Avrupa ve Biz- Geçmişten Günümüze
Yazan: İlber Ortaylı
Düzenleyen: Zeynep Ceren Burak
Ülkemizin en çok okunan ve izlenen tarih profesörlerinden İlber Ortaylı’nın yeni kitabı Avrupa ve Biz Kronik Kitap etiketi ile yayımlandı. Ortaylı yeni kitabında okuyucuyu siyasal, kültürel ve toplumsal bir tarih gezisine çıkarıyor.
Orjinal Dili: Türkçe
Ülke: Türkiye
Türü: Kurgu dışı
Dizi: Avrupa Tarihi
Yayın Tarihi: Ağustos 2024
Okur Yaşı: Yetişkin
Hedef Kitle: Tarih seven okuyucular
Sayfa Sayısı: 256
Ebat: 13,5 x 21
İnceleme
Prof. Dr. İlber Ortaylı kuşkusuz ülkemizin yetiştirdiği en büyük entellektüel ve tarihçilerden. Onun tarih yazınımızdaki önemi sadece derin tarih bilgisinde değil, tarihi geniş kesimlere sevdirmiş olmasında gizli. Kronik Kitap’tan yayımlanan yeni kitabı Avrupa ve Biz’de uzun yıllardır ve hatta asırlardır gündemimizi meşgul eden Avrupa ile olan ilişkilerimize yer veriyor. Osmanlı’nın da öncesinden başlayan ilişkilerden Avrupa Birliği’ne girme çabalarımıza uzunan geniş bir yelpazede ele alınan konu yakın geçmişimize farklı bir pencereden bakmamız sağlıyor.
Biz Avrupa’yı ne kadar tanımıyorsak onlar da bizi o kadar tanımıyorlar diyen Ortaylı, bu kitabında da herkesin anlayabileceği akıcı bir dille dokuz yüz yıllık tarihi anlatıyor.
Tanıtım Yazısından
“Türkiye Avrupa’ya ilk defa yanaşmıyor. Türkiye Avrupa ile ilk defa bir macera yaşamıyor. Türkiye’nin dokuz yüz yıllık tarihi Avrupa ile beraberdir; bunu kimse unutmasın.
Bugün, Türkiye’de Avrupa Birliği denen iktisadî ve siyasî oluşumun kültürel boyutu çok az tartışılmaktadır. Kültür bir hayat tarzını ve geçmiş kuşakların mirasını ifade ettiğine göre, Avrupa ve Türkiye bir uyum içinde midir?
Tarihsel geçmiş, hal ve gelecek açısından bu uyum sorununun tartışılması şarttır. Oysa toplumumuzda hem idare edenler,hem de idare edilenler, Avrupa Birliği’ni sadece iktisadî refah, serbest işgücü dolaşımı konuları etrafında ve bir kısım çevreler de insan hakları gibi kurumlar açısından düşünmekte olup; asıl önemli sorunun tartışılmasından herkes kaçınmakta, belki de hoşlanmamaktadır.
Alman ülkesinden Kohl diye bir başbakan, “Biz bunları ne biliriz?” diyor. 18. yüzyılın sonunda, bunu hiç çekinmeden söylerim, bizimkinden edebî bakımdan daha kaliteli bir Kur’an çevirisi yapılmış bir ülkede bunu söylüyor! Haberi yok o mirastan, o büyük oryantalist mirastan; yani biz de onları tanımıyoruz, onlar da bizi tanımıyorlar, tanımamakta ısrar ediyorlar.”
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı kimdir?
1947 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Viyana Üniversitesi’nde Slavistik ve Orientalistik okudu. Chicago Üniversitesi’nde yüksek lisans çalışmasını Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı. “Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler” ile doktor, 1979’da “Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu” çalışmasıyla da doçent oldu. Viyana, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliğiyle birlikte seminerler ve konferanslar verdi. 1989’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi bilim dalı başkanı olarak göreve başladı. Ortaylı, 2005–2012 yılları arasında Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2002-2014 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Hukuk Tarihi dersleri veren Ortaylı, halen bu üniversitede misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etmektedir. Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Farsça dillerini bilen Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri komiteleri yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti üyesidir.
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok