Memoria
Yazan: Memoria
Düzenleyen: Yasemin Kaya
Editör: Beyza ErtemŞebnem İşigüzel’in son romanı Memoria, tarihsel ve toplumsal dönüşümleri Cumhuriyet’in ilanı, tekkelerin kapanması ve eski konakların yerini apartmanların alması gibi önemli olaylar üzerinden ele alıyor. Everest Yayınları tarafından yayımlanan bu yaklaşık 1000 sayfalık roman, okuyucusuna geniş bir tarihsel panoramada bireysel ve toplumsal hafızanın nasıl iç içe geçtiğini ustalıkla anlatıyor.
Türü: Roman
Yayın Tarihi: Ağustos 2024
Okur Yaşı: Yetişkin okuyucu
Hedef Kitle: Tarihsel roman okumaktan hoşlananlar
Editör: Beyza Ertem
Kapak Tasarımı: Hamdi Akçay
Sayfa Sayısı: 936
Ebat: 13,5x19,5
İnceleme
Memoria, Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar uzanan yüz yıllık bir dönemi, çelişkileri ve benzerlikleriyle ele alıyor. Hikâye, beş yaşındaki bir çocuğun Karılar Tekkesi’ne emanet edilmesiyle başlarken, Mustafa Kemal Paşa’nın rolünden Cumhuriyet’in inşasına, Florya ve Dolmabahçe gibi önemli mekanlara uzanarak geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Şebnem İşigüzel, karakterlerin kişisel yolculukları ile toplumsal değişim süreçlerini ustalıkla harmanlayarak okuyucuya zengin bir tarihsel dokuma sunuyor.
Yaklaşık 1000 sayfalık bu kapsamlı eser, büyük tarihsel dönüşümlerin bireyler üzerindeki etkisini gözler önüne sererken, aynı zamanda toplumun kolektif hafızasında silinmez izler bırakan olayları detaylı bir şekilde işliyor. Everest Yayınları, Memoria için “Şebnem İşigüzel’in kaleminden, dünün ve bugünün romanı” ifadesini kullanarak eserin geniş tarihsel arka planını vurguluyor.
Arka Kapaktan
“Herkes hikayesini en başından anlatmalı, yoksa anlaşılmaz.”
Beş yaşında bir çocuk günün birinde Karılar Tekkesi’ne emanet edilir. Sorun şu ki çocuk erkektir. Ancak hikaye bununla başlamaz. Öncesi vardır: bitik bir imparatorluk, işgal, savaş, gezginler, erotik maceralar, kabadayılar, mezarlık, ölüler, diriler, tekke karıları, eli kulağında Cumhuriyet… Tekkeleri kapatılmasın da evsiz kalmasınlar diye Mustafa Kemal Paşa’yı ikna etmeye çalışan tekke karılarının mücadelesiyle devam eder hikaye. Ancak böyle bitmez. Devamı vardır: Cumhuriyet, Ankara, Florya, Savarona, Dolmabahçe, sürgüne gönderilen halife, Nişantaşı, Teneke Mahallesi, Arnavutların konağı ve yine Mustafa Kemal Paşa.
Yüzyılın sonu gelmez hikayesini hatıraların gizemli mihmandarından “şimdi” dinlediğimizde bir çırpıda bitecek. Ne de olsa geçmiş bizi gelecekte bekliyor.
Kitaptan Bir Alıntı
“Başımıza gelmeyen kalmazdı. Neden? Çünkü dünya, yüz yıl önce tam da buradan yırtıldı da ondan. Koskoca imparatorluk, çökerken peşinden dünyayı sürükledi. Bu yüzden de başımıza gelmeyen kalmıyordu.”
Şebnem İşigüzel Kimdir?
1973 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde okudu. İlk kitabı Hanene Ay Doğacak, yirmi yaşındayken yayımlandı. Aynı yıl Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne (1993) değer bulunan Hanene Ay Doğacak, yine aynı yıl yasaklandı; kitabın üzerindeki sansür 2000’li yılların başında kalktı. Ardından sırasıyla Öykümü Kim Anlatacak (öykü, 1994), Eski Dostum Kertenkele (roman, 1996), ağırlıklı olarak Radikal İki’de yayımlanan yazılarını topladığı Neşeli Kadınlar Arasında (deneme, 2000), Sarmaşık (roman, 2002), Çöplük (roman, 2004), Resmigeçit (roman, 2008), Kirpiklerimin Gölgesi (roman, 2010), Venüs (roman, 2013), Gözyaşı Konağı, Ada, 1876 (roman, 2016), Ağaçtaki Kız (roman, 2016), İyilik (roman, 2019) ve İstanbullu Amazonlar 1809 (roman, 2021) adlı kitapları yayımlandı. 2015 yılında Venüs’le Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nün, 2016 yılında Gözyaşı Konağı, Ada, 1876 romanıyla Duygu Asena Roman Ödülü’nün sahibi oldu. Çocuklar için Annem Kargalar ve Ben (2011), Bir Puding Hikâyesi (2017) ve Uçtu Uçtu’yu (2017) yazdı. Dünya prömiyerini 38. Ankara Müzik Festivali’nde yapan Gılgamış Operası’nın librettosunu kaleme aldı. Romanları pek çok dile çevrildi.
Kaynak: https://www.everestyayinlari.com/yazar/sebnem-isiguzel/107987
Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.
Etiketler: Tarihsel Roman, Cumhuriyet Dönemi, Toplumsal Değişim.
Yorumlar
Henüz Bir Yorum Yok