Radiant 3 – Tony Valente
Düzenleyen: Özlem Abut Otluoğlu
Raflardaki yerini Senpai Mangaevi etiketiyle alan Tony Valente’nin yazarak resimlediği Radiant serisinin üçüncü kitabı Radiant 3, çizgi karakter Seth’in fantastik serüvenlerinin devamını resimli bir anlatı türü olan manga sanatıyla Türk okurlarla buluşturuyor.
İnceleme
Epsilon Yayınevi tarafından yayıncılık dünyasına kazandırılan Türkiye’nin yeni manga yayıncısı ve ilk manga evi Senpai, 1700’lerde hayat bulan, aslen Japonlara ait bir çizgi roman sanatı olan manganın örneklerinden biri olan Radiant serisiyle manga severler için raflarda yer ediniyor.
Karakterlerin çekik, iri gözler ve sivri yüz hatları ile çizildiği özgün bir tarza sahip manga sanatını yansıtan Radiant serisi, Fransız çizgi roman yazarı ve çizeri Tony Valente’nin kalemiyle hayat bulan fantastik dünyada, Nemesis adındaki canavarları yenmek için her şeyi yapmaya hazır olan Seth’in maceralarını konu alıyor.
Serinin ilk iki kitabında maceradan maceraya koşan çizgi karakter Seth’in fantastik serüveni kaldığı yerden Radiant 3’te devam ediyor.
Radiant 3’ün konusu
Artémis Enstitüsü’ne ulaştıklarında ahmaklığını sürdüren Seth, Enstitü’yü yöneten ve büyücüleri kazıklayan sarı kedi Master Lord Majesty’ye milyarlarca dinar borçlanır. Bunun üzerine Mélie ve Doc ile aşırı gürültülü sanayi şehri Rumble Town’a doğru yola çıkarlar. Amaçları şehirde bir bir kaybolan insanların başına ne geldiğini araştırmak ve canlı bir Nemesis’i Artémis Enstitüsü’ne teslim ederek para kazanmaktır.
Şehre vardıklarında, Nemesis terbiyecisi bir büyücünün peşinde olan gizemli büyücü Grimm ile tanışırlar. Bu sırada Rumble Town’daki Engizisyon birliğinin yüzbaşısı Konrad de Marbourg şehri enfektelerden tamamen temizlemeye ant içmiş ve saldırıya geçmiştir. Rumble Town temellerinden sarsılırken Seth ve yoldaşları Nemesis saldırılarının arkasında kimin olduğunu keşfederler: Nemesis terbiyecisi, Domitor Hameline…
“SİZ YÖNETİCİLERİ SEVERSİNİZ, ÖYLE DEĞİL Mİ?
SİZİN YERİNİZE SEÇİM YAPILMASINA BAYILIRSINIZ, SOLUCANLAR!
BİR İYİLİK YAPIP SİZE ŞİMDİ YAPMANIZ GEREKENLERİ SÖYLEYECEĞİM:
DUA EDİN, TİTREYİN VE ÖLÜN!”
Manga sanatı hakkında
Manga kelimesi Çincede gelişigüzel, sıradan, rastgele anlamına gelen “man” ile resim anlamına gelen “ga” kelimelerin bir araya gelişinden türemiş bir isim olup manga çizerlere ise “Mangaka” denir.
Dünyada manganın en popüler olduğu ülke olan Japonya’da, satılan her on kitaptan üçü mangadır. Ülkede yılda iki milyardan fazla manga alıcı buluyor ve çoğu okulda tarih dersleri mangalarla destekleniyor.
Manga, Amerikan popüler çizgi romanlarına benzetilse de aralarında farklılıklar mevcut. Mangaların sayfa sayısı dört yüzü bulurken Amerikan çizgi romanları genellikle otuz ile elli sayfa arasında yayımlanıyor. Ayrıca mangada Amerikan çizgi romanlarındaki kadar yazı bulunmaz.
Japon sanatı Fransız çizerin kalemiyle okurla buluşuyor
“Manga dışında da çeşitli çizgi roman serileri okuyorum, neredeyse her türünü okudum diyebilirim. Radiant hakkında büyüleyici bulduğum şey, bir Fransız mangakasının (manga yazar/çizer) elinden çıkmasına rağmen Japon ruhunu ve stilini mükemmel bir şekilde yakalaması. Çizimler oldukça başarılı. Hedef grup on dört yaş ve üstü erkekler diyebilirim. Ben bundan yaşlıyım ama önemli olan okumaktan zevk almak. Eğlencenin tadını kaçırmak istemediğimden kitabın içeriği hakkında yazmak istemiyorum. Hikâye akışının rahat bir hızda ilerlediğini ve anlatının neredeyse bir Japon mangakanın elinden çıkmış gibi olduğunu söylemek isterim. Okumaya değer!” – Amazon’da Radiant 3 hakkındaki görüşlerini paylaşan bir Alman okur
Tony Valente kimdir?
Fransız çizgi roman yazarı ve çizeri olan Tony Valente, 1984 doğumlu. Valente, çeşitli çizgi roman sanatçılarının eserlerinden ilham aldıktan sonra 2004 yılında The Four Princes of Ganahan’ın çizimlerine başladı. 2013 yılında yaptığı çalışma sona erdikten sonra Valente, ses getiren ve 2018 yılında anime uyarlaması yapılan Radiant serisi üzerinde çalışmaya başladı.
Künye
Yayınevi: Senpai Mangaevi
Kitap Adı: Radiant 3
Kitabın Orijinal Adı: Radiant Tome 3
Yazar: Tony Valente
Çevirmen: Ahmet Özgün Tatar
Orijinal Dil: Fransızca
Tür: Çizgi Roman
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 184 sayfa
Ebat: 11,5 x 18 cm
Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok