• Zaman Sığınağı – Georgi Gospodinov

    Bulgar edebiyatının bol ödüllü ve eserleri pek çok dile çevrilen çağdaş yazarı Georgi Gospodinov, Zaman Sığınağı’nda Avrupa’yı ele geçiren geçmiş salgınına karşı okuru zaman sığınağına çağırıyor. Bakalım okur bu zaman sığınağından nasıl bir geleceğe çıkacak? 2023 Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan Zaman Sığınağı kitabını inceledik.

  • Çalınan Dikkat: Neden Odaklanamıyoruz? – Johann Hari

    Odaklanma sorunu her geçen gün daha çok konuşuluyor, hakkında kitaplar yazılıyor, tavsiyeler veriliyor. Pek çok kitapta “odaklanma”, sorunu hep bireyde arayan ve kişinin kendi düzeltmesi gereken bir problem gibi anlatılıyor. Peki büyük bir şeyi kaçırıyor olabilir miyiz? Ya sorun sadece bireyde değil de toplumun bütünündeyse ve biz asıl “toplum olarak” odaklanamadığımızın farkında değilsek?

  • Hasretinden Prangalar Eskittim – Ahmed Arif

    Hasretinden Prangalar Eskittim, Şair Ahmed Arif’in günümüze dek altmıştan fazla baskısı yapılan ve ilki 1968 yılında yayımlanan ilk ve tek şiir kitabı. Metis Yayınlarından incelediğimiz kitap, şairin en sevilen şiirinin adını taşıyor. Bir şairi ayakta tutan en büyük güç şiirse, ömrünce tek bir şiir kitabı yayımlayan şair sizce nasıl unutulmaz şiirlerin şairi olabilmiştir?

  • Teorinin Cini – Antoine Compagnon

    Antoine Compagnon’un Teorinin Cini kitabı Savaş Kılıç’ın akıcı çevirisiyle Metis Yayınlarının Eleştiri serisinden Ekim ayında çıktı. Modern edebiyat teorisi ile edebiyata dair yaygın ortak kanı ve sağduyu karşılaştırıldığında ne derece uzlaşma mümkün? sorusunu sorgulatan kitapta yazarın bu arayışına ortak olmak paha biçilemez.

  • Cahil Hoca – Zihinsel Özgürleşme Üstüne Beş Ders – Jacques Rancière

    Jacques Rancière’in Metis Yayınları tarafından basılmış Cahil Hoca adlı kitabı, öğretmenin görevinin cahil zihinlere bilgi aktarmak olduğu yönündeki genel kanıyı çürütecek en ilginç kitaplardan biri.

  • Yerdeniz Büyücüsü – Ursula K. Le Guin

    Ülkemizde Metis Yayınları’ndan çıkan Yerdeniz Büyücüsü, ilk yayımlandığı tarihten bu yana her yaştan insanı yazarına büyük bir hayranlık ve sevgiyle bağladı. Bu epik fantezi, Ursula K. Le Guin’in benzersiz ruhunun dünyaya hediyesidir.

  • Zihinde Bir Dalga – Ursula K. Le Guin

    Metis Yayınevinden çıkan, Ursula K. Le Guin’in Zihinde Bir Dalga isimli denemesi, yazarın farklı yerlerde yayımladığı yazılarından oluşan yazarlık, okurluk ve hayal gücü üzerine düşüncelerini açıkladığı bir derleme.

  • Mülksüzler – Ursula K. Le Guin

    1975’te en iyi roman dalında Hugo, Nebula, Locus ve Jupiter, 1993’te ise Prometheus Hall of Fame ödüllerine layık görülen Mülksüzler, Ursula Le Guin’in en ses getiren kitabıdır. Fantastik edebiyat denince ilk akla gelen kitaplardan olan Mülksüzler evrenselliğini günümüzde de korumaya devam ediyor.