Bir Başka Düğün Gecesi – Erendiz Atasü

Kitap Yazarı:
Yayınevi:
İnceleme Editörü: Pınar Taşcı
Webmaster

Adalet Ağaoğlu’nun Bir Düğün Gecesi romanından 42 yıl sonra Erendiz Atasü’den Bir Başka Düğün Gecesi… Bir düğün salonunda, değişen Türkiye portresi…

Sitede Yayınlanma Tarihi: 4 Nisan 2022

Türü: Roman

Hedef Kitle: Genel okur kitlesi

Sayfa Sayısı: 248 sayfa

İmla: ☺️

Ebat: 12,5 x 19,5 cm

Kategoriler:

İnceleme

Menekşe… 21. yüzyıl Türkiye’sinde bedenen veya ruhen öldürülen kadınlardan sadece biri. Üstelik adaletin yerini bulmadığı ölümlerden onunkisi. Menekşe bedenen ölmedi ama ölmekten beter oldu Hıdır yüzünden.

Hıdır ise o katillerden biri sadece. Gücü kadına yeten, yetersizliğini kadın üzerinden bastırmak isteyen, canavar ruhlu bir insan. İnsan bile denmez ya onun gibilere, neyse… Hıdır’ı tanımlarken Aziz Nesin’in Zübük’ünden örnek veriyor yazar. Benzediği için değil, Zübükleri arattığı için…

Sanığın beraati gerçektir!

2021 yılının Eylül ayında Can Yayınları’ndan çıkan Bir Başka Düğün Gecesi bu iki ana karakter ve yakınları üzerinden günümüz Türkiye’sinin kadına bakışını anlatıyor okura. Menekşe, bir akşamüstü Hıdır tarafından kaçırılarak sabaha dek birilerine pazarlanıyor. Üstelik Hıdır, Menekşe’nin komşusu, tanıdığı, güvendiği biri. Bu çok tanıdık başlangıç, ne yazık ki yine çok tanıdık bir sona varıyor. Tecelli etmeyen adalet, Menekşe’nin paramparça olmuş ruhunu biraz daha parçalıyor.

Bir Başka Düğün Gecesi, haber metninden yola çıkarak kurgulanmış bir roman. Yazar romanın girişinde şu cümlelerle bunu anlatıyor: “Bu romandaki polisiye olay ve sanığın beraati gerçektir. Bütün kişiler düş ürünüdür. Kişiler ve yan olaylar böyle bir adli vakanın beraat ile sonuçlanabileceği bir mekâna ve döneme uygun olarak kurgulanmıştır.”

Edebiyatta kadınlık hâli

Erendiz Atasü, edebiyatımızın feminist yazarlarından. Onun edebiyatının merkezinde kadın var. Kendisini tanımlarken, “Feminizm benim durduğum yerdir, görüş alanımı sınırlandıran ufuk çizgisi değildir,” diyor. Bu feminist duruşu yazarın tüm roman ve öykülerinde görmek mümkün. Edebiyatta 40. yılını dolduran Atasü kitaplarında hem kadın sorunlarına hem de toplumun bu sorunun neresinde durduğuna, bu soruna katkısına veya engellemek için ne yaptığına dikkat çekiyor. Toplumlar değiştikçe, ilerledikçe veya geriledikçe insanların kadına bakış açıları da değişiyor.

Romanlarında içinde bulunduğu toplumun etkilerini kadın/kadınlar üzerinden anlatan yazar Bir Başka Düğün Gecesi’nde Adalet Ağaoğlu’nun 42 yıl önce yazdığı Bir Düğün Gecesi romanına selam veriyor. Adalet Ağaoğlu 1970’li yılların Türkiye’sini bir düğüne katılan davetliler üzerinden anlatırken Erendiz Atasü Bir Başka Düğün Gecesi’nde  21. yüzyıl Türkiye portresi çiziyor. Menekşe, düğün gecesi ile umudunu yarasına basmaya çalışırken çevresindekiler bambaşka düşünceler içinde izliyor onu.

Çok geç tanıdığımı düşündüğüm Erendiz Atasü’nün Bir Başka Düğün Gecesi romanı insanın içini yaralasa da edebî dili ile başından sonuna, ara vermeden okuma isteği uyandırdı bende. Yazarın bazen karakterler ile bazen okur ile konuşması romanı oldukça sahici kılarken ayrı bir lezzet de katmış. Henüz yazar ile tanışmadıysanız, bu son romanı sizin için güzel bir fırsat olabilir.

Erendiz Atasü kimdir?

1947’de Ankara’da doğdu. 1968’de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1997’de farmakognozi profesörlüğünden emekliye ayrıldı. Öyküleri 1981’den bu yana, Sanat Edebiyat’81, Düşün, Çağdaş Türk Dili, Varlık; deneme, inceleme ve makaleleri Saçak, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Varlık, Papirüs gibi dergiler ile Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinde yayımlandı ve hâlâ yayımlanıyor. Bazıları ödüllü olmak üzere yirmiden fazla romanı bulunuyor.

Diğer kitap incelemeleri için tıklayın. 

Yorumlar (0)

Yorumlar

Henüz Bir Yorum Yok

Be the first to review “Bir Başka Düğün Gecesi – Erendiz Atasü”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More Products