Umutsuz Karakterler

Yayınevi:

Yazan: Paula Fox

Düzenleyen: Yasemin KAYA

Editör: Müge Karahan

Yazar Paula Fox’un 1970 yılında yazdığı en tanınmış kitabı olan Umutsuz Karakterler Can Yayınları etiketiyle raflara çıktı. Zamanının ötesine geçen ve 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının klasiklerinden biri olarak görülen kitap, Otto ve Sophie çiftinin ilişkileri üzerinden evlilik, dostluk ve uygarlık temalarına derinlemesine bir bakış sunuyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 25 Nisan 2024

Yayın Tarihi: Mart 2024

Sayfa Sayısı: 176

Çevirmen: Begüm Kovulmaz

Ebat: 12,5*19,5

Kategoriler:

İnceleme

Yazar Paula Fox’un 1970 yılında yazdığı en tanınmış kitabı olan Umutsuz Karakterler Can Yayınları etiketiyle raflara çıktı. Zamanının ötesine geçen ve 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının klasiklerinden biri olarak görülen kitap, Otto ve Sophie çiftinin ilişkileri üzerinden evlilik, dostluk ve uygarlık temalarına derinlemesine bir bakış sunuyor.
Otto ve Sophie Bentwood, Brooklyn’in dönüşüme uğrayan bir mahallesinde yaşayan 15 yıllık evli bir çifttir. Otto avukatlık yapar, Sophie ise Fransızcadan kitaplar çevirir. Güzel mobilyalarla döşedikleri evlerinde mahallenin eski sakinlerinden farklı olarak varlıklı bir hayat süren bu çift, diğer insanları kendilerine bir tehdit olarak görürler fakat dostlarının ev partisine davetli oldukları bir akşam, Sophie’nin beslediği bir sokak kedisi tarafından ısırılması başlarına gelecek uğursuzlukların başlangıcı gibidir. Bu ısırığın ardından gelişen olaylar Bentwood’ların, bilhassa da Sophie’nin, krize giren ilişkilerini ve yaşam tarzlarını sorgulamasına yol açacaktır.
1970 yılında ilk baskısı yapılan bu kısa roman, bugünün okurlarına da hitap eden evlilik, dostluk ve uygarlık gibi evrensel sorunları ele alıyor. Romanın giriş bölümünde Jonathan Franzen, 1991’de ilk kez Umutsuz Karakterler’i okuduğunda derinden etkilendiğini belirtiyor ve eseri, Paula Fox’un çağdaşları John Updike, Philip Roth ve Saul Bellow’un çalışmalarından açıkça daha üstün bulduğunu ifade ediyor. İlginç bir not olarak, Paula Fox, Amerikan grunge müziğinin ikonik figürlerinden biri olan Courtney Love’ın büyükannesidir.

Arka Kapaktan
“Hayatımız değişecek ama sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlar.”
“Hayatınız değişmeyecek,” dedi Mike, biraz tahammülsüz. “Belki planlarınız değişir ama hayatınız değişmeyecek.”
“Fox’un romanı, özellikle de zekice kurgulanmış diyaloglarıyla, samimi görünen ilişkilerin kırılganlığını ortaya çıkararak benzersiz bir his uyandırıyor.” The New York Times
Paula Fox Kimdir?
1923’te New York’ta, Kübalı bir anne ve İrlandalı bir babanın çocuğu olarak doğdu. Çocuk yetiştirmenin sorumluluklarından bunalan genç anne ve babası, kızlarını geçici olarak bir papaza ve onun yaşlı annesine teslim etti. Fox altı yaşına kadar onlarla kaldı. Çocukluğu boyunca New York, California ve Küba arasında mekik dokudu ve nihayet on iki yaşlarında New York’a döndü. Columbia Üniversite’sinde edebiyat eğitimi aldı.
Çocuklar ve yetişkinler için birçok kitap yazdı. The Slave Dancer (Köle Dansçı) adlı çocuk romanı 1974’te Newbery Madalyası aldı. Çocuk edebiyatına kazandırdığı eserlerle 1978’de Hans Christian Andersen Ödülü’ne layık görüldü. 90’lı yılların sonlarına doğru yeni nesil yazarların ilgisiyle birlikte yetişkin romanları da dikkat çekmeye başladı. Umutsuz Karakterler filme de uyarlandı. Fox, 2017 yılında 93 yaşında öldü.
Begüm Kovulmaz Kimdir?
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili Edebiyatı mezunu. 2000 yılından beri editörlük ve çevirmenlik yapıyor. Susan Sontag, Oliver Sacks, Angela Carter, George Orwell, Rudyard Kipling gibi yazarları çevirdi.

Künye
Yayınevi: Can Yayınları
Kitap Adı: Umutsuz Karakterler
Yazar: Paula Fox
Çevirmen: Begüm Kovulmaz
Dizi Editörü: Şirin Etik
Editör: Müge Karahan
Düzelti: Melis Oflas
Mizanpaj: Atahan Sıralar
Sanat Yönetmeni: Utku Lomlu / Lom Creative
Kapak Tasarımı: Utku Lomlu / Lom Creative
Dizi: Modern
Tür: Roman
Basım Tarihi: Mart 2024
Sayfa Sayısı: 176
Ebat: 12,5×19,5 cm

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Umutsuz Karakterler”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar