İnsan Vücudu Tiyatrosu – Maris Wicks

Yazan: Zeynep Mercan Demir

Webmaster

“İyi akşamlar bayanlar baylar! Gördüğünüz gibi ben bir iskeletim. Biraz çıplak görünüyor olabilirim ama kafanızı buna takmayın. Bu… Şey… Bu gösterinin sonunda tastamam bir vücudum olacak!”

Sitede Yayınlanma Tarihi: 11 Haziran 2022

Orjinal Adı: Human Body Theater

Ülke: ABD

Türü: Kurgu dışı bir çizgi roman

Okur Yaşı: 9+ Yaş (Lütfen aşağıdaki “Ebeveynlere Önemli Uyarı” başlığına bakınız.)

Hedef Kitle: Biyolojiye meraklı çocuklar ve yetişkinler.

Sayfa Sayısı: 234 sayfa

Çevirmen: Şiirsel Taş

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 15.5 x 22 cm

Kategoriler:

İnceleme

İnsan Vücudu Tiyatrosu, tiyatro sahnesine çıkan bir iskeletin eğlenceli ve sürükleyici bir üslupla iskelet sisteminden başlayarak tüm insan vücudunu on bir perdede tanıtmasını anlatıyor.

Sahneler ilerledikçe iskeletin gerçek bir insan olması için gereken her şey, atomlardan başlanarak tüm organlar ve tüm sistemler detaylıca anlatılıyor. Kitabın sonunda ise açılıştan beri bizimle olan iskeletimizin organlarını ve derisini giyinerek nihayetinde gerçek bir insana dönüştüğüne şahit oluyoruz.

Atlas ve Yer Altı Yer Üstü kitapları gibi çocuklar için koleksiyonluk kitaplar yayımlayan Domingo Yayınevi, İnsan Vücudu Tiyatrosu ile hem bu seriye yeni bir kitap eklemiş hem de birçok ülkede kaynak kitap olarak kullanılan bir eseri dilimize kazandırmış.

Her kitaplıkta olmalı

İnsan vücudunu tanıtan kitaplara pek çok yayınevinde rastlamak mümkün. Ancak bu kitapların bir kısmı yoğun bilgi içeriği ile çocuklar için –itiraf edelim, bazen biz yetişkinler için de- sıkıcı gelebiliyor. Bazı metinlerde ise eğlenceli anlatma kaygısı, bilginin çok yüzeyde verilmesine neden olabiliyor. İnsan Vücudu Tiyatrosu’nun en güzel tarafı, bir anatomi kitabında görüp okuyacağımız pek çok detaylı ve genel bilginin, eğlenceli ve merak uyandırıcı bir çizgi film tadında veriliyor olması. Detaylı çizimlerle pek çok biyolojik süreci basit bir şekilde anlatması sayesinde, kafamızda tam oturmayan anatomik konular netleşiyor. Okul hayatında çocukların biyoloji derslerine çok ciddi katkı sağlayacağını, bu konulara meraklı yetişkinlere de iyi bir kaynak olacağını söyleyebilirim. Bu sebeple İnsan Vücudu Tiyatrosu, her kitaplıkta olması gereken kitaplardan biri.

Kitabın ebatı sizi şaşırtabilir!

Atlas ve Yer Altı Yer Üstü kitapları kalın mukavva kapağıyla devasa sayılabilecek boyutlardayken İnsan Vücudu Tiyatrosu’nda mütevazı bir boyut ve fleksi kapak tercih edilmiş. İlk elime aldığımda bu açıdan beni hayal kırıklığına uğratsa da okumam ilerledikçe çizgi roman formatına yakın ebatta olmasının bu detaylı metni okuma açısından daha konforlu geldiğini belirtmem lazım.

Kitap 2015 yılında basılmış. İnsan vücudu ile ilgili bilgiler oldukça detaylı verilmesine rağmen çocukları sıkmayacak bir dille ve çok hareketli bir üslupla anlatılmış. Okurun her bir çizim karesini ilgiyle takip etmesi için ne gerekiyorsa yapılmış. Bölümler arasında bağlantılar da kurularak bir bölüm bittiğinde diğer bölüme geçmek için gereken merak  güdüsü başarıyla tetiklenmiş.

Çeviri için küçük bir dikkat çekme

Kitabın çevirisini, kaynak metni oldukça iyi bir şekilde dilimize yansıtması açısından başarılı buldum. Kitabın sonunda verilen sözlük ile genç okuyucunun aklına takılabilecek terimler de ayrıca açıklanmış. Ancak 74. sayfadaki “seni adi pislik” ifadesi özellikle küçük çocuklara okunurken ebeveynleri zorlayabilir. Geneli oldukça iyi çevrilmiş bir metinde bu ifade yerine çocuklar açısından daha uygun bir tabir kullanılabilirdi, diye düşünüyorum. Kitabı çocuklarına okumuş ebeveynlerden aldığım geri bildirimde bu kısım özellikle ifade edildiği için burada da belirtme gereği duydum.

Ebeveynler İçin Önemli Uyarı

İnsan Vücudu Tiyatrosu, Domingo Yayınları tarafından 9 yaş üstü olarak kategorize edilmiş ve genel olarak da bu yaş grubuna uygun bir içeriği var. Ancak ebeveynler resimli kitapları çok daha küçük yaş grupları için de edinebiliyorlar. Küçük yaş grubunda iskelet ve kan görme gibi korkuları olanlar için dikkatli olunması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Bu korkuları olmayan küçük çocuklar için ise –çok detaylı bir anlatımı olan üreme bölümü ergenlik dönemine bırakılmak şartı ile- yine severek okunabilir.

Siz bu kitabı okudunuz mu? Ya da bu yazıdan sonra okumayı düşündünüz mü? Lütfen görüşlerinizi bizimle de paylaşın.

Maris Wicks kimdir?

Maris Wicks bilim çizgi romanları yazarı ve illüstratörüdür. İnsan Vücudu Tiyatrosu kitabının da hem yazarı hem de illüstratörüdür. Somerville, Massachusetts’te yaşayan yazar, New York Times Çok Satan Kitaplar arasında bulunan Primatlar kitabının illüstratörüdür. Wicks ayrıca Spongebob Comics, DC ve Marvel için çizgi romanlar da yaratmıştır.  Yazarın hobileri eski mikroskop koleksiyonu yapmak, seyahat etmek, tüplü dalış, doğa yürüyüşü ve kurabiye pişirmektir.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın. 

Domingo Yayınevi ile yaptığımız röportajı okumak için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “İnsan Vücudu Tiyatrosu – Maris Wicks”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products