Anlatının Krizi
Yazan: Byung Chul Han
Düzenleyen: Yasemin Kaya
Editör: Murat ErşenAnlatının Krizi kitabında, Byung Chul Han, modern bilgi toplumunda anlatıların nasıl bir krize girdiğini ve bu durumun toplumsal etkilerini keskin bir kavrayışla inceliyor. Ketebe Yayınları’ndan çıkan bu eser, anlatının şifa ve bağlayıcı gücünü nasıl kaybettiğini ve yerine dijital ekranların soğuk, ayrıştırıcı etkisini nasıl bıraktığını detaylandırıyor.
Orjinal Adı: Die Krise der Narration
Yayın Tarihi: Mayıs -2024
Sayfa Sayısı: 88
Çevirmen: Murat Erşen
Ebat: 16 * 24
İnceleme
Anlatının Krizi kitabında, Byung Chul Han, modern bilgi toplumunda anlatıların nasıl bir krize girdiğini ve bu durumun toplumsal etkilerini keskin bir kavrayışla inceliyor. Ketebe Yayınları’ndan çıkan bu eser, anlatının şifa ve bağlayıcı gücünü nasıl kaybettiğini ve yerine dijital ekranların soğuk, ayrıştırıcı etkisini nasıl bıraktığını detaylandırıyor.
Günümüz dünyasında “anlatı” kavramı sıkça kullanılıyor. Ancak Byung Chul Han, bu anlatı enflasyonunun paradoksal olarak bir anlatı krizine işaret ettiğini öne sürüyor. Anlatının Krizi kitabı, çağdaş toplumda hikaye anlatıcılığının nasıl hikaye satıcılığına dönüştüğünü ve anlatıların bağlayıcı gücünü yitirdiğini ustalıkla ele alıyor.
Han, hikaye anlatıcılığının artık geçici tüketici toplulukları oluşturduğunu ve bu toplulukların derin ve kalıcı bağlar kuramadığını vurguluyor. Geleneksel anlatıların yerini dijital ekranlar alırken, bu ekranlar insanların birbirine olan bağlarını güçlendirmek yerine daha da ayrıştırıyor. Bu dönüşüm, anlatıların kapitalizm tarafından ele geçirilip ticari ürünler haline gelmesiyle pekişiyor.
Han, kitabında modern enformasyon toplumunun hikaye anlatıcılığı üzerindeki yıkıcı etkilerini tartışıyor. Ona göre, anlatılar bizi birbirimize bağlayan, topluluk oluşturan ve varoluşumuza anlam katan unsurlardı. Ancak günümüzde her şeyin keyfi ve gelişigüzel hale geldiği bir toplumda, hikaye anlatıcılığı sadece geçici tüketici toplulukları oluşturmakta ve bu da toplumsal bağların zayıflamasına yol açmaktadır.
Kitap, şu bölümlerden oluşuyor: ‘Anlatıdan Enformasyona’, ‘Deneyim Yoksulluğu’, ‘Anlatılan Yaşam’, ‘Çıplak Yaşam’, ‘Dünyanın Büyüsünün Bozulması’, ‘Şoklardan Like’lara’, ‘Anlatı Olarak Teori’, ‘Şifa Olarak Anlatı’, ‘Anlatı Topluluğu’ ve ‘Storyselling’ (Hikâye satma). Bu bölümler, Han’ın anlatıların nasıl bir kriz içinde olduğunu ve modern dünyada bu krizin bireyler ve topluluklar üzerindeki etkilerini derinlemesine inceliyor.
Byung Chul Han Kimdir?
Güney Koreli yazar ve kültür kuramcısı. 1959’da Seul’de doğdu. 1980’lerde Almanya’ya taşınarak felsefe, Alman edebiyatı ve Katolik teolojisine yoğunlaştı. Freiburg’da doktorasını tamamladıktan sonra 2000 yılında Basel Üniversitesi’nin felsefe bölümüne katıldı. Akademik kariyerine çeşitli üniversitelerde devam eden Han, araştırmalarında on sekiz, on dokuz ve yirminci yüzyıl felsefesi, etik, fenomenoloji, kültür kuramı, estetik, din, medya kuramı ve kültürlerarası felsefe gibi konulara yöneldi. Günümüz toplumuna dair derinlikli çözümleme ve eleştirileriyle dikkat çeken Han, 2012 yılından beri Berlin Sanat Üniversitesi’nde ders veriyor. (Metis-Yazarlar sayfasından alınmıştır.)
Künye
Yayınevi: Ketebe Yayınları
Kitap Adı: Anlatının Krizi
Yazar: Byung Chul Han
Çevirmen: Murat Erşen
Orijinal Adı: Die Krise der Narration
İlk Basım Tarihi: Mayıs 2024
Türü: Kurgu Dışı – Teori
Sayfa Sayısı: 88
Boyut: 16×24 cm
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok