Bookinton

Her kitabı önemseyen ve kapıları yeni yazarlara sonuna kadar açık olan Gez Kitap’ın markası Flipper Kitap, 2017 yılından beri sektörde olan genç bir yayınevi. Gez Kitap Genel Müdürü Gencay Soykuvvet ile hem Flipper Kitap’ı hem yayıncılığı masaya yatırdık. 

Ceren Burak

Önce Gez Kitap’ın kuruluşunu ve Flipper Kitap markasını konuşalım mı? Bu yayınevinin arkasında nasıl bir yapı var?    

2017 yılından beri fiili olarak kitap yayımlayan bir yayıneviyiz ama sektörde bireysel olarak 20 yılı aşkın tecrübesi olan bir ekiple çalışıyoruz. Okurlara kaliteli ve özgün eserleri kendimize has, alışılagelmişin dışında pazarlama yöntemleriyle ulaştırmaya gayret ediyoruz. Eserlerimizden okurlarımızın keyif almasını önemsiyoruz. Hâlâ yolun başında sayılırız. Flipper, bahsettiğim gibi yılların birikimiyle kurulan bir yapı. Küçük bir aile şirketi dersek hata etmiş olmayız -neredeyse sektörün tamamı öyle-. Eşim Songül ile başlattığımız bu serüven ilk başlarda yayıncılığı sindirene kadar adım adım ilerlediyse de bugüne geldiğimizde artık filizlerini vermeye başladı. Flipper Kitap adını da Türkiye’de hem kültür sanat alanında sıkça kullanılmış hem de marka algısı olarak kulakların aşina olduğu bir kelime olduğu için seçtik. En önemlisi Flipper adını duyduğunuzda yüzünüzde küçük bir tebessüm oluşması ve bize pozitiflik aşılaması… 

Beş yılı aşkın süredir fiili olarak yayıncılık yapıyorsunuz ve belki de yayıncılığın en zor dönemlerinden birini yaşıyoruz. Yayıncıların maddi anlamda zorlandığı, kâğıt fiyatlarının arttığı bu dönemde yayıncılığın geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Yayıncılık 2018 yılından beri ciddi bir duraklama dönemine girmiş durumda. Bu sebepler temel olarak ekonomik sebepler ve neredeyse tüm harcamaları dövize endeksli olan yayınevleri gerçekten büyük fedakârlıklarla üretimlerine devam etmeye çalışıyor. Sektörümüzde emek veren herkes aynı dertten muztarip. Umarız kısa zamanda daha iyi günlerimize geri döneriz. Dünya genelinde yaşanan sosyal ve ekonomik problemler de bu durumu perçinledi. Kafamızı hangi yöne çevirirsek çevirelim farklı problemleri, global ölçekte etkili olan olayları görüyoruz. Sorunuza daha kısa bir yanıt vermem gerekirse yayıncılığın geleceği hakkında -tüm dış etkenleri görmezden gelirseniz- hiç endişeli değilim. Bu sektör sürekli üreten, kendini özgün bir şekilde yenileyen, çeşitliliği savunan ve çoğaltan bir sektör. Teknoloji, kültürel hareketler vb. olaylar daha da ileri gitmesini sağlayacaktır önümüzdeki günlerde. Karamsar değilim fakat ülkemiz bir süreç içinde olduğundan bu süreç bize daha uzun ve yorucu gelebilir.

Sektör her ne kadar zor koşullardan geçse de yeni açılan yayınevlerini de çok sık duyuyoruz. Siz bu süreçten geçmekte olan bir yayıncı olarak yeni kurulanlara ne tavsiye edersiniz? 
Önerilerimi uzunca listeleyebilirim ama bence en önemlisi yayıncılık yapacak olanların mutlaka bu işe en temelden başlamaları, yöneticilik kademesine kadar geldikten sonra bir yayınevi açmayı düşünmeleri… Yayıncılık ekip gerektiren, tecrübeye hayli bağımlı ve aynı zaman da tartışma zemini çok geniş bir sektör.

Hangi türde kitaplar yayımlıyorsunuz ve hedef kitleniz hangi okur grubu? 

Yediden yetmişe kitap kurdu olan herkese hitap ediyoruz diyebilirim. Ağırlıklı olarak popüler kültür, sağlıklı yaşam, kişisel gelişim, çocuk edebiyatı, dünya klasikleri gibi türlerde yayınlarımız var. 

Sizi diğer yayınevlerinden ayıran özellikler var mı?

Dürüst olmak gerekirse diğer yayıncılardan teknik olarak bizi ayıran çok spesifik bir özellik yok. Hepimiz aynı işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Flipper Kitap – Gez Yayıncılık olarak avantajlarımız var diyebiliriz. Bunların başında dağıtım ağımız, bağımsız kitabevleriyle olan sıkı iletişim ve ilişkilerimiz, kitaba olan “gerçek” aşkımız ve organizasyon kısmında sürekli aktif ve mobil olabilmemiz diyebilirim. Biz yayınevine harcadığımız vakit kadar sokakta vakit geçirmeyi, okurlara ya da başka bir deyişle tüketicilere dokunmaya alışmış ve bunun çok etkili olduğunu görmüş bir ekibiz. 

