Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar – M. Ertan Kardeş

Düzenleyen: Nurçin Metingil

M. Ertan Ateş’in şiddet kavramını politika bağlamda ele aldığı Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar, VakıfBank Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 6 Mayıs 2023
Kategoriler:

İnceleme

VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar kitabında M. Ertan Kardeş, şiddet ile politika arasındaki ilişkinin olası üç farklı tutumunu ele alıyor. Bu kitapta Kardeş, felsefenin sorgulayıcı yaklaşımından da kapsamlı bir rehber, el kitabı yaratma arzusundan da uzakta, ortada bir yerde duruyor ve politika ile şiddet ilişkisine dayalı açmazları konu ediniyor.

Yazar objektif bir masanın ardından Platon, Thomas Hobbes, Friedrich Engels, Georges Eugène Sorel, Carl Schmitt, Jean-Paul Sartre ve Frantz Fanon gibi düşünürlerin farklı tezlerini ve şiddet kavrayışlarını inceliyor. “Saldırma ve Saldırganlık Hâlinden Şiddete”, “Politika ve Şiddet Karşıtlığı”, “Karşı-Şiddet Fikri” ve “Politika ve Şiddetin Biraradalığı Fikri” dört bölüme ayrılan kitapta şiddeti bir kavram olarak ele almanın zorluklarını konu ediniyor. Şiddetin çeşitlerinden çok, kavramsal olarak politikayla ilişkisi tartışılıyor. Felsefe tarihine sınırlı bir ışık tutan Kardeş, iktidar, güç ve şiddet üçgenindeki ilişkiye dair farklı felsefe stratejileri üzerinde duruyor.

“Mademki şiddetten sadece mağdur olan değil mağdur eden de etkilenmek­tedir o hâlde iki taraf arasındaki bu ilgi karşılıklı “tanınma” ilişki­sini ortadan kaldırmaktadır. Tanınma ilişkisinin olmaması ise iktidarın meşruiyetine gölge düşürür. Tanınma hem bir bireyin hem de iktidar yapılarının var olma amaçlarından bir tanesidir. Şiddet, bir dışsallık olarak, zamanı hızlandırıp çabuk sonuca git­me ve amaca ulaşma konusunda kolaylık yaratıyor gibi görünse de ilişkileri her taraf açısından yabancılaştırmaktadır.”

Arka kapaktan

Şiddet ne ölçüde kavramsallaştırılabilir? Kavram ile gerçeklik arasındaki bir etkinlik olarak felsefe, şiddeti hangi zeminlerde düşünülebilir kılar? Gündelik dilde “şiddet” denilince zihnimizde çok sayıda “şiddet sahnesi” ve “görüntüsü” canlanır ancak söz konusu, kavramla iş gören felsefede şiddeti tartışmak olunca, şiddetin dolayımsızlığı ve aniliği onu kavramayı güçleştirir. Ama gerçekten de şiddet bütünüyle dolayımsız mıdır?

Elinizdeki eser yöntem olarak çok biçimli ve çok boyutlu bu konuyu onun kavranmasına yönelik çoklu bir strateji izleyerek ele alıyor. Bu yöntem öncelikli olarak politik felsefe tartışmaları açısından şiddet konularını ele almayı içeriyor. Filozof odaklı bir yaklaşım yerine, filozofların savunduğu konumları ve özellikle onların arasındaki tematik ve kavramsal farklılıkları öne çıkaran bir yaklaşım izliyor. Dolayısıyla kitapta bir filozofun şiddet bahislerini ilgilendiren tüm konulardan ziyade o konuların bir bakiyesi olarak şiddeti nasıl tartıştığı görülmeye çalışılıyor.

Politik felsefe alanındaki çalışmalarıyla tanınan felsefeci M. Ertan Kardeş Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar’da filozofların şiddet kavrayışlarını ve farklı tezlerini bir deneme çerçevesinde ele alıyor, temel tartışmaların birbirlerine mesafesini ortaya koyan bir yaklaşım üretiyor.

M. Ertan Kardeş kimdir?

Türk felsefeciler arasında öne çıkan M. Ertan Kardeş, Galatasaray, Paris I Panthéon-Sorbonne ve İstanbul Üniversitelerinde eğitim gördü. Walter Benjamin, Cornelius Castoriadis ve Carl Schmitt gibi düşünürler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Kardeş, çok sayıda kitap ve makale yazdı. Özellikle politik felsefe ve çağdaş felsefe alanlarında dersler veren yazar, şu anda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Künye

Yayınevi: VakıfBank Kültür Yayınları
Kitap Adı: Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar
Yazar: M. Ertan Kardeş
Dizi: Kurgu Dışı
Tür: Felsefe
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 112 sayfa
Ebat: 12.5 x 19.5 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Şiddet ve Politika: Felsefede Temel Tartışmalar ve Konumlar – M. Ertan Kardeş”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer İnceleme ve Tanıtımı Yapılan Kitaplar