Bu hafta Kitap Kulübü sayfamızın konuğu Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri okur topluluğu BAL Kitaplık. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde gençlere sorduk: “Hangi kitapları okuyorsunuz, nasıl yorumluyorsunuz?” 

Anıl İlkay Bozkurt

Gençler, BAL Kitaplık Kitap Kulübü kuruluşuna Dilara Vicdannur Doyuran liderliğinde Mayıs 2022’de karar vermiş. Grup etkinlikleri, takip eden yeni eğitim öğretim döneminde eylül ayında başlamış. Okumayı seven kitap dostları için ortak alan yaratmak amacıyla yola çıkan kulüp, Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri arasında eksikliği hissedilen kaynaşma ihtiyacına da cevap olmuş.

Kulüp Logosu Ne Anlatıyor?

Kitap sayfaları arasında deniz dalgaları ve kâğıttan bir gemiden oluşan kulüp logosu hem okulun dikkat çeken bir özelliğini hem de grubun kitaplara bakışını yansıtıyor. BAL öğrencileri şanslılar; ders aralarında bahçede deniz manzarası eşliğinde sohbet etme, kitap okuma fırsatına sahipler. Sonsuzluğu taşıyan dalgalar arasında yüzen gemi ise her kitapla çıkılan yolculuğun temsilî ifadesi.  

Kitap Seçimleri Nasıl Yapılıyor?

Dönem başında yazarlar, akımlar veya edebiyat ile ilgili farklı bir alan üzerinden bir tema seçiyorlar. Kulüp Başkanı belirlenen temaya uygun okuma listesi oluşturuyor. Tema ve kitap seçimlerinde, katılımcıların bakış açısını geliştirirerek keyif alacakları okumalara zemin oluşturmasına özen gösteriyorlar.

Toplantıların Akışı Nasıl?

Yüz yüze gerçekleşen buluşmalar için üç- dört haftada bir katılımcıların çoğunluğuna uygun olacak gün ve saat tercih ediliyor. Kulüp Başkanı veya Başkan Yardımcısı moderatörlük yapıyor, kitap ve yazar hakkında genel bilgi paylaşımı sonrası soru- cevap akışına geçiliyor. 

Aynı kitap okunsa da farklı fikirlerin oluşması kitabın satır aralarının tartışmaya açılmasını sağlıyor. Alıntılar üzerinden çarpışan paylaşımlar sonrasında anılar arasında saklanmak üzere fotoğraf çekiliyor ve toplantı kapanıyor. 

Şimdiye Kadar Okunan Kitaplar Hangileri?

2022-2023 dönemi teması “Dünya Turu”, buna uygun olarak farklı coğrafyalardan modern klasik eserler okunmuş.

  • Bir Katilin Güncesi – Kim Young – Ha (Güney Kore Edebiyatı)
  • Mezarımdan Yazıyorum – Machado De Assis (Latin Edebiyatı)
  • Kasiyer – Sayaka Murata (Japon Edebiyatı)
  • Kirpinin Zarafeti – Muriel Barbery (Fransız Edebiyatı)
  • Hastalık Hastası Kiralık Katil – Juan Jacinto Munoz Rengel (İspanyol Edebiyatı)
  • Antabus – Seray Şahiner (Türk Edebiyatı)

Diğer Kulüplerden Onları Ayıran Özellikler Neler?

BAL Kitaplık üyesi gençler “samimiyet” hususunda çok hassaslar. Kitap üzerine tartışan bir arkadaş grubu havasını koruyarak etkinliklerin sürdürülebilir olmasını hedefliyorlar. Kulüple ilgili her konuda her katılımcının söz hakkına saygı duyarak ilerliyorlar; toplantı günü çoğunluğun müsaitliğine göre belirleniyor, sosyal medya hesaplarında yayımlanacak görseller mutabakatla seçiliyor, işleyişle ilgili görüşler sorulup değerlendiriliyor.

Kulübün okulun ismini taşımasının getirdiği sorumlulukla tüm çalışmalarda özenli davranıyorlar ve yarı yolda dönmemek, devam etmek konusunda çok kararlılar. 

Katılımcı Profilleri Nasıl?

BAL Kitaplık; Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencilerine açık, hazırlık sınıfından 12. sınıfa kadar olan gençleri davet ediyor. Pek çok özellikleri farklı olsa da kitap okuma tutkusunda buluşuyorlar. 

Kulüp üyeliği okul dışı taleplere kapalı ancak okuma listesindeki kitapları okuyup yorum yapmak isteyen herkesi Instagram hesapları @balkitaplik’a bekliyorlar.

Katılımcıların Yorumları 

Kirpinin Zarafeti üzerine

“Kısa parçalı yapısını, betimlemeleri ve karakterlerin psikolojilerinin derinlemesine işlenmesini sevdim.”

“İki kişinin bakış açısına bir kitapta tanık olmak hoşuma gitti.”

“Karakterimizin düşüncelerini tüm çıplaklığı ve karmaşıklığıyla bizimle paylaşması beni etkiledi.”

“Karakter odaklı kurguları sevdiğimden karakterlerin iç dünyasına bu kadar ayrıntılı dalmamız beni çok mutlu etti.”

Hastalık Hastası Kiralık Katil üzerine

“Kendini yaşatmak için bu kadar çile çeken bir hastalık hastasının kiralık katillik yapıp başkalarının yaşamlarını elinden alacak bir işe sahip olması tezatlığı hoşuma gitti.”

“Bir bölüm hikâyeyi anlatıp diğer bölüm ünlü bir yazar hakkında bilgi vermesinden etkilendim.”

“Aslında kitapta sevmediğim bir şey yok sanırım. Şu an aklıma gelen tek eleştiri Bay Y.’nin bir katil için çok ahlaklı olması.”

“Sade olması her ne kadar hoşuma gittiyse de üzerinde daha çok çalışılmış cümleler görmek isterdim.”

Mezarımdan Yazıyorum üzerine

“Yapıtı özgünleştiren şey yazarın hikâyesinin bitmemiş olması, mezarında olsa bile içinde en ufak bir arzu, tutku veya heves kalmayıncaya kadar anlatmak istemesi… Herkes için geçerli değil midir bu?”

“Eğer hissetseydi samimi olmazdı hiçbirimize, sanki bir sırdaşıymışız gibi olayları tüm çıplaklığıyla anlatmazdı.”

“Öldükten sonra -bizlerin tuttuğu günlükler gibi- geride bıraktığı yaşamını bir gözden geçirişi kahramanın. Telaşsız, korkusuz, bazen alçakgönüllü bazense fazlasıyla kibirli. Yine de biricik, yine de eşsiz.”

Kasiyer üzerine

“Marketle konuşan bir kadını okuyoruz. Marketi kimsenin görmediği gibi gören, kimsenin duymadığı gibi duyan. Marketi anlayan bir kadın bu. Normal değil belki ama zaten nedir ki normal?”

“Bu kitap sonrası herkesin siyah- beyazdan çok kendi rengini yansıtmasını diliyorum.”

“Kilitli kapılar ardında hep açık kalan o kapıdır. Furukura’nın o açık kalan kapısı zamanı geldiğinde yüzüne öyle bir çarptı ki…”


Kulüp Adı: BAL Kitaplık
Buluşma Sıklığı: 3- 4 haftada 1 kez
Hangi Türde Okuyorlar: Seçili temaya uygun her tür
Platform: Yüz Yüze/Instagram
Kimler Katılabilir: Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri
Katılımcı Sayısı: 40
Kurucu: Dilara Vicdannur Doyuran
Başvuru için link: Instagram @balkitaplik

*Katılımcı yorumları BAL Kitaplık Instagram hesabından alınmıştır. 

Diğer kitap kulüplerini incelemek için tıklayın.