Sanatçı ruhlu, duygusal Frederick’in içinizi ısıtacak hikâyesi, sanatın ve farklı bakış açılarının varlığına dikkat çekerek çocuklarımızın dünyasında farkındalık oluşturmaya katkı sağlayacak bir eser olarak kitaplıklarımızda yer almayı hak ediyor.
İlknur Bozkır Özdemir / bozkirozdemir@gmail.com
Bir dünya sanatçısı diyebileceğimiz yazar Leo Lionni tasarımcı, çizer ve grafik sanatçısı kimliği ile çocukların hem gözüne hem ruhuna aynı anda etki etmeyi başarabilmiş ender yazarlardan biri. Kitaplarından dördü Amerika’da her yıl en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü’nü kazandı. 1984 yılında, American Institute of Graphic Arts tarafından altın madalya ile ödüllendirildi ve ölümünden sonra 2007 yılında, The Society of Illustrators’ın Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
Doğa ve sanatla iç içe bir çocukluk geçirmiş olan yazarın eserlerinde bu yılların etkisini rahatlıkla görebiliriz. İlk eseri olan “Küçük Mavi ve Küçük Sarı” torunları için bir tren yolculuğu sırasında ürettiği bir hikâyeydi. Daha sonra kırklı yaşlarında kırktan fazla çocuk kitabına imza attı. Eserleri, çocuklara yönelik felsefe kitapları için de esin kaynağı oldu.
1999 yılında hayata gözlerini yuman Lionni, arkasında hem yetişkinler hem çocuklar için güncelliğini koruyan ve ülkemizde Elma Yayınevi aracılığı ile dilimize kazandırılmış onlarca eser bıraktı.
Sanatçı Ruhlu Frederick
Hikâyenin çıkış noktası hepimizin çok iyi bildiği “Ağustos Böceği ile Karınca” fablıdır. Hikâyemiz, fablın aksine olaya bambaşka bir bakış açısı getiriyor ve bireysel farklılıklara ve sanata dikkat çekiyor. Hikâyeyi bitirince bu fabla hiç bu bakış açısıyla bakmadığınızı fark ediyorsunuz. Frederick’in hikâyesi okuyucuyu farklılıklar üzerine düşünmeye sevk ediyor. Eser bu yönüyle olaylara ve durumlara farklı noktalardan bakabilme noktasında zihin açıcı bir özelliğe sahip. Böyle bir kitabı okuduktan sonra kalıplaşmış her düşünceyi, anlatıyı sorgulamaya başlayabilirsiniz.
Minik Fareler İş Başında
Tüm minik farelerin kış için harıl harıl çalıştıkları o anlarda farklı bir hayal dünyasında yaşayan kahramanımız Frederick, doğayı ve çevreyi gözlemlemekle meşgul oluyor. Bu durumdan diğer fareler hiç hoşnut kalmıyor. Frederick’e kış için hangi hazırlıkları yaptığı sorulduğunda sanatçı ruhlu faremiz kimsenin anlayamadığı cevaplar veriyor.
“Bir keresinde Frederick ha uyudu ha uyuyacak bir haldeyken, ailesi alınmış, ‘Hayallere mi daldın Frederick?’ diye sormuştu. ‘Yoo, hayır; sözcük topluyorum. Kış günleri uzun olur bitmek bilmez, o yüzden söyleyeceklerimiz tükenecektir,” demişti Frederick.”
Acaba Frederick’in hazırlıkları gerçekten de kışın işe yarayacak mıydı? Oğlumla okumayı en çok sevdiğimiz hikâyelerden biri olan ve sürpriz bir sonla biten Frederick’i yetişkin veya çocuk fark etmeksizin herkese tavsiye ediyoruz. Ayrıca öğretmenlerimiz, felsefi düşünme ile ilgili sınıf çalışmalarında bu eseri ve yazarın diğer eserlerini rahatlıkla kullanabilirler.
Leo Lionni Kimdir?
1910 yılında Hollanda’da doğdu. Hayatının büyük bölümünü İtalya ve Amerika’da geçirdi. Kırktan fazla çocuk kitabı yazdı ve resimledi. Yazarın doğa, bireysel farklılıklar, çocukluk, iş birliği, toplum vb. konulara yer verdiği eserleri oturduğu felsefi temellerle zamansız eserler grubuna dâhil oldu. Yazarın eserleri çok sayıda ödüle layık görüldü.
Leo Lionni, 1999 senesinde aramızdan ayrıldı fakat eserleriyle kütüphanelerimizde ve zihnimizde yaşamaya devam ediyor.
Künye:
Yayınevi: Elma Yayınevi
Özgün Adı: Frederick
Çevirmen: Kemal Atakay
Editör: Demet Uyar
Dizi: Çocuk Kitabı
Tür: Masal
Sayfa Sayısı: 25 sayfa
Diğer Okurdan İçerikleri için tıklayın.