Nasıl bir ekiple yola çıktınız?

Alanında çalışıp, emek verip bir yerlere gelmiş ve gelişime açık, yenilikçi, genç, dinamik bir ekibimiz var. Buna ilaveten ailece yayıncılık yapıyoruz dersem çok da yanlış olmaz. Eşim Songül de yayınevimizin ortağı ve şirketin muhasebesinden pazaryeri satış sitelerine kadar birçok kısmını yönetmekle görevli. Ben ise üretim, satış ve pazarlamayı yönetiyorum.

Dijital platformların pandemi ile hayatımızdaki yerinin daha etkili olduğunun bilincinde olarak yakinen takip ediyoruz ve bu alanda projelerimizi üretiyoruz.

E-kitap, sesli kitap veya farklı platformlarda kitapları sergilemekle ilgili projeleriniz var mı?

Dijital platformların pandemiyle hayatımızdaki yerinin daha etkili olduğunun bilincindeyiz. Bunu yakından takip ediyoruz, bu alanda projelerimiz var. Ancak kitap okuru için kitap kokusunun ayrı bir yeri var ve olacak. Hayalimizde çağdaş yayıncılığın gereksinimlerini adım adım takip etmek olsa da bireysel olarak bunu bir seviyeye kadar getirebiliyoruz. E-kitaplara sıcak bakıyoruz, sesli kitaplar da bu sektörde iyi bir yer edinmeye başladı.

Yabancı yazarlara mı yoksa yerli yazarları mı ağırlık veriyorsunuz? Yeni çıkan kitaplarınız neler? 

Listemizde yerli yazarlar da yabancı yazarlar da var. Tercih yaparken çoğunlukla okurların taleplerini takip ediyoruz. Bunun yanında mutfakta çalıştığımız ekibimizin geri bildirimleri, sektörde konuşulan konular başlıca tercih sebeplerimiz. Yabancı eserlerimizden Gill Thackray’in Manifest Et Dünyanı Değiştir adlı eserini yeni çıkardık. Biliyorsunuz Manifesting günümüzde bir hayli popüler, sosyal medyada da trend bir konu. Okumanızı tavsiye ederim. Bir de Türkiye’de ciddi satış rakamlarına ulaşmış Craig Silvey’in yeni kitabını yayımlayacağız. Şu ana kadar yayınevimizin en popüler kitabı klasiklerden olan Jules Payot’un İrade Terbiyesi diyebilirim. Ülkede ilk basan yayınevlerinden biriyiz, hatta ilki bile olabiliriz. Çok değer verdiğimiz bir yazar ve eser. Yazarın toplamda 3 eserini bastık ve bir hayli ilgi görüyor. Popüler kültür tarafında ise Squid Game Unofficial Guide kitabımız dizinin ilk sezonuyla birlikte çıkmış ve çok ilgi görmüştü.

Yerli dosyalarda özellikle aradığınız özellikler var mı?

Yerli yazarlara katı şartlar sunmuyoruz. Tek söyleyeceğim popüler kültüre uzak olmayan konular, kurgular ya da kurgu dışı trendlerle ilgili eserler tercih sebebimiz. Son dönemde yayımladığımız Mehmet Ali Çatal adlı yazarımız bir örnek olabilir. Genç, dijital medyayı ve aynı zamanda basılı medyayı iyi bilen, dinamik, sosyal becerileri kuvvetli ve üretken bir kişi. Şimdi Olmayan Bir Zaman adlı eserini okumanızı tavsiye ederim.

Okurlara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı? Okurlar sizi hangi mecralardan takip edebilir?

Okurlarımıza iletmek istediğim en önemli mesaj iyi projelere imza atan yayınevlerini her daim desteklemeleri. Bu bağlamda başta sormuş olduğunuz soruya da atıfta bulunmak isterim. Türkiye’de son dönem değil her dönem yayıncılık yapmak en zor, meşakkatli ve riskli işlerden biri. Bir kitap satışa çıkana kadar birçok kişi emek veriyor. Fakat üzülerek söylemek isterim ki ülkemizde okuma seviyesi nüfusa göre düşük olduğu için yayınevleri kısıtlı imkânlara sahip ve kitap maalesef az talep gören ürünler arasında. Bu sebeple bu işe gönül veren, emek veren zaman ayıran her insan bizim için değerlidir. Okurlarımız da bu bilgiye dayalı olarak kitaplara ve emek veren yazar, yayınevi, kitabevi ve diğer paydaşlarına gerekli desteği sağlarlarsa ülkemizin okuma ve eğitim seviyesi daha iyi seviyelere ulaşabilir. Bizi Instagram, Facebook ve Tiktok’tan takip edebilirsiniz.   


Flipper Kitap’ı takip edebileceğiniz sosyal medya adresleri:

Instagram@flipperyayinlari
Facebook: flipper Yayıncılık
Tiktok: @flipperyayincilik

Diğer Yayınevi Mutfağı röportajlarını okumak için tıklayın.

Bir Yorum Bırakın

Epostanız gözükmeyecek.