Kısa 20. Yüzyıl Tarihi – Sina Akşin

Editör: Tezer Beğenmiş

Kısa 20. Yüzyıl Tarihi, dünyadaki tüm dengelerin değiştiği, iki büyük savaşın yaşandığı ve kimi imparatorlukların kurulurken, kimilerinin yok olduğu bir yüzyıla genel bir çerçeveden bakmanızı sağlıyor. Bununla birlikte çeşitli coğrafyalarda yaşayan insanların bu olaylardan ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve kültürel açıdan nasıl etkilendiğini de okuyoruz.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 10 Haziran 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Kurgu dışı

Okur Yaşı: Genel Yetişkin Okur Kitlesi

Hedef Kitle: Kurgu dışı ve tarih konusunda meraklı okurlar

Sayfa Sayısı: 575 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 15,5 x 24 cm

Kategoriler: Etiketler:

İnceleme

Kısa 20. Yüzyıl Tarihi özellikle geniş bir dönemi ve tüm dünyayı etkileyen olayları kapsadığı için tüm tarih severlerin ilgisini çekecektir. İçerisinde Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı gibi dünyadaki tüm ülkelerin dengelerini sarsan olayların yanı sıra sosyalizm, kapitalizm ve Soğuk Savaş konularını da  barındıran oldukça geniş kapsamlı bir eser ortaya koymuş Sina Akşin.

Tarih benim oldukça merak ettiğim bir alan. Özellikle kurgu dışı kitap tercihlerimde çok seçici oluyorum. Eseri hazırlayan yazarın alanında uzman olmasına ve eserin diline önem veriyorum. Akşin’in değerli bir tarihçi olması, olayları anlatırken kullandığı dil ve anlatım tarzı eseri kolay okunur yapıyor. Etkili bir okuma için eseri bölümlere ayırıp, ilgili konulara ait ek okumalar yaparak ilerlemek sizin için daha faydalı olacaktır.

Sina Akşin, Kısa 20. Yüzyıl Tarihi’nde olayları ele alırken olabildiğince tarafsız bir yaklaşım sergiliyor. Ayrıca bahsettiği konularla alakalı film ve kitap önerilerinde bulunması okuru besliyor. Tarihi anlatırken tarafsız olabilmek bir noktada imkânsıza yakın olduğundan, bazı bölümlerde kendi fikirlerini “Bence” diye başlayan paragraflar yardımıyla belirtmiş. Bu sayede olayın gerçekliğinden bağımsız olarak yazarın görüşü olduğu anlaşılıyor.

İki büyük savaş

Sina Akşin Kısa 20. Yüzyıl Tarihi’ni anlatmaya başlamadan önce genel olarak dünyamızın oluşumunu ve 20. yüzyıla gelene kadar dünyada yaşanan belli başlı olayları, kurulan imparatorlukları, savaşları ve büyük değişimleri kronolojik bir sırayla özet hâlinde okura sunuyor. Birinci Dünya Savaşı’na neden olan olayları savaşa katılan ülkeler üzerinden farklı boyutlarıyla anlatıyor. Savaş sürecini ise savaş öncesi ve sonrasını da ele alarak savaşa katılan her ülke cephesinden ayrı ayrı anlatıyor. Ayrıca hem savaş süresince ülkelerde yaşanan değişimleri hem de savaş sonrasında ülkelerin maddi ve manevi kayıplarını ya da varsa kazançlarını okuyorsunuz.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından vakit kaybetmeden İkinci Dünya Savaşı’na hazırlanmaya başlayan ülkelerin kendi içindeki değişimleri hem endüstriyel hem de ekonomik açıdan incelerken, öte yandan savaşa girmek istemeyen ülkelerin de savaştan kaçma politikalarını anlatılıyor. Ardından İkinci Dünya Savaşı’nın nasıl çıktığı, hangi ülkelerin hangi koşullarda katıldığı yine Birinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi her cepheden, farklı perspektiflerle inceleniyor.

Tüm bu süreçler, ülkelerin mevcut ekonomik durumları, eğitim, sanayi, politika ve sosyolojik yapıları ile anlatılıyor. Bu sayede dönemi bir bütün olarak okuma ve olaylar/ülkeler arasında kıyas yapma şansınız oluyor.

Savaşların ardından değişen dünya

İki büyük savaşı ardımızda bıraktıktan sonra dağılan ülkeleri, yeni kurulan ülkeleri ve ayakta kalan ülkelerin yeni yönetim biçimlerini okuyoruz. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında yaşananlar, Ortadoğu’da, Japonya’da ve Doğu Avrupa gibi dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan yeni sistemleri okumak kendi ülkemizin dünyadaki konumunu anlamamız açısından çok büyük avantaj sağlıyor.  Olaylar tüm dünya genelinde ele alındığı için diğer ülkelerle olan benzerliklerimizi, ayrıştığımız noktaları ve aslında hiçbir değişimi tek başımıza yaşamadığımızı fark ediyoruz.

İlerleyen bölümlerde Soğuk Savaş’ın ülkeler üzerinde en az sıcak savaş kadar dengeleri nasıl alt üst ettiğini, her alanda rekabetin nasıl durmaksızın etki ettiğini gözlemliyoruz. Özellikle kapitalizm, sosyalizm ve çevre sorunları gibi konuların işlendiği son bölümler farkındalığımızı büyük oranda artıracak nitelikte. Bir tarih kitabında çevre problemlerini okumayı beklemeyebilirsiniz belki ama Akşin bu konuda da duyarlı davranıp son bölümde özellikle var olan ekolojik sorunlardan ve eğer önüne geçilmezse ileride dünyayı ne gibi tehlikelerin beklediğinden de bahsediyor.

Kısa 20. Yüzyıl Tarihi içerisinde on sekiz farklı harita ve yüzden fazla fotoğrafla görsel anlamda da zenginleştirilmiş. Önemli bir dönemi geniş kapsamlı ve anlaşılır bir hâle getirerek tarihi merak eden okurlara sunulmuş.

Sina Akşin kimdir?

Prof. Dr. Sina Akşin 1937 doğumludur. 1955 yılında Robert Kolejinden, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. ABD’de Fletcher School of Law and Diplomacy’de yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. 1961-67 yılları arasında Robert Kolej Yüksek Okulu İnsan Bilimleri Bölümü’nde Uygarlık Tarihi dersleri verdi. 1969’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Türk Siyasal Hayatı Kürsüsü’ne girdi. 1975’te doçent, 1989’da profesör unvanını aldı.

Diğer Eserleri:

  • Jön Türkler ve İttihat ve Terakki
  • Türkiye Tarihi
  • Şeriatçı Bir Ayaklanma: 31 Mart Olayı
  • İstanbul Hükümetleri ve Millî Mücadele
  • Yakın Tarihimizi Sorgulamak
  • Kısa Türkiye Tarihi
  • Son Meşrutiyet 1919-1920
  • Savaş ve Etnik Temizlik
  • Mutlakiyete Dönüş 1918-1919

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Kısa 20. Yüzyıl Tarihi – Sina Akşin”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar