Hamamcı Ülfet – Ahmet Rasim

Düzenleyen: Betül Özden

Ahmet Rasim’in 1898 yılında yazmış olduğu Hamamcı Ülfet romanı, Oğlak Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Hamamcı Ülfet, Osmanlı dönemine tarihsel bir bakış sunarken, Pakize ve Ülfet karakterleriyle de kadın, aşk, ilişkiler, yasak, haz ve eğlence gibi kavramları ele alıyor.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 21 Ağustos 2023
Kategoriler:

İnceleme

Hamamcı Ülfet romanında Osmanlı döneminde yaşanan tarihsel gerçekler çerçevesinde kadınları mercek altına alan Ahmet Rasim, Osmanlı döneminde yaşayan eş cinsel kadınların gizli dünyalarını açığa çıkarıyor. Türk edebiyatında ilk lezbiyen karakter yaratımının yapıldığı roman olarak bilinen Hamamcı Ülfet, iki kadının aşkını anlatırken lezbiyenlerin dünyasını yargısız, cesur ve sade bir dille okuruna sunuyor.

Hamamcı Ülfet romanı Pakize ve Ülfet’in eş cinsel aşk ilişkisini anlatırken bir yandan da Osmanlı’da eğlence anlayışına, toplumda kadına ve kadının yerine, kadının gündelik yaşantısına, o dönemin ilişkilerine ışık tutuyor.

Ahmet Rasim’in kaleme aldığı dönem göz önünde bulundurulunca oldukça cesur bir konu ve anlatıma sahip olan Hamamcı Ülfet romanı Oğlak Yayınları tarafından yayımlanarak Oğlak Klasikleri’nde yerini aldı.

Arka kapaktan

Pakize ihtirasla bakıyordu. Bu bakış kalbinin bütün emellerini anlatıyordu. Ülfet bu bakıştan sevindiği hâlde korkuyor, bununla ne demek istediğini düşünüyor, daha iyisi kadınlık duygusunun etkisiyle bundaki ruh okşayıcı hâli güzel olarak kabul ediyordu. Fakat çocukluk, özellikle Ülfet gibi nazik, yüreği ağzında bir kız bu tereddütten, bu şüphelenmeden, heyecan belirtilerinden bir tür burkulma ile üzüntüye kapılıyordu. Eğer bu kadar güzel, bu kadar göz alıcı bir erkek kendine böyle bir arzuyla bakmış olsaydı, onu daha çok düşündürürdü.

Ülfet’e de bir şeyler oluyordu. Acaba bayıldı mı? Hayır. Haz, onu bütün bütün kendinden geçirmişti. Dudaklarını emen dudak tatlı bir lezzet veriyordu… Uyurken gıcıklanıyormuş gibi titriyordu. Çırpınmalar birbirini takip ederek uyuşturuyordu. Gücü kesildi… Ayağa kalktığı zaman tıpkı anası gibi terlemiş, kızarmış, zevklenmişti!

Ahmet Rasim kimdir?

Eğitimini Darüşşafaka’da tamamlayıp telgrafhanede kâtip olarak çalışmaya başladı. Ahmet Mithat’ın çıkardığı Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazıları yayımlandı. Basın alanında çalıştı, II. Meşrutiyet’ten sonra Hüseyin Rahmi Gürpınar ile bir mizah dergisi çıkardı. Pek çok farklı gazete ve dergide makale, fıkra, gezi mektubu ve anı türünde yazılar yayımladı. Suriye, Sofya ve Romanya’da muhabirlik yaptı. 1927’de İstanbul milletvekili seçildikten sonra ölümüne kadar bu görevde kaldı. Ahmet Mithat’ın edebi çizgisini sürdürdü, ancak dönemin çatışmalarından uzak durarak hiçbir edebi akıma bağlanmadı. Gözlemci gerçekçi üslubunda bu konumunun da katkısı vardır. Her zaman fazla okunma tutkusuyla yazarak, yazı diliyle konuşma dili arasında doğal bir denge kurdu. Hüseyin Rahmi’nin öykü ve romanda gerçekleştirdiğini, anı ve fıkra yazılarında gerçekleştirdi. Çoğunun güftesi kendine ait 60’ı aşkın şarkı bestelemiş, bunlardan 42’si günümüze kalmıştır.

Eserleri arasında roman türünde İlk Sevgili (1891), Afife (1894), Gâm-ı Hicran (1898), Ülfet (1900), anı olarak da Eşkâl-i Zaman (1918), Şehir Mektupları (1910-1911), Gülüp Ağladıklarım (1926) sayılabilir.

Künye

Yayınevi: Oğlak Yayınları
Kitap Adı: Hamamcı Ülfet
Yazar: Ahmet Rasim
Dizi: Klasik
Tür: Roman
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 72 sayfa
Ebat: 11×18 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Hamamcı Ülfet – Ahmet Rasim”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir