Hey Allah’ın Zalımları
Yazan: Cemal Taş
Düzenleyen: Yasemin Kaya
Editör: Kıvanç KoçakDersim üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Cemal Taş, İletişim Yayınları’ndan çıkan son kitabı Hey Allah’ın Zalımları‘nda hem “içeriden” hem “dışarıdan” tanıklarla yaptığı görüşmeleri bir araya getirerek, 1937 ve 1938’de devletin Dersim’de yürüttüğü harekâtların “yok etme”ye yönelik kapsamına dair zengin bir panorama sunuyor.
Türü: Tarih
Yayın Tarihi: Temmuz 2024
Hedef Kitle: Yetişkin
Editör: Kıvanç Koçak
Kapak Tasarımı: Suat Aysu
Sayfa Sayısı: 310
Ebat: 13x19,5
İnceleme
Dersim üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Cemal Taş, Hey Allah’ın Zalımları Dersim 1938 Anlatıları’nda hem “içeriden” hem “dışarıdan” tanıklarla yaptığı görüşmeleri bir araya getirerek, 1937 ve 1938’de devletin Dersim’de yürüttüğü harekâtların kapsamına dair zengin bir panorama sunuyor. Dağların Kayıp Anahtarı’nın devamı niteliğindeki kitap, Dersim’38’i tanıklar ve tanıklıklar üzerinden anlamanın ve anlatmanın önemini vurguluyor. Cemal Taş kitabında, en yakınlarını kaybedenlerin, bizzat “süngü yarası” taşıyanların, evlerinden yurtlarından olanların iç yakıcı anlatılarını, o dönem Dersim’de görev yapanların tanıklıklarıyla tamamlıyor.
Dersim toplumu ve kültürü hakkında birçok detayın da bulunabileceği bu sözlü tarih çalışması, yüzleşme, hesaplaşma ve adalet mücadelesine önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor.
Sunuş Yazısından
“Bu çalışmaya alınan her bir mülakat Dersim ’38’e ayna tutacak şekilde detaylı bir incelemeye tâbi tutularak kitaba dahil edildi. Bu çalışmanın önceki kitaptan çok önemli bir farkıysa kitabın ikinci bölümünde yer verilen “dışarıdan” seslerdir, yani devlet görevi nedeniyle o dönem Dersim’de bulunmuş olanların tanıklıklarıdır. Böylece ulaşılması neredeyse olanaksız olan bir kaynak seti, bu kitap sayesinde okuyucuyla paylaşılıyor.” – Bülent Bilmez
Cemal Taş Kimdir?
1960 yılında Dersim’de doğdu. İlkokul öğrenimini köyü Rengule’de, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde eğitimine devam etmektedir. Doksanlı yılların başından bugüne Dersim’in yerel tarihiyle ilgili alan çalışmalarını sürdürmektedir. İstanbul Tuncelililer Derneği kuruluş çalışmalarında yer alan ve uzun yıllar bu kurumda yöneticilik yapan Taş, derneğin yayın organı olan Dersim dergisinin yayın kurulunda görev aldı. Bu derginin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında yayımlanan birçok süreli dergi ve gazetelerde ana dili Zazaca yazılar yazdı. Belgesel ve film çalışmalarıyla senaryo öyküleri ve ana dilinde söz yazarlığı da yapan Cemal Taş’ın, biri Nilüfer Saltık ile ortak çalışma olmak üzere yayımlanmış beş kitabı bulunmaktadır.
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Etiketler: Dersim 1938, Sözlü Tarih, Dersim Olayları
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok