Bir Kimya Meselesi – Bonnie Garmus

Yayınevi:

Düzenleyen: Tezer Beğenmiş

Begüm Saracel

Yaratıcı yönetmen ve metin yazarlığı da yapan Bonnie Garmus’un, mizahi bir dil kullandığı Bir Kimya Meselesi, hem okuruna farkındalık kazandırmak hem de okurunu eğlendirmek için Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 24 Haziran 2023
Kategoriler:

İnceleme

Hem öğrenip hem de eğlenmek nasıl olurdu?

Bir Kimya Meselesi sizi hem düşündürüyor hem de eğlendiriyor. Roman, feminizm ve istismar gibi konulara değinip farkındalık yaratırken aynı zamanda da mizahi yanı ile eğlenceli ve kolay bir okuma sunuyor.

Ana karakter Elizabeth ile birlikte 1960’lı yıllara gidiyoruz. O yılların erkek egemen dünyasında kendi başına başarılı olmayı amaçlayan kimyagerin hayatında 10 yıl geriye giderek okumaya başlıyoruz. Kendi başına var olmaya çalışırken yaşadıklarını ve zaman içinde oluşan benliğini kimi zaman kızarak kimi zaman eğlenerek okuyoruz.

Kadın sorunlarını ele alan kitapları günümüz koşulları ile kıyasladığınız zaman bunlardan bazılarının çözüme kavuştuğunu görebilir ancak bazı sorunların halen devam etmekte olduğunu görebiliriz. Elizabeth’in yaşadıklarını okurken de bu kıyaslamayı kolaylıkla yapabiliriz.

Garmus bir röportajında karakterini şu şekilde tanımlıyor, “Kenara itilmeyen, iftira atılmayan, görmezden gelinmeyen, reddedilmeyen, kazıklanmayan, yalan söylenmeyen veya kötü muamele görmeyen çok azımız var. Çok şişman, çok zayıf, çok kısa, çok uzun – adını siz koyun. Ama Elizabeth bir akılcıdır; toplumsal önyargıları gerçeklerle karıştırmaz ve yapanlardan yönlendirme kabul etmez. Böyle bir karakter yazmak eğlenceli. Ve dünyanın her köşesinden – Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika, Avustralya, Kuzey Amerika, Avrupa ve ötesinden – okuyucularla konuşmak ve yalnızca ne kadar uyumlu olduğumuzu değil, aynı zamanda gerçek toplumsal konulara ne kadar bağlı olduğumuzu keşfetmek bir onurdur.”

Arka kapaktan

Kimyager Elizabeth Zott’ı anlatmak için pek çok sıfat kullanılabilir ama “ortalama” bunlardan biri değil. Aslında o, hiçbir kadının ortalama olmadığını söyleme cesareti gösterenlerden biri. Üstelik bunu, 1960’larda bir araştırma enstitüsünde, tamamı erkeklerden oluşan ve eşitlik konusunda pek de bilimsel davranmayan bir ekiple çalışırken söylüyor. Ona itiraz etmeyen tek istisnaysa yalnız, zeki, kindarlığıyla ve Nobel adaylığıyla ünlü Calvin Evans. Calvin, Elizabeth’in her şeyine ama en çok da zekasına aşık olmak üzere. Yani gerçek kimya sonuçlarını vermeye başlıyor. Ama bilimde olduğu gibi hayatta da bazen asla tahmin edemeyeceğimiz şeyler olur. Böylece Elizabeth birkaç yıl sonra kendini bekar bir anne ve televizyonda yayınlanan bir yemek programının isteksiz sunucusu olarak buluyor. Elizabeth’in seyircilerine bir çorba kaşığı asetik asit ile bir tutam sodyum klorürü karıştırmalarını önerdiği bu program büyük ses getiriyor. Ancak elbette Elizabeth herkesi mutlu edemiyor. Çünkü o, kadınlara sadece yemek yapmayı değil, statükoyu değiştirmek için ne yapmaları gerektiğini de öğretiyor. Gülmekten kırıp geçiren mizahı, gözlem gücü ve göz kamaştırıcı karakterleriyle Bir Kimya Meselesi, en az başkahramanı Elizabeth Zott kadar kendine has ve capcanlı.

Bonnie Garmus kimdir?

Bonnie Garmus 1957 yılında California’da doğdu. Yazar; Amerika, İsviçre ve Kolombiya’da metin yazarı ve yaratıcı yönetmen olarak çalıştı. İlk romanı  Lesson in Chemistry geçtiğimiz yıl yayınlandı. Romanı birçok dile çevrilmesinin yanı sıra televizyon uyarlaması da yapılıyor.

Künye

Yayınevi: Altın Kitaplar
Kitap Adı: Bir Kimya Meselesi
Kitabın Orijinal Adı: Lesson in Chemistry
Yazar: Bonnie Garmus
Çevirmen: Filiz Sarıalioğlu
Orijinal Dil: İngilizce
Tür: Roman
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 416 Sayfa
Ebat: 13,5 x 21,5 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Bir Kimya Meselesi – Bonnie Garmus”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products