Portede Saklı Tarih: Toplumsal Tarihin Merceğinden Müzik – Namık Sinan Turan

Düzenleyen: Anıl İlkay Bozkurt

Akademisyen Namık Sinan Turan’ın “Müzik tarihin aynası olabilir mi?” sorusuna yanıt verdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan Portede Saklı Tarih: Toplumsal Tarihin Merceğinden Müzik adlı kitabı okurlarla buluşuyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 21 Ocak 2023
Kategoriler:

İnceleme

Akademisyen Namık Sinan Turan, Portede Saklı Tarih: Toplumsal Tarihin Merceğinden Müzik isimli kitabında, “1930’lu yıllarda büyükanne ve büyükbabalarınız radyoları açtığında hangi müzikleri dinlerlerdi, hiç düşündünüz mü?” sorusunu okurlara yöneltiyor. Portrede Saklı Tarih, tarihsel akış içinde müziğin gelişimini ve toplumdaki yansımalarını dönemsel portrelerle gözler önüne seriyor.

Tarihi ve müziği seviyorsanız, müziğin toplumsal hayatta yarattığı değişim ve dönüşümler ilginizi çekiyorsa ve bu sürecin içinde öne çıkan sanatçıları anımsamak hoşunuza gidecekse İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan bu kitap tam da size göre olabilir.

Okuru ne bekliyor?

Üç kısımdan oluşan kitabın “Geçmiş Zamanlar, Sesler ve Portreler” adlı ilk bölümünde Selçuklu ve tekke müzikleri ile erken Osmanlı, on sekizinci yüzyıl sonuna kadar Osmanlı müziği ve toplumsal boyutu, kimi zaman müziğin üretildiği sosyokültürel bağlam, kimi zaman da Mustafa Itrî, Evliya Çelebi, Ali Ufkî Bey ve Dimitri Kantemir gibi portreler aracılığıyla aktarılıyor.

On dokuzuncu yüzyıldan itibaren modernleşmeyle değişmeye başlayan toplum ve dinamizmi konu edilen ikinci bölüm, “Değişimin Dinamizmi ve Müzikal Yansımaları” başlığı altında sunuluyor. Besteci Franz Liszt’in İstanbul konserinden II. Abdülhamid’in opera tutkusuna, Bernard Lewis ve oryantalizm tartışmalarından Cumhuriyet’in müzikal bir tür olarak operaya verdiği öneme; batılılaşma, Cumhuriyet ve müzik kültürüne dair tartışmalar bu kısımda ele alınıyor.

Doğu’dan Batı’ya Müziğin Serancamı” adlı son kısımda ise “Doğu-Batı” ekseninde Ümmü Gülsüm, Feyruz ve Rahbani kardeşler, Şerif Muhiddin Targan, Necdet Yaşar, Leyla Gencer ve Maria Callas portreleri yer alıyor.

Ön söz’den

“… Müzik geçmişten bugüne bizlere sıra dışı bir dolaysızlıkla ulaşarak, kendisini zihin ve duygularımıza kabul ettirir. Dinleyiciyi farklı bir yüzyıla taşıyarak o zamanı olduğu gibi yaşatır. Bu sayede zaman içindeki süreklilikleri, düşünce ve duygu sürekliliğini anlatabilir. 18. yüzyıl Osmanlı toplumunun yaşadığı değişimleri müziğin evrimi üzerinden okuyabilmek yalnızca toplumun beğeni kalıplarının, zevklerin nasıl değiştiği konusunda değil, zamanın ruhunu anlayabilme açısından da benzersiz bir deneyimdir.”

“… Bunun gibi bir tarihçi için portede saklanmış tarihin izini sürmek, farklı yüzyıllar ve coğrafyalarda yaşanan sosyal ve iktisadi olayların müzik kültürü üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmak, üzerinde çalıştığı toplumu ve dönemi zihinde canlandırabilmede yardımcı olabilir. İnsanlar arasındaki en önemli iletişim araçlarından biri olan müzik, böylelikle hiçbir şekilde yaşayamayacağınız bir dönemin ruhunu anlayabilmenizi sağlayacaktır. Bunun nedeni müziği şekillendiren şeylerin, üretildiği toplumun kültürel özellikleriyle yakın ilişkisidir.”

Namık Sinan Turan kimdir?

İstanbul’da 1972 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmasını aynı bölümün Siyasi Tarih Anabilim dalında Türkiye’de Çağdaşlaşma ve Müzik konulu teziyle 1998’de tamamladı. Hilafet Kurumunda Yapısal Değişim ve Osmanlı Hilafeti başlıklı doktora tezini 2003 yılında bitirdi. Çalışmaları geç Osmanlı dönemi ve II. Meşrutiyet döneminin toplumsal ve siyasal tarihi üzerine yoğunlaşan Turan, 2009 yılında doçent, 2014 yılında profesör unvanını aldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Siyaset Bilimi Anabilim dalında görev yapan Turan’ın, Hilafetin Tarihsel Gelişimi ve Kaldırılması (2004), İmparatorluk ve Diplomasi: Osmanlı Diplomasisinin İzinde (2014), Hilafet: Erken İslam Tarihinden Osmanlı’nın Son Yüzyılına (2017) adlı kitaplarının yanı sıra Osmanlı diplomasi tarihine dair kitap bölümleri, modernleşmenin Osmanlı toplum yapısındaki göstergeleri ve Osmanlı siyasal yapısı üzerine ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayımlandı.

Künye

Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Kitap Adı: Portede Saklı Tarih: Toplumsal Tarihin Merceğinden Müzik
Yazar: Namık Sinan Turan
Dizi: Kurgu dışı
Tür: Tarih – sanat
Basım Tarihi: 2022
Sayfa Sayısı: 500 sayfa
Ebat: 16 x 23 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Portede Saklı Tarih: Toplumsal Tarihin Merceğinden Müzik – Namık Sinan Turan”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir