Bookinton

Dünya genelinde 90 milyondan fazla kullanıcıya sahip hikaye anlatıcılığı platformu Wattpad’in 16 Temmuz 2024’de Türkiye’de yasaklanmasının ardından, yeni bir hikaye paylaşım platformu olan KitapPad bir ay içinde App Store ve Google Play Store’un Türkiye’deki ücretsiz uygulamalar sıralamasında zirveye yerleşti.


Yasemin KAYA

KitapPad, kullanıcıların kendi hikayelerini yazıp paylaşabildiği, diğer kullanıcıların hikayelerini okuyabildiği bir platform olarak öne çıkıyor. Reklamsız bir deneyim sunan ve ücretsiz olan KitapPad’e katılmak için e-posta ve şifreyle kayıt olmak yeterli. Ancak, yazar olarak içerik paylaşmak isteyenlerin, telif haklarının korunması ve yasal sorumlulukların belirlenmesi amacıyla telefon numaralarını doğrulamaları gerekiyor. Bu güvenlik önlemi, geçtiğimiz ay yasaklanan Wattpad’de bulunmayan bir özellik olarak dikkat çekiyor.

İçerik Kısıtlamaları ve Kurallar

KitapPad, kullanıcı güvenliğini sağlamak amacıyla belirli içerik kısıtlamalarına sahip. Cinsel içerikler, 18 yaş üzeri hikayeler ve şiddeti teşvik eden içerikler platformda yer almıyor. KitapPad, pozitif ve güvenli bir topluluk ortamı yaratmayı hedefleyerek, kullanıcıların saygılı ve yapıcı birdil kullanmalarını teşvik ediyor. KitapPad, kullanıcılarına güvenli ve rahat bir yazı ortamı sağlamak için belirli içerik kuralları koymuş. Platformda cinsel içerikler, özellikle pornografi ve rıza dışı cinsel eylemleri içeren yazılar yasak. Şiddet, nefret söylemi, organize nefret gruplarını öven içerikler ve gerçek hayatta şiddeti teşvik eden hikayeler platformdan kaldırılıyor.Ayrıca, kendi kendine zarar verme, intihar, yeme bozuklukları gibi temalar içeren ve bunları teşvik eden veya yücelten içeriklere de izin verilmediği ifade ediliyor. Bu kuralların, platformun pozitif, güvenli ve yapıcı bir topluluk oluşturarak kullanıcılarının güvenliğini sağlamayı amaçladığının altı çiziliyor. Bu kurallara uymayan içerikler platformdan kaldırılıyor.

Yaş Sınırı ve Yazarların Yasal Sorumluluğu

KitapPad’de üye olmak için herhangi bir yaş sınırı yok. Ancak, yazarlar, kitapları için yaş sınırı belirleyebiliyor. Örneğin, bir kitabın +13 yaş için uygun olduğu belirtilmişse ve üye olan kişi 13 yaşından küçükse, bu kitabı görüntüleyemiyor. Bu tür içerik kısıtlamaları, kullanıcıların güvenliğini sağlamak ve uygun yaş gruplarına hitap etmek için uygulandığı belirtiliyor.

KitapPad’de okuyucu olmak için sadece e-posta veşifre gerekiyor. Ancak, içerik paylaşmak isteyen yazarların telefon numaralarını doğrulamaları şart. Bu uygulama, paylaşılan içeriklerin yasal sorumluluğunun belirlenmesi ve telif haklarının korunması amacı taşıyor. Wattpad’de ise yazar olmak için telefon onayı zorunlu değildi; kullanıcılare-posta doğrulamasıyla hesap açıp içerik paylaşabiliyorlardı.

Kitap Basımı ve Telif Hakları

KitapPad, dijital ortamda yayınlanan hikayelerin yanı sıra, belirli kriterleri karşılayan hikayeleri basılı kitap olarak yayımlama olanağı da sunuyor. Yeterli takipçi sayısına ve olumlu oya ulaşan yazarlar, KitapPad Yayınevi aracılığıyla kitaplarını basabiliyor. Bu süreçte yazarlar, kitaplarının basımı için ücret ödemezken, satılan kitaplardan telif ücreti kazanıyor. Beş yıllık bir yayın anlaşması sürecinin ardından tüm telif hakları yazara geri devrediliyor.

KitapPad internet sayfasında yer alan bilgilere göre; basılan kitaplar, baskıdan kısa süre sonra birçok çevrim içi kitap satış sitesinde satış imkanı bulunuyor. Fiziksel mağazalarda kitapların yer alıp almayacağı, mağazaların belirlediği satış kriterlerine ve müşteri taleplerine bağlı olarak belirlendiği, internette yüksek talep gören ya da okurlar tarafından özel olarak istenen kitapların, fiziksel mağaza raflarında da yer bulabileceği ifade ediliyor.

Tamamen Yerli Bir Platform

KitapPad, Türkiye’de geliştirilen ve tamamen yerlibir platform olarak dikkat çekiyor. Platformun yazılımı, projelendirmesi ve sunucuları Türkiye’de bulunuyor. KitapPad, bağımsız bir kitap yazma veyayınlama platformu olarak yerel yazarların eserlerini dijital ve basılı ortamda sunma imkanı tanırken, Türkiye’deki dijital edebiyat ekosistemine dekatkıda bulunmayı hedefliyor.

Wattpad’in Türkiye’deki yasağı, KitapPad gibi alternatif platformların yükselişine zemin hazırlamış görünüyor. KitapPad’in kısa sürede elde ettiği başarı, yerli dijital platformların gücünü ve potansiyelini gözler önüne seriyor. 

* Bu yazıda KitapPad’in web sitesinde yer alan bilgiler kullanılmıştır.



Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.