Ülker Abla – Seray Şahiner

Kitap Yazarı:
Yayınevi:
İnceleme Editörü: Banu Demir
Webmaster

Seray Şahiner’in son kitabı  Everest Yayınlarından çıktı. 2007 yılından bu yana öykü kitapları ve romanlarıyla toplumda özellikle kronikleşmiş kadın sorunlara dikkat çeken Şahiner, Ülker Abla kitabıyla hangi mesajı vermeye çalışıyor?

Sitede Yayınlanma Tarihi: 16 Şubat 2022

Ülke: Türkiye

Türü: Roman

Okur Yaşı: Genel okur kitlesi

Hedef Kitle: Roman okurları ve kadına şiddet sorunuyla ilgilenenler

Sayfa Sayısı: 160 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 13,5 x 19,5 cm

Kategoriler: Etiketler:

İnceleme

Her insan, ilk nefesini aldığı o biricik andan en son göğüs kafesine sıkışmış nefesini verdiği ana kadar varoluş sancıları çeker. Irwin D. Yalom varoluşu Aşkın Celladı kitabında şöyle tarif eder: Temel kaygıların, insanların yaşamını acımasız gerçekleriyle yani varoluşun ‘verileriyle’ başa çıkmak için harcadıkları bilinçli ya da bilinçsiz çabalardan kaynaklandığıdır.

Temel kaygınız; eğer yaşamınız ve çabanız hayatta kalmak ise, o zaman verilecek kararlardan dönüş yapmak zorlaşır, hatta imkânsızlaşır. Çünkü bu varoluştaki bir nevi ölüm kalım savaşıdır. Spinoza’nın deyişiyle “Her şey kendi varlığı içinde sürekliliğini korumaya çalışır.” İyi olan şeyler iyiliklerini koruyup sürdürebilecekleri gibi kötü olanlar ise karanlık bir sokakta gölgelere sığınmış bir hâlde; ama orada sinsi bir şekilde beklemeye devam eder.

Fiziksel şiddet, gelişmemiş toplumların yakasını bırakmayan, herkes tarafından kanıksanmış bir gerçektir. Öyle ki gazetelerin neredeyse haber özelliğini bile yitirmiş üçüncü sayfalarında kime hitap ettiği belli olmayan, geçiştirilmiş, iftiraya kurban gitmiş, yakayı ele vermiş ya da buna benzer sebeplerle mefta olmuş hayatların haberleri âdeta bu topraklarda geçen her günün kıssadan hissesidir.

Barınmak bir nefsi müdafaaymış

“Hani diyorlar ya, rüyamda bunun bir rüya olduğunu biliyordum diye… Kabustayım ama bunun hayatım olduğunu biliyordum” diyor Ülker Abla. Tam da bir üçüncü sayfa haberi olmaktan kaçıp, yaralarının sarıldığı bir dört duvar arasına sığınırken.

Kitabın ana karakteri Ülker Abla, evde kocasından gördüğü fiziksel şiddete daha fazla dayanamadığı için evinden sonra en fazla vaktini geçirdiği hastaneye sığınıyor; ama ilk başlarda ondan başka onun oraya sığındığını bilen yok. Çünkü o bir refakatçi. Her hastaneden taburcu olan hastadan sonra bakacak, konuşacak, emeğini paylaşacak yeni bir hasta bulup, onun yanında refakatçi olarak kalmaya hastayı ikna etmesi gerekiyor.

Kendi hakikatini ispatlıyormuşçasına tek sahip olduğu elindeki küçük, plastik torbasıyla kat kat dolaştığı hastanede her bir hastadan sonra bakacak yeni bir hasta buluyor. Acemilik süresinden sonra hangi bölümünde hastaların yatış durumuna göre daha uzun süre kalabileceğini, hangi bölümde TV’li odalar olduğunu, refakatçi yemeğinin hangi bölümde daha iyi olduğunu öğreniyor ve profesyonellik dönemi başlıyor. Yazar, ana karakteri Ülker Abla’nın gözünden onun hikâyesini oldukça açık ve anlaşılır bir dille yazmış.

“Barınmak bir nefsi müdafaaymış” diyor kitapta yazar.

Kitap bölümlere ayrılmamış ama karakterler arasındaki geçişler kafa karıştırmıyor. Kitap ana karakterin duygusal dünyası, en temel ihtiyaçlar olan barınma ve beslenme ihtiyacı üzerine kurgulanmış. Yazar normal hayatta hiç aklımıza gelmeyecek bir yaşam tarzına da ışık tutuyor.

Antabus’taki Leyla da bu kitapta

Şahiner, toplumumuzda kadın olmanın zorluklarını, yarattığı karakterlerle hicveden genç yazarlarımızdan biri. Bu konudaki yalın, sade yazımı toplumun her kesiminden okuyucuyu çekebilecek gibi görünüyor. Ülker Abla aynı zamanda bir devam kitabı niteliğinde. Yazarın, 2018 yılında Can Yayınları tarafından yayımlanan romanı Antabus’taki Leyla karakterine hastanede refakat eden Ülker karakteri bu kez gerçek hayatının tüm detaylarıyla burada yeniden karşımıza çıkıyor.

Kitabın içerisindeki karakterler başarılı bir şekilde kurgulanmış ve okuyucuyu hikâyenin sonuna kadar merakla sürüklüyor. Ülker Abla karakterinin yaşadığı sıkıntılardan kitabın sonunda kurtulup kurtulamayacağını anlamak için okuyucunun bir çırpıda okuyup bitirmek isteyeceği kitaplardan biri.

Seray Şahiner Kimdir?
1984 yılında Bursa’da doğdu, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. İlk kitabı Gelin Başı, 2007 yılında Can Yayınları’ndan yayımlandı.

Yeşilçam sosyolojisine özel ilgisi nedeniyle sinema alanında yüksek lisans yaptı. Birgün gazetesinde kültür-sanat muhabiri olarak çalıştı. Muhabirlik deneyimi, insanların gündelik hayatta kullandığı üsluba hâkim olmasını sağladı. “Yedi Tepeli Aşk” oyununda, “Gelin Başı” kitabında yer alan üç öyküsü sahnelendi.

İlk romanı Antabus, 2014’te yayımlandı, Fransızca, İtalyanca ve Arapça’ya çevrildi. Eser, romandaki kadın karakter üzerine kurulu tek kişilik bir oyun olarak aynı adla tiyatroya uyarlandı. Bu oyunla 2016 Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Diğer kitap incelemeleri için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Ülker Abla – Seray Şahiner”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products