Polisiye edebiyatı, tarihsel süreç içinde genellikle erkek yazarların egemenliğinde gelişmiş bir tür olarak bilinse de Agatha Christie, P.D. James ve Patricia Highsmith gibi isimler bu algıyı kökünden değiştirmeyi başarmıştı. Türkiye’de de benzer bir kırılma yaşanıyor ve Dark İstanbul Yayınevi, “Yerli Polisiye Yükseliyor! Yerli Polisiye Oku!” mottosuyla başlattığı polisiye serisinin en yeni halkası olarak Dark Kadın Polisiye kitabını edebiyatseverlerle buluşturuyor. Dark Kadın Polisiye ile kadın yazarlar polisiye türüne güçlü bir şekilde dahil oluyor.
Yalnızca kadın yazarların kaleme aldığı bu öykü derlemesi, suç edebiyatına kadın bakış açısını ve farklı üslupları kazandırarak önemli bir adım atıyor. Bu özel projede yer alan ve adli bilimler uzmanından ekonomiste, endüstri mühendisinden terapiste kadar geniş bir yelpazede uzmanlığa sahip 16 kadın yazar farklı ve ilginç üsluplarıyla çok özel kişilikleriyle suçun karanlık dünyasına yeni bir pencere açıyor.
Dark İstanbul Yayınevi’nin Dark Polisiye serisi bugüne kadar 100 ün üzerinde yazar ve 100 ün üzerinde öyküye ev sahipliği yaptı. Yeni eklenen Dark Kadın Polisiye yalnızca kadın yazarlarla yoluna devam edecek bir seri seçki olarak Türkiye’de suç edebiyatına yeni bir yön kazandırma iddiasında.
Kitap Hakkında Ne Dediler?
Kitap hakkında görüşlerini paylaşan polisiye roman eleştirmeni ve koleksiyoncusu Erol Üyepazarcı, “Kadınların en çok başarı kazandığı edebiyat alanı polisiye edebiyattır. Agatha Christie’nin erişilmez başarısı bunun en güçlü kanıtıdır,” sözleriyle, kadınların suç edebiyatındaki yerini hatırlatıyor. Çevirmen, yazar, eleştirmen ve polisiye türünün usta isimi Sevin Okyay, “Türk okuyucuya nedense yabancıların polisiye türünde daha iyi olduğu gibi bir yargı hâkim, ancak Türkiye’de çok iyi polisiye yazarları var, hem de kadınlı-erkekli…” ifadeleriyle bu algının kırılması gerektiğini belirtiyor. Polisiye-gerilim türünde en çok kitabı basılan duayen yazar Osman Aysu ise kadın okurların polisiyeye olan ilgisine dikkat çekerek, “Eskiden çalıştığım yayınevlerinden biri, okur profilim üzerine bir anket yapmıştı. Sonuçlar beni şaşırttı: Okurlarımın yüzde 70’i kadınlardan oluşuyordu. Türkiye’de okuma alışkanlığı neredeyse kadınların inhisarında,” diyerek, kadınların bu türdeki varlığının önemine vurgu yapıyor.
Arka Kapak Yazısından
“Ama sadece dünyada değil, son zamanlarda ülkemizde de olması gereken oluyor, kadın yazarlarımız polisiye edebiyatta birer yıldız gibi parlıyor. Yazdıkları romanlarla hikâyeler suç edebiyatının oluşumunda belirleyici rol oynuyor, her geçen gün daha çok ilgi görüyor. Bu hakikati anlamak için, elinizde bulunan kitaptaki kadın yazarlarımızın hikâyelerini okumak yeterli.” – Ahmet Ümit
Kitapta Yer Alan Yazarlar
Kitapta yer alan yazarlar Ayşe Erbulak, Verda Pars, Ümmüye Tüzün, Hülya Yeltepe Ercan, Banu Akeloğlu, Lalehan Bosnalı, Emine Tırak Şahin, Azime Güç, Hanife Demir, Buket Çetin, Ayşen Gencer, Gözde Saydan, Aydan Aydın İnan, Hale Uzun, Fulya Ecem ve Aşkın Zengin Akkuş
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Etiketler: Polisiye, Suç Edebiyatı, Kadın Yazarlar, Gerilim, Öykü, Yerli Polisiye
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok