Berke’nin Down Sendromu Hikâyesi – Helena Kraljic
Yazan: Özlem Küçükşahin Kalabalıkoğlu
Berke’nin Down Sendromu Hikâyesi “Neden benim çocuğum?” diye düşünen bir annenin farkındalık dolu yolculuğunu anlatıyor. Bu kitabı okurken siz de Down sendromlu çocuklara bambaşka bir gözle bakacaksınız.
Ülke: Slovenya
Türü: Hikâye
Okur Yaşı: 5 yaş ve üzeri
Hedef Kitle: Down Sendromlu bireylerin aileleri, okul öncesi çocuklar, farkındalık yaratmak isteyen öğretmenler
Sayfa Sayısı: 23 sayfa
Çevirmen: Safiye Elif Opşin
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 14 x 21 cm
İnceleme
Helena Kraljic’in kaleminden okuduğumuz “Berke’nin Down Sendromu Hikâyesi” kitabında Berke de doğduğunda her bebek gibi annesine sağlıklı görünüyor. Ta ki doktor gelip annesine bebeğinin Down sendromlu olduğunu söyleyene kadar. Doktor sırasıyla bebekte ne gibi fiziksel farklılıklar olacağından, kalıtsal olarak ne gibi hastalıklara sahip olabileceğinden bahsederken annesinin tüm dünyası başına yıkılıyor ve âdeta dışarıdan gelen sesleri duyamaz hâle geliyor.
Birden içinden “Neden benim çocuğum?” diye geçirirken buluyor kendisini. Hatta annelik içgüdüsüyle babasının onu sevmeyeceğinden, kızının onu kardeşi olarak sahiplenmeyeceğinden bile endişe duyuyor. Sonra bunun hastalık değil farklılık olduğunu önce kendilerinin kabul etmesi gerektiğini idrak edip tüm umutsuz düşüncelerinden sıyrılıyor.
“Berke’nin Down Sendromu Hikâyesi” kitabı bir ailenin yeni doğan bebeklerinin Down sendromlu olduğunu, doktorun sözleriyle idrak etmelerinden sonra hissettiklerini ve yaşadıklarını anlatıyor. Peki çevresindekiler buna izin verecek mi? Berke de diğer çocuklar gibi büyüyüp, aynı haklara sahip olup okulda onlarla aynı sıraları paylaşabilecek mi?
Down sendromlu doğan çocuklar
Günümüzde bilgiye daha çabuk ulaşabildiğimizden ve farkındalığı artırmak adına birçok sivil toplum kuruluşunun çabaları sayesinde artık Down sendromlu doğan çocuklar hakkında eskiye nazaran daha fazla bilgi sahibiyiz.
Hemen hemen herkes Down sendromunun bulaşıcı değil genetik bir rahatsızlık olduğunun farkında. Bizler 46 kromozoma sahipken onların 47 kromozomu var. Bu kadar fazla bilgili olmamıza rağmen, halen toplumda bu özel gereksinimli çocuklar zaman zaman da olsa akran zorbalığına maruz kalabiliyorlar.
O özel çocuklara sahip aileler o kadar çok günlük sorunla baş etmek zorunda kalıyorlar ki bazen tükenip pes ediyor, bazen olur olmadık bakışlara ve azarlayan sözlere maruz kalıyorlar. Fakat çocuklarının sevgileri onları ayağa kaldırıp her türlü zorlukla mücadele etmelerini sağlıyor. Hayata, kendisini normal olarak tanımlayan insanlara inat, dört elle sarılıp çocuklarını baş tacı ediyorlar.
Down sendromlu bireylerin ve ailelerinin, hayatın karşılarına çıkardıkları zorluklarla mücadele ederken bir de onların toplum dışına itilmeye çalışılmalarından dolayı yaşadıkları hayal kırıklıklarını da hesaba katarsak bu konuyu sadece 21 Mart’taki farkındalık gününde değil her zaman dile getirip empati kurmayı daha küçük yaşlardan çocuklarımıza öğretmeliyiz.
Unutulmamalı ki Down sendromlu da olsa her şeyden önce onlar birer çocuk ve onların da her çocuğa tanınan haklara sahip olması toplum tarafından sağlanmalı. Onlar da tüm çocuklar gibi acıkır, yaramazlık yapar, oyun oynamak ister ve hayatı sever. Yeter ki siz farklılıklara sabırla, anlayışla kucak açıp bir adım atın ve onların size koşarak gelmesini bekleyin.
Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Helena Kraljič kimdir?
Helena Kraljic, 1971 yılında Slovenya’da dünyaya geldi. Ekonomi alanında eğitimini tamamlayan Kraljic uzun yıllar radyo kanallarında program koordinatörü olarak görev aldı. Daha sonraki yıllarda çeşitli görevlerde bulunan yazar, 2005 yılından beri kendi şirketinde yayıncı ve editör olarak görevini sürdürüyor. Kitapları Türkçe dâhil on beşten fazla dile çevrildi.
Diğer Çocuk ve Gençlik kategorisi içerikleri için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok