Öfke Makinesi

Yazan: Tobias Rose-Stockwell

Düzenleyen: Yasemin Kaya

Tobias Rose-Stockwell’in Öfke Makinesi kitabı, sosyal medyanın bireyler ve toplum üzerindeki etkilerini derinlemesine inceliyor. Barış Satılmış’ın çevirisiyle Buzdağı Yayınevi tarafından yayımlanan eser, dijital çağda öfkenin nasıl bir güç ve para birimi haline geldiğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 3 Mart 2025

Orjinal Adı: Outrage Machine

Orjinal Dili: İngilizce

Türü: Kurgu Dışı

Yayın Tarihi: Temmuz 2023

Türkçe Baskı: Şubat 2025

Okur Yaşı: Yetişkin okuyucu

Hedef Kitle: Modern medya düzenini anlamak isteyenler

Sayfa Sayısı: 512

Çevirmen: Barış Satılmış

Ebat: 13,5x21,0

Rose-Stockwell Öfke Makinesi kitabında, insan psikolojisinin duygusal ve ani uyarılara nasıl tepki verdiğini açıklarken sosyal medya platformlarının bu içgüdüleri nasıl suistimal ettiğini çarpıcı örneklerle anlatıyor. Kitap, teknoloji şirketlerinin kâr elde etmek için öfke ve kutuplaşmayı nasıl teşvik ettiğini, kullanıcıların yankı odalarına nasıl hapsolduğunu ve giderek daha radikal hale geldiğini detaylı bir şekilde ele alıyor. Aynı zamanda algoritmaların beyni nasıl manipüle ettiğini ve bu kısır döngüden çıkmanın mümkün olup olmadığı da kitapta geniş yer alıyor.

Buzdağı Yayınevi tarafından yayımlanan Öfke Makinesi sosyal medyanın farkında olmadan nasıl bir öfke ekonomisi yarattığını, bireysel psikolojiyi nasıl şekillendirdiğini ve toplumsal kutuplaşmayı nasıl körüklediğini güçlü bir anlatımla gözler önüne seriyor. Modern medya düzenini anlamak ve sosyal medyanın bizi nasıl dönüştürdüğünü sorgulamak isteyen herkesin ilgisini çekecek bir kitap.

 

Arka Kapaktan

İnternet ortaya ilk çıktığında; bizi üzmek, dikkatimizi dağıtmak, kafa karıştırmak ve öfkelendirmek için tasarlanmamıştı. Ancak geçen on yılın başlarında, ufak tefek birkaç özellik sosyal medya uygulamalarına sessiz sedasız eklendiğinde beklenmedik bir şey oldu. Bu özellikler zincirleme bir şekilde; medya, politika ve toplumun işleyişine dair dramatik değişimlere neden oldu ve yanlışlıkla bir Öfke Makinesi yarattı.

Yazar, tasarımcı ve medya araştırmacısı Tobias Rose-Stockwell, bu teknolojilerin neden olduğu değişimleri ve bunların toplumsal çapta bir güven krizini nasıl ateşlediğini anlatıyor. Rose-Stockwell, son derece güncel araştırmalar ve kişisel anekdotlardan faydalanarak sosyal medyanın bizi eşi benzeri görülmemiş sosyal bir sisteme bağladığını ve bizi nasıl düşünmek yerine tepki vermeye, tartışmak yerine saldırmaya eğittiğini gösteriyor.

Öfke Makinesi kitabı, öfkemizi istismar etmek için kullanılan tetikleyicileri ve taktikleri ortaya koyuyor. Bu araçların derin içgüdülerimizi ve psikolojik savunmasızlıklarımızı nasıl hacklediğini, otoriterler için fırsatçı platformlar hâline nasıl geldiğini ve her yerdeki demokratik normlara nasıl bir tehdit oluşturduğunu inceliyor.

Ancak bu kitap, yalnızca bir problem hakkında değil. Kıtalar ve nesiller arasındaki bir hikâye ile Rose-Stockwell, her yeni medya teknolojisinin dünyayı anlamlandırma yetimizi nasıl bozduğunu keşfediyor. Matbaanın icadından telgrafa, ilk radyo yayınlarından televizyona kadar teknolojinin hayatımıza nasıl dokunduğunu anlatıyor. Öfke Makinesi, sosyal medyayı tarihsel bir kafa karışıklığı-şiddet-gelişen hoşgörü döngüsüne yerleştiriyor. Açık bir dil ve güçlü görseller kullanan bu kitap, karşılaştığımız zorlukların büyüklüğünü gözler önüne sererken, aynı zamanda gerçekçi çözümler ve umut vadeden bir çıkış yolu sunuyor.

 

Tobias Rose-Stockwell Kimdir?

Tobias Rose-Stockwell, sosyal medyanın toplum ve demokrasi üzerindeki etkilerini araştıran bir yazar, teknoloji uzmanı ve medya araştırmacısıdır. Çalışmaları FastCompany, Quartz, Medium, NPR, BBC ve daha birçok önemli yayın organında yer almıştır. Bir medya araştırmacısı olarak, Amerika’nın en büyük haber kuruluşlarından biri olan Gannett’in yöneticilerine ve ABD’deki yerel haber kuruluşlarına dijital strateji konusunda danışmanlık yapmıştır. Stanford Üniversitesi’nde sosyal girişim tasarımı ve teknoloji girişimleri konusunda konuk öğretim görevlisi olarak çalışan yazar halen Jonathan Haidt’in çevrimiçi toplulukları kutupsuzlaştırmaya odaklanan OpenMind adlı kuruluşunda stratejik danışman olarak görev yapmaktadır.

Kaynak: Google Books

 

Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.

Etiketler: Sosyal Medya, Dijital Kültür, Teknoloji, Kutuplaşma, Medya Manipülasyonu.

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Öfke Makinesi”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir