Peki Ama Neden? – İnsan Vücudu – Giuliana Rotondi
Giuliana Rotondi’nin kaleme aldığı ve Domingo Yayınlarından çıkan Peki Ama Neden? – İnsan Vücudu isimli kitap çocukların insan vücudu hakkında merak ettiği pek çok soruya basit ve anlaşılır bir dille cevap veriyor.
Orjinal Adı: I Perche Del Corpo Umano
Ülke: İtalya
Türü: Çocuk Edebiyatı - Resimli Kitap
Okur Yaşı: 7-12 yaş çocuklar
Hedef Kitle: Öğretici resimli çocuk kitaplarını ve bilim içeriklerini sevenler.
Sayfa Sayısı: 56 sayfa
Çevirmen: Kemal Atakay
Çeviri: ☺️
İmla: ☺️
Ebat: 15 x 20.5 cm
İnceleme
Okulların tatile girmesi ile birlikte oğlumla akşamları uyumadan önce kitap okuyoruz. İkinci sınıfı bitirmesiyle ilgi alanları daha farklı olmaya ve çeşitlenmeye başladı. Her erkek çocuğu gibi dinozorlar, nesli tükenmekte olan hayvanlar, araçlar ve meslek gruplarına ilgi duyuyor ve bunlarla ilgili kitaplar elinin altında olunca daha keyifli okuyor. Bir de resimleri bol ve yazıları az olan kitapları seviyor.
Yeni keşfimiz ise Giuliana Rotondi’nin kaleme aldığı Peki Ama Neden? – İnsan Vücudu kitabı oldu. Bu kitapta birçok farklı soruya resimlerle desteklenmiş cevaplar bulacaksınız.
Gelin insan vücuduna farklı bir gözle bakalım
Kitabın içinde insan vücudu ve vücutta meydana gelen değişimlerle ilgili kırk tane farklı, eğlenceli ve öğretici soru var. İlk önce ben soruyu oğluma sorup onun soru hakkında biraz düşünüp fikir yürütmesini ve üretmesini sağlıyorum. Bazen doğru cevaba yaklaşırken bazen yakınına bile uğramıyor cevapları ama onun düşünmesi ve hayal gücünün zenginliğini görmek beni mutlu ediyor.
Onun favori soruları ve cevapları var. Ara ara açıp okuyor ve bazen de bana soruyor, doğru cevabı hatırlayıp hatırlamadığımı test ediyor. Bu sebeple bir seferde baştan sona değil de ara ara oyun şeklinde bu kitabı çocuklarınızla birlikte okuyabilirsiniz.
Sorulara bakalım
Kitapta önceden de bahsettiğim gibi kırk soru ve cevap var. Bu sorular, “Neden gıdıklanırız?”, “Uzak Doğulular neden çekik gözlüdür?”, “Saçlarımız neden beyazlar?” gibi geniş bir yelpazeye sahip.
Benim favori soruma gelince: Neden göbek deliğimiz var?
Cevabı benim için biraz duygusal.
“Çünkü göbek deliği, annemizin karnında olduğumuz zamanlardan kalan bir hatıradır. Dışarı çıktığımız andan itibaren, göbek deliğinin aslında hiçbir yararı yoktur. Oysa ana rahminde olduğumuz dokuz ay boyunca, göbek bağı çok önemlidir. Göbek deliği, göbek kordonunun, yani anne karnındaki bebeğin soluk alıp vermesini sağlayan borunun, başlangıç noktasıdır. Doğum sırasında bu kordon kesilir. Doğum uzmanı, bundan bir parçayı bebeğin karnına yapışık olarak bırakır. Anne babanın bu parçanın bakımıyla ilgilenmeleri gerekir. Ama doğumun üzerinden belli bir süre geçtikten sonra parça kuruyarak düşer, geriye göbek deliği dediğimiz çukur kalır.”
Sonuçta hepimizin göbek deliği var ve annelerimizden bize bir hatıra.
Kitap seri şeklinde
Peki Ama Neden? – İnsan Vücudu kitabının popüler olmasının yanı sıra serinin devamı niteliğinde iki farklı konu daha var:
- Peki Ama Neden? – Hayvanlar
- Peki Ama Neden? – Bilim Teknik
Ayrıca henüz dilimize kazandırılmamış olan serinin diğer kitapları da şöyle:
- Peki Ama Neden? – Coğrafya
- Peki Ama Neden? – Dünya
- Peki Ama Neden? – Masallar
Yazar Rotondi çocukların meraklı sorularına keyifli cevaplar içeren kitaplar hazırlamış ve hazırlamaya devam ediyor.
Aranızda Peki Ama neden? – İnsan Vücudu kitabını okuyan var mı? Sizce kitabın en dikkat çekici mesajı neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?
Giuliana Rotondi kimdir?
Giulana Rotondi İtalyan gazeteci ve yazar. Ülkemizde Peki Ama Neden? serisi ile tanınmıştır. Çocuk kitapları dışında ayrıca Regine e principesse (Kraliçeler ve prensesler) ve Eroi e guerrieri (Kahramanlar ve savaşçılar) kitapları ile de ünlüdür.
Diğer kitap inceleme yazılarını okumak için tıklayın.
Çiğdem Yalman Kopan –
Başarılı bir inceleme olmuş, bende merak uyandırdı, elinize sağlık 🙂