Babamın Yeri – Annie Ernaux
2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux’un “Babamla arama giren bir sınıf mesafesi ama adı olmayan, kendine özgü bir mesafe. Ayrı düşmüş aşk gibi,” diye tanımladığı Can Yayınları tarafından yayımlanan kitabı Babamın Yeri okunmaya değer.
Orjinal Adı: La Place
Ülke: Fransa
Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi
Hedef Kitle: Kısa kurgu okumayı sevenler.
Sayfa Sayısı: 71 sayfa
Çevirmen: Siren İdemen
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 16 x 24 cm
İnceleme
“Her şeyin pahalıya mal olduğu bir dünya görüşü nasıl tasvir olunur ki?” diye soruyor Annie Ernaux. Babasını ve onun toplumdaki yerini, başkaları ve kendi gözünden anlatmaya çalıştığı romanında. Rezil olma hissinin her şeyi gölgelediği bir hayat içerisinde dile getirilmeyen ama orada bir his olarak duran yakışıksız davranma ve utanma korkusunun bir insanın davranışlarını en nihayetinde nasıl değiştirebileceğini yalın bir dille anlatıyor.
Bugün bile neredeyse bütün toplumları tutsak alan “Elalem ne düşünür” hissinin ya da takıntısının karşısında titizlikle tetikte olma halini anlatıyor. Bunun için rastgele gerçekleşen bir sohbette bile babasının temkinli davranışlarını gözlemliyor ve “münasebetsiz bir kelime edivermenin anlatılmaz korkusu, neredeyse gaz kaçırmak kadar kötü,” diye tasvir ediyor.
Kitabın konusu
Bir kadının değişik yaşlarında babasını nasıl gördüğünü hem toplumun hem de kendi gözünden anlattığı, karakterlerin adının olmadığı bir roman Babamın Yeri.
Fransız taşrasında işçi bir aileden gelip, fabrikada işçi olup, yine işçi bir kızla evlenmiş bir adamın sonrasında eşiyle hayatının sonuna kadar mütevazı bir kafe-bakkal işleterek toplumda tutunma kaygısını anlatıyor. Bunu öyle sade ve o kadar derinden inceliyor ki dönüp hepimiz içimize soruyoruz “Peki biz toplumda nasıl var olmaya çalışıyoruz?” diye.
Taşradan gelip, taşrada yaşamak ama sanki taşralı değilmiş gibi davranmak ya da taşraya özgü hisleri, yaşam şeklini ve yönelimleri inkâr etmek aslında insanın bir nevi kendini inkâr etmesi değil mi?
“Aşağı sayılan bir yaşam biçimine itibarını iade etmek ile ona eşlik eden yabancılaşmanın reddi arasındaki ince yol,” diyor Ernaux.
Kitapta savaş sonrası toplumsal ve psikolojik değişimin, insanların ve bir genç kızın hayatına nasıl etki ettiği anlatılıyor. Toplumsal sınıflarla ayrışmış hayatı olduğu gibi kanıksamak ve olduğunuzdan daha mutlu olunamayacağı inancı ve çabasızlığı, sade ama bir yandan da derinlemesine tasvir ediliyor.
Babamın Yeri kitaptaki basit hayatları okurken, kendi hayatınıza da farklı bir noktadan ve yepyeni bir anlayışla bakmanıza sebep olacak olağanüstü bir eser.
2022 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı kazananı Annie Ernaux hakkında detaylı bilgi için Edebiyatı Dönüştüren Kadın: Annie Ernaux dosyasını okuyabilirsiniz.
Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.
Yorumlar (4)
Babamın Yeri – Annie Ernaux için 4 değerlendirme.
Ortalama Puan
5.00
Yorum yazabilmek için giriş yapmalısınız.
Özge Ovalı Karakaya –
Annie Ernaux son zamanlarda en sevdiğim yazarlardan biri oldu.İncelediğiniz bu kitabı merak ettim.Kaleminize sağlık 🙂
Burcu Gebeş –
İnceleme çok güzel. Çok merak ettiğim bir kitap mutlaka okuyacağım.
Günnur Aksakal Baykan –
Bookinton’da Annie Ernaux’a ve kitaplarına yer verilmesi çok faydalı. Yazar hakkında doğru ve güvenilir bilgiler ediniyoruz. Çok teşekkürler!
Günnur Aksakal Baykan –
Bookinton’da Annie Ernaux’a ve kitaplarına yer verilmesi çok faydalı. Yazar hakkında doğru ve güvenilir bilgiler ediniyoruz. Çok teşekkürler!