Kuruluşu 1885’e dayanan Arthur Andersan’ın ülkemizde faaliyete geçmesi ise elli yıl öncesine dayanır. İlk ofisi Büyükdere caddesinde bir hanın ikinci katı, ilk çalışanları ise Londra Ofisi’nde çalışmakta olan bir grup Türk genci olan AA Ltd Şti, uzun yıllardır ülkemizde faaliyet göstermektedir. Burhan Karaçam, Şaban Erdikler ve Selçuk Altun tarafından hazırlanan ve sadece şirketin kuruluşuna değil ülkemizde bağımsız denetim mesleğinin kurulmasına da tanıklık eden kitap finans, ve muhasebe sektörünün yakın tarihine de ışık tutuyor.
Arka Kapak
“…Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk mezunları olarak 1972 yılı Haziran ayında yeni bir hayata adım atma hazırlıkları içindeyiz. Henüz mezuniyet törenimiz yapılmamış, bir daha yaşama fırsatı
bulamayacağımız okuldaki son günlerimizin tadını çıkarmaya çalışıyoruz. Bir gün, değerli hocam Prof. Özer Ertuna beni ofisine davet etti. Kendisinden, Arthur Andersen & Co. adında bir uluslararası mali danışmanlık şirketinin, Londra ofislerinde Auditor (bağımsız denetçi) olarak yetiştirilmek üzere eleman seçmeye İstanbul’a geleceklerini öğrendim. ‘Audit’ kelimesini ilk defa duyuyor ve ne anlama geldiğini de bilmiyorum. Özer Hocam bu mesleği biraz tanıttıktan sonra Türkiye’de yakın bir gelecekte kurulacağını belirterek, ‘Gidin, öğrenin ve gelin; ülkemizdeki kuruluşuna öncülük edin’ diyerek cesaretlendirdi. Bizler de nereye, ne için gittiğimizi tam anlamıyla bilmeden bir heyecanla yola çıktık… Bugün, binlerce yüksekokul mezunu gencimiz bu mesleği yapıyor. Bir bölümü, bir süre sonra ayrılıp iş dünyasının farklı alanlarında katkıda bulunurken bir diğer bölümü sermaye piyasalarında bağımsız denetim, vergi uzmanlığı ve yönetim danışmanlığı hizmetlerini sürdürüyor. Bir Arthur Andersen Var(dı) –Türkiye’de Bağımsız Denetimin Doğuşu ve Yükselişi– başlıklı bu kitapta, Türkiye’de elli yıl önce Arthur Andersen Muhasebe ve Müşavirlik Limited Şirketi adıyla faaliyete geçen firmanın kuruluş, büyüme ve birleşme sürecini anlatırken, ülkede bağımsız denetim mesleğinin geçirdiği aşamaları da yansıttığımıza inanıyoruz…”
Burhan Karaçam kimdir?
1949 yılında İstanbul’da doğan Burhan Karaçam, 1964 yılında girdiği Robert Kolej’de lise ve üniversite eğitimini tamamladı.Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduğu 1972 yılında Arthur Andersen’de iş hayatına başlayan Karaçam, aynı zamanda şirketin İstanbul ofisinin kurucularındandır. 1981’de Pamukbank’ın genel müdür yardımcısı, 1984-87 yılları arasında Egebank genel müdürlüğü, 1987 yılında ise Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğü görevlerini icra etmiştir.1992’de başladığı Çukurova Holding Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyeliği’ni 1999 yılına kadar sürdürmüştür.2000 yılında Koç Holding ile Koçbank’ın kurulmasını sağlamıştır.
Şaban Erdikler kimdir?
1950 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur.Kamu görevine 01.12.1972 tarihinde Muhasebat Genel Müdürlüğü’nde uzman olarak başlamış, 1976 tarihinde Maliye Müfettişi olmuştur. Vergi müdürü olarak katıldığı Arthur Andersen’de 1992’de Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü, 1994 yılında Balkan ülkeleri sorumluluğunu üstlendi.2001 yılında Andersen Türkiye bölümünü bir diğer uluslararası denetim kuruluşu olan Ernst & Young çatısı altında topladı. Ernst & Young’da yaklaşık 3 yıla Türkiye Başkanlığı yaptı.2018- 2021 yılları arasında KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanlığı’nı üstlenmiştir Fenerbahçe Spor Kulübü’nde bir dönem yöneticilik de yapmıştır.20.08.2023 tarihinde vefat etmiştir.
Selçuk Altun kimdir?
1950,doğumlu Selçuk Altun yazar ve emekli banka üst düzey yöneticisidir. Boğaziçi Üniversitesi İşletmecilik Bölümü’nden 1973’te mezun oldu, aynı bölümde 1974’te yüksek lisansını yaptı. 1974’ten itibaren 30 yıl boyunca finans sektöründe çalıştı. Bunun 18 yılı Yapı ve Kredi Bankası’nda geçti.1990’dan itibaren çeşitli dergilerde denemeleri yayımlandı, çeviriler yaptı. Nazım Hikmet ve Oktay Rifat’ın şiirlerinden bir seçkiyi İngilizceye çevirterek yayımlanmasını sağladı.2000’den itibaren 8 roman, 2 kısa roman ve 5 deneme kitabı yayımlanmıştır. Romanları 14 yabancı dile çevrilmiş ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde ilgi görmüştür. Türkçe ve yabancı dildeki kitapları dünyanın önemli kütüphanelerinde bulunmaktadır. “Godot Neden Gelmeyecek” başlıklı denemesi Samuel Beckett Vakfı’nın resmi yayın organı “The Beckett Circle”de 2012’de yayımlandı. Bu yazı ABD’nin belli başlı kütüphane arşivlerine kabul edilmiştir.2022’de Kitap İçin-5 adlı yapıtıyla Türkiye’nin en saygın edebiyat ödülü olan Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok