkın onda yaptığı etkileri anlatıyor okura.
“SMK bir sömürü düzeni kurmuş olsa bile, beslenebileceği bir değerin üretilmeye devam etmesini sağlamak, en azından ülke nüfusunun baş aşağı gidişini durdurmak için toplumu bir şeylerin yolunda gittiğine inandırmak zorunda.” (Sayfa 95)
Özgürlük zulmün bahanesi olamaz
Dil ve iletişimi istediğimiz kadar engelleyelim, düşünceleri asla zincirleyemeyiz. Aklın düşünmesi sonrası, ağzımızdan çıkacak sözler ve kuracağımız iletişim kontrol edilemez. Saçma gelen bir söz, o kişinin akıl özgürlüğü olarak değerlendirilebilir. Hasta olma ve yargılanma korkusu ile düşünmemek ne kadar insan olarak yaşamaktır?
Akıcı ve eğlenceli dili ile bir çırpıda okunan Sıcak Kafa romanı, sizi derin düşüncelere ve sorgulamalara sürüklüyor. Yıllardır insanlığın sorgulamadan kabul ettiği siyasi ve toplumsal inançlar, kitapta yazarın kaleme aldığı eleştiriler. Konusu ve olay kurgusu ile okunmaya değer bir distopya kitabı.
Afşin Kum’un ilk romanı olan Sıcak Kafa, Türk sinemasına ve edebiyatına önemli katkıları olan Giovanni Scognamillo onuruna verilen Gio Ödülleri’nde 2017 yılında En İyi Roman Ödülü’nü kazandı. Kitabın dikkat çeken başka bir özelliği de editörlüğünü yazar Alper Canıgüz‘ün, son okumasını Selahattin Özpalabıyıklar’ın yapmış olması.
Sıcak Kafa Netflix’te!
Sıcak Kafa dizisi nerede yayınlanıyor? diye merak edenler Afşin Kum’un bu sevilen kitabının dizi uyarlaması 2 Aralık’ta Netflix’te gösterime girdi. Dizinin yönetmenliğini Mert Baykal ve Umur Turaga üstlendi. Senaryosunu Mert Baykal, Müjgan Ferhan Şensoy, Zafer Külünk ve Gökhan Şeker’in kaleme aldı. Sıcak Kafa dizi oyuncularından öne çıkanlar ise şöyle: Osman Sonat, Şevket Çoruh, Hazal Subaşı, Tilbe Saran, Kubilay Tunçer, Özgür Emre Yıldırım, Gonca Vuslateri, Hakan Gerçek, Erdem Akakçe, Barış Yıldız, Arda Anarat, Furkan Kalabalık, Şebnem Hassanisoughi ve Cüneyt Uzunlar.
Afşin Kum kimdir?
1972 yılında İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Bilgi Üniversitesi’nde sinema-televizyon eğitimi aldı. Kurucusu olduğu Afilli Filintalar sitesinde ve Ot dergisinde yazıları yayımlandı. Yazarın ilk romanı Sıcak Kafa, ikinci romanı ise Kübra.
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Günnur Aksakal Baykan –
Hem kitabı hem de yapımı çok merak ediyordum, güzel fikir verdi bu yazı. Teşekkürler.
Yasemin Kaya –
Elinize sağlık. Diziyi izlemeden kitabı okumaya çalışacağım. Teşekkürler.