Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor – Semih Gümüş

Yayınevi:

Düzenleyen: Zeynep Ceren Burak

Semih Gümüş’ün kırk yılı aşan meslek hayatına dair anılarından ve zengin edebiyat dünyasına ait düşüncelerinden oluşan Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor, Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Sitede Yayınlanma Tarihi: 4 Şubat 2023
Kategoriler:

İnceleme

Semih Gümüş dendiğinde ilk aklımıza yazanlar ve yazmaya başlamak isteyenler için rehber kitaplarının ve eleştiri yazılarının sahibi duayen bir yazar geliyor. İyi bir yazar olmasının yanında çok iyi bir okuyucu da olan Gümüş, Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor’da okuduğu, unuttuğu ve hiç unutamadığı nice anısına yer veriyor.

Bu ülkenin tarihinde çok önemli bir dönemeci oluşturan yıllar içinde ne çok şey yaşanmıştı ne çok şey yaşamıştık, anlatmaya değerdi ama yazmaya cesaret edip etmeyeceğimi bilmiyordum.

Kitabı okurken sadece Semih Gümüş’ün dünyasına göz atmakla kalmıyor, edebiyat tarihimize de O’nun kaleminden tanıklık ediyoruz.

Arka kapaktan

Semih Gümüş’ün anılarıyla başlayıp, kitaplar ve edebiyat üzerine düşünceleriyle devam eden Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor, edebiyat dünyamızın ve yayıncılığımızın yakın tarihinde küçük bir gezinti.

Adeta bir elimi gözlerime siper ederek uzaklara bakıyorum, kalabalıklar ve kargaşa, kaybolmak için girdiğim bir orman, o geçmişten kalan anılar, anlar, ayrıntılar, küçücük bir ânı hatırlarken bile onun ötekileri nasıl tamamladığını görmenin şaşkınlığı. Bu kitap, kendimle ilgili kaygılarım azalırken yaşadığım ülkeyle ilgili kaygılarımın çoğaldığı bir döneme, hayatımın son dönemine girdiğime tanıklık ediyor. Hem kendimle yüzleşme hem okuduklarım ve tanıdıklarımla uzun zaman sonra yeniden karşılaşma gibi.

Semih Gümüş kırk yılı aşan yazarlık serüveninin sonunda anılarıyla ve anılarının her köşesine sinen edebiyatla, kitaplarla, kendine özgü düşüncelerle karşımıza çıkıyor. Yazarın ilk gençlik yıllarında karşılaşıp benimsediği siyasal görüşleri, tam içinde yaşadığı zor yıllar, hayat algısı, arkadaşlar, arkadaşlıklar, yazarlar, dergiler, yayınevleri.

Edebiyat dünyamızın ve yayıncılığımızın yakın tarihinde küçük bir gezinti yaptığımız bu yazılarda çağımızın güncel sorunlarını da önemli bir birikimin içinden okuyoruz. Bu arada doğa ve insan ilişkisini, insanın doğaya ettiklerini doğanın içinden bir gözle anlatıyor Semih Gümüş.

Semih Gümüş kimdir?

1956’da Ankara’da doğdu. 1971’de Ankara Fen Lisesi’ne girdi, 1981’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. İlk yazısı aynı yıl Yazko Edebiyat dergisinde yayımlandı. 1981-1985 yılları arasında Yarın dergisinin, 1995-2005 yılları arasında Adam Öykü dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2006 Aralık ayında Notos dergisini çıkardı ve şimdilerde bu derginin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Kendine özgü çözümleyici bir eleştiri anlayışına sahip olan Semih Gümüş’ün Roman Kitabı (1991), Kara Anlatı Yazarı (1994), Karşılıksız Yazılar (1994), Yazının ve Tarihin Bilinci (1994), 1996’da Cevdet Kudret Eleştiri Ödülü’nü de alan Başkaldırı ve Roman, Öykünün Bahçesi (1999), Puslu Ada (2002), Yazının Sarkacı Roman (2003), Yazarın Yalnızlık Burcu (2005), Eleştirinin Sis Çanı (2007), Modernizm ve Postmodernizm (2010), Öykünün Kedi Gözü (2010), Roman Kitabı (2011), Yazının Sarkacı Roman (2011), Çözümleyici Eleştiri ve Yazar Olabilir Miyim? (2012), Edebiyat ve Yeni Zamanların Kültürü (2013), Romanın Şimdiki Zamanı (2014), Okumak ve Yazmak (2014), Belki Sonra Başka Şeyler de Konuşuruz (2015), Yalnızlık Kime Benzer (2017) ve Yazarın Ölümü (2021) adlı kitapları yayımlandı.

Künye

Yayınevi: Can Yayınları
Kitap Adı: Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor
Yazar: Semih Gümüş 
Dizi: Çağdaş Türk Edebiyatı
Tür: Anı
Basım Tarihi: 2023
Sayfa Sayısı: 424 sayfa
Ebat: 12,5 x 19,5 cm

Diğer yeni çıkan kitap tanıtımlarını okumak için tıklayın.

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Yaşadıklarım Belleğimde Uğulduyor – Semih Gümüş”