Bir Cinayet Antolojisi - Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı

Yazan: İbrahim Yıldırım

Düzenleyen: Zeynep Ceren Burak

İbrahim Yıldırım’ın üç ayrı mekanda ve beş ayrı zamanda geçen polisiye kitabı Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı, İthaki Yayınları etiketi ile yayımlandı. Kitabın en ilginç yanı içindeki tüm ölümlerin gerçek olması.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 27 Şubat 2025

Ülke: Türkiye

Türü: Polisiye

Yayın Tarihi: Ocak -2025

Okur Yaşı: Yetişkin

Sayfa Sayısı: 304

Ebat: 13,5 x 21

2016 Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünün sahibi İbrahim Yıldırım, yeni kitabı Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı’nda polisiye edebiyata bambaşka bir açıdan yaklaşıyor. Tarihte faili meçhule olarak kalmış, intihar olarak hatırlanan, çözülememiş onlarca ölüm ele alınıyor. Gizemli bir defterin peşindeki anlatıcı ve deşifre edilen ses kayıtları hikâyenin temel unsurunu oluşturuyor.

 

Arka Kapaktan

Bir başka polisiye roman mümkündü. ve yazıldı!

Orhan Kemal Roman Armağanı (2016) sahibi İbrahim Yıldırım, bu kez ülkemizdeki polisiye roman anlayışını değiştirecek bir eserle çıkıyor okurlarının karşısına: Özgün biçimi ve üslubuyla Yıldırım’ın ustalık eserlerinden biri sayılabilecek Bir Cinayet Antolojisi – Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı, zamanın acımasızlığı karşısında sözün hakkını inançla savunan yalnız bir adamın sesine çağırıyor bizi. Üç ayrı mekanda, beş ayrı zamanda, seanslar halinde kaydedilen konuşmaların çözümlenmesiyle kurgulanan metin, gizemli bir defterin peşindeki anlatıcının sesiyle kuşkulu ölümlerin izini sürerken serüvenin kendisinden çok, yazının serüvenine odaklanıyor. Geçmişten söz eden herkesin aslında şimdi’nin gerçeğine (de) dokunduğunu unutmadan.

“1867 yılında Sultan Abdülaziz onuruna Londra’da düzenlenen balo sırasında gerçekleşen ölümün yeniden ele alınmasının nedeni, 2018 yılından İstanbul’da bir terekede bulunan çok eski bir Defter’in hem o ölüme hem de ardından gerçekleştirilen diğer ölümcül olaylara dair kanıtlar sunmasıdır. Defter’in bir diğer özelliği ise 1907, 1908 ve 1917 yıllarında İstanbul’a üç kez gelen önemli ve çok ünlü bir suç öyküsü yazarı tarafından Büyük Londra Oteli’nde İngilizce kaleme alınmış olmasıdır.”

 

İbrahim Yıldırım kimdir?

İbrahim Yıldırım 1950’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlk öyküsü Oluşum’da, ilk şiiri Varlık’ta yayımlandı. 1980 yılında Abdi İpekçi Roman Yarışması’na katıldı, yapıtı övgüye değer bulundu. Uzun bir süre (1984-1988) Günümüzde Kitaplar dergisinde “Bir Zamanlar Bir Kitap”; Cumhuriyet Kitap ve Çerçeve’de “Sarı Yapraklı Kitaplar” başlıkları altında denemeler yazdı.

1987 yılında Bir Cinayetin Ekonomisi adlı öykü kitabı yayımlandı. Aynı yıl Yaşasın Edebiyat adlı bir öykü dergisi çıkarttı. 1997’de Eylül’den Sonra adını verdiği roman üçlemesini yazmaya başlayan Yıldırım, bu dönemin ilk ürünü olan Kuşevi’nin Efendisi’ni 2000 yılında yayımladı. Bir yıl sonra üçlemenin ikinci romanı Yaralı Kalmak okura ulaştı. Üçlemenin üçüncü kitabı Bıçkın ve Orta Halli 2003’te yayımlandı.

2002 yılında, Kaptan Gemide Kaçak Yolcu Var adlı kitaba “Baudelaire Paradoksu” adlı öyküsüyle katılan İbrahim Yıldırım, çeşitli edebiyat dergilerinde deneme ve öyküler yayınlıyor. 2016 yılında Dokuzuncu Haşmet romanıyla Orhan Kemal Roman Armağanı ödülüne layık görüldü.

Yeni çıkan kitap tanıtımlarını incelemek için tıklayın.

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Bir Cinayet Antolojisi - Çelenk Tanzim ve Tertip Sanatı”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir