Bay Evdeyokum’un Post-it’leri – Tina Valles

(1 Yorum)

Yazan: Kübra Arar

Başak Bingüler

Editörler, redaktörler, düzeltmenler, son okumacılar… Kısacası yayın dünyasının görünmez kahramanları toplanın! Daha en yakınlarımıza; eşimize dostumuza, ailelerimize, arkadaşlarımıza yaptığımız mesleği anlatamazken bizleri çocuklara anlatmanın çok güzel bir yolunu bulmuş yazar Tina Valles. Can Çocuk etiketiyle basılan ve Katalan dilinden çevrilen bu kitap hissettirdikleriyle ister yayınevi mutfağından olun ister olmayın ister çocuk olun ister yetişkin herkesi bir şekilde etkisi altına alacak.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 25 Eylül 2023

Orjinal Adı: Els postits del senyor Nohisoc

Ülke: Katalonya

Türü: Çocuk Edebiyatı

Okur Yaşı: 8 yaş ve üzeri okurlar.

Hedef Kitle: Ebeveyn, öğretmenler, yayın dünyası ve meslekler hakkında kitap arayışında olanlar.

Sayfa Sayısı: 120 sayfa

Çevirmen: Emrah İmre

Çeviri: ☺️

İmla: ☺️

Ebat: 12,5 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Hepimize en az bir kere verilmiştir “bir mesleği sınıfta tanıtma” ödevi. Baş kahramanımız Claudia’nın da buna benzer bir ödevi var. Verilen bu ödev Claudia için ayrıca önemli çünkü oylama sonucu birinci seçilen ödev, bir sınıfın ismi olacak ve Claudia’nın bu ödev için az bir vakti var. Bir meslek bulup anlatmak, o kişiyle röportaj yapmak ne kadar zor olabilir ki? Claudia sıradanın değil ilgincin, kolayın değil zorun peşinden gidiyor ve macera işte burada başlıyor.

Bay evdeyokum

Claudia okuldan eve dönerken bildiği tüm meslekleri düşünür; annesinin, babasının, eniştesinin, dedesinin, büyükannesinin meslekleri bir türlü içine sinmez. Hiçbiri yeterince ilginç veya uygun gelmez. Sonra Tolstoy’un “Tüm muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar ya bir insan yolculuğa çıkar ya da şehre yeni bir insan gelir.” dediği gibi apartmanlarına yeni biri taşınır ve Claudia’nın aradığı taze kan bulunmuş olur ama bir sorun vardır. Claudia’nın bu yeni kişiyle iletişimi biraz farklı gelişir. Tanışmaları, haberleşmeleri sadece kırmızı bir kalem ve post-it’lerden ibarettir. Üstelik bay evdeyokum adını verdiği bu kişi, Claudia’nın sürekli yazım hatalarını düzeltir. Acaba bu bay evdeyokum’un mesleği nedir?

Mühim bir iş

Bırakın çocukların çoğu insanın bile bilmediği bu dünyayı merak etmeye başlar Claudia. Karmaşık bir dünyadır. Öyle ki elini verip kolunu kaptırır insan bu dünyada. Evet, bahsettiğimiz dünya, yayıncılık dünyasıdır! Claudia da anlam veremiyor doğal olarak.

“Ben kitap düzeltmeniyim. Hiç gizemli bir iş olmasa da çok mühim bir iş.” der bay evdeyokum sonunda. Claudia’nın aklındaki  şahane ötesi sorular biriktikçe birikir.

Mühim bir iş ama bilinmiyor ve üstelik evden çalışılıyor. Yayıncılıkla alakalı bir konu işlemesi yetmezmiş gibi bir de uzaktan editörlüğe, düzeltmenliğe değiniyor kitap. Bu işin zorluklarından, ne kadar stresli bir iş haline gelebildiğinden ve bunun beraberinde getirdiği sıkıntılardan da bahsediliyor. Kısacası yok daha neler dedirtiyor insana. Bir iletişim yolu olarak sarı not kâğıtları yani post-it’leri kullanmak da zekice düşünülmüş bir yöntem. Bir de şimdi dijitalde çok bilmeyebiliriz ama eskilerin kullandığı kırmızı kalem mevzusuna değinilmesi de güzel bir dokunuş olmuş kanımca.

“Bugün evde yokum” diyebilmek

Her an ulaşılabilir olmamak günümüzde zor ancak bunu lügatımıza derhal almamız lazım. Bunun bir de telefon versiyonu var elbette. Telefonda her an müsait veya ulaşılabilir olmayabiliriz. Gayet normal! Biz telefona sahibiz, telefon bize değil. Bu konuda roman karakterimiz “bay evdeyokum”u sonuna kadar destekliyorum.

Sözcüklerle arkadaş olmak

Bu sektörde (iyi işler yapan/yapmak isteyen) herkesin sözcüklerle derdi vardır. Hiçbir yazar, editör, düzeltmen, redaktör, son okumacı yoktur ki sözlüksüz yapabilsin, yaşayabilsin. Hepimizin ilginç, özel veya değişik bulduğumuz sözcükleri, cümleleri bir kenara not etmişliğimiz vardır. Çocuklara da bunu aşılamak için kitabın sonunda sözcüklerle ve sözlüklerle ilgili çok güzel bir etkinlik verilmiş. Bu da kitabı özel kılan noktalardan biri olmuş.

Sonuç olarak okurken eğlendiğim ve en çok da imrendiğim, keşke bu kitabın editörlüğünü, düzeltmenliğini ben yapsaydım dediğim çok kıymetli bir iş olmuş. Kitabı yediden yetmişe herkese tavsiye etmeyi bir editör olarak borç bilirim.

Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

İyi okumalar herkese.

Siz bu kitabı okudunuz mu? En çok dikkatinizi çeken mesaj neydi? Yorumlarda paylaşır mısınız?

Tina Valles Kimdir?

1976’da Barcelona’da doğdu. Barcelona Üniversitesi Katalan Filoloji bölümünden mezun oldu. Yetişkinler için kaleme aldığı El parentesi mes llarg kitabıyla 2012 yılında Merce Rodoreda Ödülü’ne değer görüldü. Çocuklar için de birçok kitap kaleme alan Tina Valles, Ağacın Hafızası ile 2017 yılında prestijli yayınevi Anagrama tarafından verilen Llibres Ödülü’nü aldı.

Diğer kitap incelemelerini okumak için tıklayın.

Yorumlar (1)

Bay Evdeyokum’un Post-it’leri – Tina Valles için 1 değerlendirme.

  1. Sinem Gülcan

    Ne kadar da güzel bir kitapmış! 🙂

Ortalama Puan

5.00

1 Yorum
5 Yıldız
100%
4 Yıldız
0%
3 Yıldız
0%
2 Yıldız
0%
1 Yıldız
0%
Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products