Antik Çağ’ın Son Büyük Savaşı
Yazan: James Howard- Johnston
Düzenleyen: Zeynep Ceren Burak
Antik Çağ’ın Son Büyük Savaşı, Roma ve Sasani İmparatorlukları arasında geçen ve insanlık tarihinin seyrini değiştiren destansı bir mücadelenin hikâyesi. Kitap,ağustos ayında Vakıfbank Kültür Yayınları ‘nın tarih serisinden yayımlandı.
Orjinal Adı: The Last Great War of Antiquity
Orjinal Dili: İngilizce
Ülke: İngiltere
Türü: Tarih
Yayın Tarihi: Aralık 2023
Türkçe Baskı: 12 Ağustos 2024
Okur Yaşı: Yetişkin okur
Editör: Oğuz Yarlıgaş, Sinan Çakır
Yayın Direktörü: Mehmet Yılmaz Akbulut
Kapak Tasarımı: Faruk Özcan
Sayfa Sayısı: 536
Çevirmen: İlhami Tekin Cinemre
Ebat: 15,5 x 24
İnceleme
Sasani tarihi üzerine çalışmalar ülkemizde çok yaygın olmasa da batıda Sasani dönemi üzerine tarih çalışmalarının kökeni 19. yüzyılın son çeyreğine kadar geri gitmektedir. Antik Çağ’ın Son Büyük Savaşı, modern döneme ait bir çalışma olup, Özellikle 603-628 yılları arasında kızışan ve Kafkaslardan Filistin’e, Kuzey Afrika’dan Karadeniz sahillerine kadar geniş bir coğrafyada meydana n bu uzun savaşlar silsilesini anlatıyor. Oxford Üniversitesi’nin kıdemli profesörlerinden geç antik çağ tarihinin önde gelen uzmanlarından James Howard-Johnston dönemin siyasi, askerî ve sosyal dinamiklerini titizlikle ele alarak II. Hüsrev ve Heraclius gibi figürlerin stratejilerini, başarılarını ve başarısızlıklarını detaylandırarak, her iki imparatorluğun da nasıl birbirlerini zayıflattıkları, Türk kağanlığının bu savaşlardaki kritik rolünü ve İslam’ın içine doğduğu siyasi ve sosyal konjonktürü akıcı bir dille resmediyor.
Önsözden Alıntı
Okuyacağınız bu eserin yazarı, 2009 yılındaki emekliliğine kadar Oxford’da Corpus Christi Kolejinde Bizans tarihi dersleri okutmuş İngiliz Bizans tarihçisi James Douglas Howard-Johnston’ın ilgi alanı içerisinde Bizans tarih yazımı, Bizans askerî ve siyasi tarihi, Avrasya bozkırları, Sasani tarihi, orta çağ hukuku ve toplumsal yapısı gibi çok farklı konular yer alsa da çalışma alanının merkezi konusunu yedinci yüzyılda Bizans dünyası ve Orta Doğu oluşturmaktadır. Nitekim onun 2010 yılında yayınladığı Witnesses to a World Crisis: Historians and Histories of the Middle East in the Seventh Century (Oxford, 2010) adlı eseri dönemin kaynaklarına hâkimiyetinin yaklaşık altı yüz sayfalık uzun bir ifadesidir. Geç antik çağda İran dünyasına hâkim olan Sasani hanedanı ve bu hanedanın Roma ile ilişkileri bilhassa batıda tarih çalışmalarında bir gelenek oluşturmuşsa da Türkçe akademik tarih literatürü Bizans tarihi hakkında kısmen de olsa bir farkındalık göstermesine karşın, Sasani tarihinin önemini pek fark edebilmiş değildir. Bu bağlamda “Antikçağın son büyük savaşı” diye adlandırılan bir “dünya savaşının” tarihi, yukarıda söz edilen bütün alanlara temas etmesi nedeniyle bir laboratuvar çalışması gibi ele alınmayı hak etmektedir
Kitabın önizlemesi: https://www.vbky.com.tr/media/t1/001/723/620/036/Antik%20%C3%87a%C4%9F%C4%B1n%20Son%20B%C3%BCy%C3%BCk%20Savas%C4%B1%20%C4%B0lk%2017%20Sayfa.pdf
Etiketler
#tarih, #sasaniler, #sasanitarihi
James Howard- Johnston Kimdir?
1942 yılında Dublin’de doğan yazar, 1966’dan 1971’e kadar Oxford Christ Church’te Yardımcı Öğretim Görevlisi olarak çalışmış ve bu süre zarfında Dumbarton Oaks’ta Yardımcı Araştırma Görevlisi olarak görev almıştır (1968-9). 2009 yılında emekli olana kadar Bizans Çalışmaları alanında Üniversite Öğretim Üyesi ve Oxford Corpus Christi Koleji Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır. Aynı kolejin 2000’li yılların ortalarında kısa bir süre geçici başkanlığını yapmıştır. Bizans’a Edward Gibbon’ın bakış açısıyla yaklaşmakta ve Bizans devleti ile Batılı akranları arasındaki karşılaştırmalara odaklanmaktadır. Howard-Johnston ayrıca Geç Antik Çağ, özellikle Roma-Pers Savaşları ve İslam’ın erken tarihi üzerine araştırmalar yapmıştır. Başlıca eserleri, (Nigel Ryan ile beraber) “The Scholar & the Gypsy: Two Journeys to Turkey”, Past and Present (1992); (Paul Hayward ile editör) The Cult of Saints in Late Antiquity and the Middle Ages: Essays on the contribution of Peter Brown (1999); Witnesses to a World Crisis: Historians and Histories of the Middle East in the Seventh Century (2010); Historical Writing in Byzantium (2014); (ed.) Social change in town and country in eleventh-century Byzantium (2020)
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok