Doğal Anne – Prema Sundari
Kendisi de bir anne olan Prema Sundari, Gerekli Kitaplardan çıkan ve ilk kitabı olan Doğal Anne’de ebeveynlere, özellikle de annelere, hamileliğin başından itibaren eşlik ediyor. Tabii arada babalara da seslenmeyi unutmuyor. Bu serüveni ebeveynlerin rahat bir şekilde atlatabilmesi için mağara insanları karşılaştıkları zorluklarla nasıl başa çıktıysa ebeveynlerin de o şekilde başa çıkmasını öneriyor.
Ülke: Türkiye
Türü: Kurgu Dışı
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Ebeveyn adayları ve ebeveynler.
Sayfa Sayısı: 176 sayfa
İmla: ☺️
Ebat: 12 x 19,5 cm
İnceleme
Prema Sundari, özellikle ilk defa anne olacak kadınlar için başvuru niteliğinde olan Doğal Anne adlı kitabını, bebeğin ilk iki yılına dair akıllarda soru işareti bırakmayacak bilgilerle donatmış. Ön sözde; eskiden insanların geniş ailelerde yaşadığını, her kadının mutlaka bir bebeğin büyümesine şahitlik ettiğini ve bu sayede az çok bebek bakımı hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade ediyor. Günümüzde çekirdek ailede büyüyen kadınlar, başka bir bebeğin büyümesine şahitlik edemediği için ilk kez kucağına aldığı bebeğiyle ne yapacağını şaşırıyor. Annelik iç güdüsü bir noktadan sonra yetersiz kalıyor. İşte Doğal Anne, bu iç güdüye ek olarak annede önceden olması gereken deneyimleri tamamlama fikriyle ortaya çıkmış.
Her şeyin doğalı
Bu kitabı diğer anne-bebek kitaplarından ayıran kısım, Prema Sundari’nin bize her şeyin doğalını işaret etmesi oldu. Hassas annelerin, çocuğu için her şeyin en iyisini istediğini ve bu nedenle para tuzağına düştüğünü söylüyor. Örneğin, Sundari’ye göre en iyi emzik diye bir şey yok. Hadi emziğin en iyisi olsun, onlar da çok pahalı. Yazar, emzik kelimesinin İngilizce kökenine inerek bebeğin neden emzik kullanmaması gerektiğini şöyle açıklıyor: “İngilizcede emzik ‘dummy’ kelimesinden türemiştir ve ‘aptal’ ya da ‘sessiz’ anlamlarına gelmektedir. Bu çok üzücü bir durum çünkü bebekler pek sessiz değildir, ayrıca kesinlikle aptal değildir. Bebekler mutlaka belli bir sebepten dolayı ağlarlar. Çocuğunuzu dinlemeniz ve ihtiyaçlarını karşılamanız yeterlidir.” (s.86)
Babymoon
Ben bugüne kadar “honeymoon”u yani balayını hep biliyordum da “babymoon”u yani doğum öncesi tatili hiç duymamıştım. Prema Sundari, eşler nasıl evlendikten hemen sonra balayına çıkıyorsa bebek doğmadan önce de tatil yapmalarını öneriyor. Uykusuz ve yorucu günlerin hemen öncesinde eşle mümkün olduğunca çok vakit geçirmek oldukça mantıklı. Malum, bebek doğduktan sonra eşler ikinci planda kalıyor. Hatta ikinci çocuk doğduktan sonra ilk çocuk bile ikinci planda kalıyor. Artık eşin kaçıncı planda kaldığını söyleyemiyorum bile. Peki, ben böyle bir tatil planı yaptım mı? Evet, yaptım. Bunu “babymoon” olarak düşünmedim tabii. Rutin tatil planlarımızdan biriydi ama “bebek ya erken doğarsa” gibi etraftan gelen seslerden korkup iptal etmiştim. Prema Sundari gibi ben de ebeveynlere “babymoon”u kesinlikle öneriyorum.
Tuvalet İletişimi
Doğal Anne’ye başlarken şöyle düşünmüştüm: “İki çocuklu bir anneyim. Bu konuyla ilgili çok fazla kitap okudum. Yeni olan ne öğrenebilirim ki?” Siz, siz olun, böyle bir düşünceye kapılmayın. Çünkü her zaman öğrenecek yeni bir şey oluyor. Örneğin, çocukların bezi bırakıp tuvalete alışmasına ve ebeveynlerin bu konudaki çabalarına tuvalet eğitimi diyoruz. Kendimce böyle bir tanım yaptım. Prema Sundari ise tuvalet eğitimi yerine tuvalet iletişimi kavramını kullanıyor. Kendisi, henüz iki aylıkken bebeğinin gerek yüz ifadelerinden gerek bacaklarını bükmesinden tuvalet ihtiyacı olduğunu anlamış. Böylece bebeği bezi bırakmış.
Tuvalet iletişiminde annenin, babanın veya bakım verenin bebeği sürekli takip etmesi gerekiyor. Böylece bebek, malzemesi plastik olan sağlıksız bezden ve pişik kreminden, aile de masraftan kurtuluyor. Bunu okuduğumda bana çok mantıklı geldi ama uygulanabilirliği çok zor. Ancak sürekli bebeğinin yanında olan bakım veren çok dikkatli olursa ikisi arasında tuvalet iletişimi gerçekleşebiliyor. Elbette çalışan kişilerin bunu yapması pek kolay değil.
Doğal Anne, Prema Sundari’nin ilk kitabı. Yazar, satır arasında devam kitabının geleceğini haber veriyor.
Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
—
Prema Sundari kimdir?
Ukrayna’nın Kiev şehrinde doğdu. Liseden onur derecesiyle mezun oldu. Ardından Ukrayna’nın en iyi üniversitesi olan National University of Kyiv-Mohyla Academy’de Biyoloji bölümünü bitirdi. Kültürel çeşitliliği özümsemek için Amerika’dan Japonya’ya dünyanın birçok ülkesini dolaştı. 2014 yılında İstanbul’a taşındı. Hayatı boyunca anne olmak istedi, bu yüzden dünyanın her yerinde birçok eğitim alarak “doğal annelik” konusunu çalıştı. Yazar, annelik konusundaki tecrübelerini bu kitap dışında YouTube kanalında ve Instagram sayfasında takipçilerine aktarıyor.
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok