Bookinton

Bir kelimenin doğru anlam ve kullanımını bir müzeden öğrenebilir miyiz? Hem de somut örneklerle… Bu hayalden yola çıkan Kelime Müzesi, Yazar Şermin Yaşar tarafından, Türkçe kelimelerin, atasözlerinin ve deyimlerin anlamını çocuklara ve gençlere öğretmek amacıyla Ankara’da açıldı.

Zeynep Ceren Burak

Kelime Müzesi neden kuruldu?

Yapılan araştırmalara göre günlük olarak kullandığımız kelime sayısı üç yüz-dört yüzlere kadar indi. Bu da demek oluyor ki işlerimizi ve ilişkilerimizi bu kadar az kelime ile sürdürebiliyoruz. Yetmezmiş gibi bir de bu kelimeleri yanlış yazıyor ve kullanıyoruz. Gün geçtikçe erozyona uğrayan güzel Türkçemizin kelimelerini sonraki kuşaklara aktaramama ve hatalı kullanımların önüne geçememe endişesi ile kurulan Kelime Müzesi, aynı zamanda “Türk Dil Bayramı” olan 26 Eylül’de ziyaretçilerine kapısını açtı. Hedef kitlesi çocuklar ve gençler. Temel amacı ise kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamlarını öğretebilmek.

Müzenin kurucusu yazar Şermin Yaşar, kelimeleri çok seven biri olarak tanımlıyor kendini.  Fikrin önce kitap yazmak veya videolar çekmek olarak belirdiğini sonra müze kurma fikrinin olgunlaştığını anlatıyor. Müzeyi oluşturmak için bir yıl emek verilmiş ama içindeki her bir unsurun hikâyesi çok daha eski, yıllar önce tasarlanmaya başlanmış…

Okunacak bir müze…

Müzeler alışageldiği gibi “görülecek” yerler iken burası “okunacak” bir müze… Her yaştan çocuk için uygun olmakla birlikte, okuma yazma bilen çocukların bir ders materyali gibi müzeden faydalanmaları tavsiye ediliyor.

Her bir kelime, anlamını daha iyi kavratacak görsellerle desteklenmiş. Mesela “kuş mu konduracak?” deyimi için tavus kuşu resmiyle süslenmiş bir sandalye, “teneffüs” kelimesi için nefes alıp veren bir levha, her harf için ayrı bölmelerin bulunduğu kelime duvarları, Türklerin tarih boyunca kullandığı yazı sistemlerinden örnekler ve daha niceleri.

Kelime Müzesi nerede?

Kelime Müzesi, Ankara Altındağ’da, Anadolu Medeniyetleri müzesinin karşısında yer alıyor. Şermin Yaşar, bir gün bu müzenin bahçesinde otururken, satılık ve kiralık ilanı olan bu tarihi ama eski binayı görmüş ve o an kendisinin de bilmediği bir amaç uğruna kullanabileceğini hissetmiş. Böylece kendi ifadesi ile uyuyan bir bina olan bu yerin bir yıl süren tadilat süreci başlamış. 26 Eylül’de kapılarını açan müze pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Şermin Yaşar kimdir?

1982 yılında Almanya’da doğan Şermin Yaşar, Türkiye’de Türk Dili ve Edebiyatı alanında eğitim aldı, aynı alanda yüksek lisans yaptı. Uzun yıllar reklam yazarlığı, metin yazarlığı ve kreatif direktörlük yapan yazar, çocuklarıyla oynadığı yaratıcı oyunları topladığı ilk kitabı Başlarım Şimdi Anneliğe ile kısa sürede tanındı. Üç çocuk annesi olan ve “Oyuncu Anne” olarak da tanınan Yaşar, daha çok çocuk edebiyatı alanında eserler veriyor. 26.09.2022 tarihinde Türkiye’nin ilk kelime müzesini açtı.

Çok Hayal Kuran Çocuk, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı Çırak, Tilki Masalları, Lo, Cingo, Kuş Masalları, Oyun Takvimi, Abartma Tozu çocuklara yönelik yazdığı kitaplardır. Yetişkinlere yönelik ise Oyuncu Anne, Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler, Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Deli Tarla, Ev Yapımı Sihirli Değnek, Gelirken Ekmek Al kitaplarından bazılarıdır.

Diğer haber içeriklerini okumak için tıklayın. 

2 Yorum

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.